Ще има ли независима Каталуния? Над 2 млн. са "За"

Гласували са над 42 на сто от общо 5,34 милиона избиратели
2 окт 2017 07:15,
104
Ще има ли независима Каталуния? Над 2 млн. са "За"
Снимка: Reuters

Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви тази нощ, че 90% от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост, предаде Франс прес.

Говорителят на правителството Жорди Турул каза, че в референдума са участвали 2,26 милиона души и 2,02 милиона са гласували за независимост.

Още по темата

Гласували са около 42,3 процента от общо 5,34 милиона избиратели в Каталуния, добави Ройтерс, като цитира Турул.

Бюлетина с "Не" са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните - 0,9 на сто.

"Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин", каза Турул.

Каталунците извоюваха правото да имат независима държава, заяви на свой ред премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон в тържествено обръщение, цитирано от световните агенции.

"Граждани на Каталуния, ние извоювахме правото да имаме независима държава, която да стане република", заяви Пучдемон и приветства мобилизацията на милиони хора за участие в референдума за независимост, въпреки че той бе забранен от испанското правосъдие.

Европейският съюз не може да извръща поглед от нарушенията на човешките права и от конфликта между Каталуния и испанската държава, продължи Пучдемон, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

"Ние сме европейски граждани и страдаме от посегателства над нашите права и свободи", каза премиерът и призова ЕС да предприеме бързи действия.

Той добави, че до няколко дни неговото правителство ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент, за да може той да приложи закона за референдума. Той предвижда едностранно обявяване на независимост, ако мнозинството избиратели се произнесат за отделяне от Испания.

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес каза, че териториалната цялост на Испания е в опасност.

"Проявите на полицейска бруталност срещу каталунци "очевидно не могат да бъдат одобрени от никой демократ", продължи социалистическият лидер.

Той обвини и премиера Мариано Рахой, и каталунските сепаратисти, че са разпалили кризата, защото политиките им са се провалили по възможно най-лошия начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
1
 
! Отговори
до 58 някой преди 6 години
" някой" . Ама как само звучи ! Не е нужно да се впускаш в политически теми, те не са за теб. Не ти достига умствен капацитет. и концентрация защото мислите ти са съсредоточени към мощен мъжки пакет.
45
12
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
До рузката троляга Shark,Виж какво ***,няма как Европа да ти е виновна за сутрешното ти сране и как да има общо с пуча на пучдемон,защото той неистово се стреми да бъде признат от Европа?!Как си ги представяш каталаните,с африка ли ще се комуникират и търгуват?
44
21
 
5
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Ей навсякъде пълно с рузки ***,просто бъка от тях!Какви сравнения сравнявате между Испания и Сърбия на Слободан Милошевич и Испания в днешния ден?!Това е като да сравняваш кон с кокошка!КОсово се създаде насила,защото сръбските *** бяха заети да избиват българите в македония и покрайнините,а междувременно албанците им го вкараха отзад!За всеки българин вариантът с косово е хиляда пъти по приемлив отколкото да бяха изтласкали косовските албанци в България.
43
3
 
9
 
! Отговори
Мдаа преди 6 години
Само че еъв всяка конституция има член подобен на член 2 в нашата -териториалната цялост е неприкосновена !Това гарантира че утре ако Кърджали реши да с отдели това ще е невалидно....Изобщо теферендумите са пълен шит
42
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом Крим може и Каталуния може.
41
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баси, тези ги бият и малтретират и пак имат по-голям вот отколкото у нас...
40
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталунските националисти са гадно нещо. Почти по фашистки мразят всичко, що не е каталунско. Способни са да ти отровят живота само защото говориш испански, а не каталунски.
39
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко тръгна от Косово - отвориха кутията на Пандора и сега няма затваряне.
38
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо, не се знае дали над 2 млн. са "за", защото електронната система за гласуване е блокирана и всеки може да гласува колкото пъти си иска в различни секции. Второ, противниците на отделянето на Каталуния не са гласували, защото референдумът е незаконен и са го бойкотирали. Така че са броени единствено гласове на сепаратистите. В Каталуния живеят около 9 млн. души, а само 2 млн. са гласували на въпросния референдум, дори не се знае дали тези гласове са действителни.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуч Демон разказа играта на държавата.
36
7
 
8
 
! Отговори
Shark преди 6 години
А защо преди създаването на ЕС нямаше такива силни настроения в Каталуния за отцепване?! Не че проблема е отсега, но никога не е бил поставян толкова остро. Отговора е *** - когато пада стандарта на живот хората търсят алтернатива, това е. И тогава изплуват затихнали проблеми. Истинската причина не е в правителството в Мадрид, виновни за това са брюкселските лапачи.
35
5
 
8
 
! Отговори
Истината преди 6 години
А над 3,3 милиона са ПРОТИВ!
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Педро Санчес бе в заговор с каталунските левичари!Скоро цял свят ще разбере, че крайната цел е не независимост , а да отстранят Мариано Рахой!За това действаха испанските и каталунските левичари!А пък на тоя Педро името му едно такова, подходящо ....
33
0
 
1
 
! Отговори
НЕ преди 6 години
До реалистЕдното няма нищо с другото...
32
3
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Когато сърбите се опитаха да запазят Югославия , ги изкараха най-големите престъпници и зверове , ха сега да видим какви ще са испанците ?!
31
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата тази патардия с референдума бе добре организирана акция на левичарските сили в Испания и Каталуния срещу премиера Мариано Рахой. Целта е да го дискредитират и свалят от власт.Във вчерашните сблъсъци в Барселона основна роля има Лявата каталунска републиканска партия, сиреч каталунските комунисти. Познаваха се по знамената.И понеже полицията си вършеше работата сега ще слушаме дълго време левичарски вой - ФАШИЗЪМ! ФАШИЗЪМ! ФАШИЗЪМ!На комунистите като не им отърва пищят -ФАШИЗЪМ!
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 3 млн гласували, това са си 67%.Ако испанските убийци не бяха попречили на останалите 2 млн избиратели да упражнява конституционното си право на глас, процентите щяха да са поне 80-90.
29
5
 
6
 
! Отговори
реалист преди 6 години
До АнонименИ какво сега?Утре Кърджалийско ако поиска да е самостоятелна държава правят един референдум и готово?
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TO AKO POGLEDNESCH REALNO V BG SAMO SOFIQ E ZA USA NO 48% I OT SOFIQ SA ZA RUSIQ ANADYN MU GOVEDA
27
1
 
12
 
! Отговори
30 години грабеж преди 6 години
когато една държава избива собствените си граждани по всевъзможен начин - постоянно поскъпване на стоки и услуги, комунални услуги, данъци, такси, чадър върху лихварите ... по-добре да се разпадне...