Каталуния обявява независимост, ако автономията бъде отменена

В събота правителството в Мадрид започва поемане на контрола
Обновена: 19 окт 2017 12:20 | 19 окт 2017 12:10, Елка Василева
36
Каталуния обявява независимост, ако автономията бъде отменена
Снимка: архив, Reuters

Каталуния ще обяви пълна независимост от Испания, ако правителството в Мадрид изпълни заканата си да отмени автономията й, заяви каталунският лидер Карлес Пучдемон в писмо до испанския премиер Мариано Рахой.

"Ако правителството продължи да отказва да води диалог и ако продължи с репресиите, парламентът на Каталуния може да пристъпи, ако сметне за уместно, към гласуване на официална декларация за независимост", каза Пучдемон.

Още по темата

Той разгласи какво е написал в писмото минути преди 10 часа местно време, когато изтече даденият му от Рахой ултиматум да се откаже от плановете за независимост, защото в противен случай ще бъде активиран член 155 от конституцията, който ще позволи на централното правителство да суспендира каталунската автономия.

Писмото бе разпространено в Twitter от каталунското регионално правителство.

В събота ще има заседание на испанското правителство, на което ще се задейства процесът за поемане на контрол върху Каталуния, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на официален източник в Мадрид.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
17
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Бъркаш демокрацията с анархия ми се струва, има си главен закон- Конституция
9
14
 
10
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Щом Косово и Крим се отделиха и Каталуния ще се отдели, не могат да направят нищо или ще въведат военно поожение в Каталуния и ще лъснат мръсните *** на Рахой. По - лесно е Рахой да подаде оставка и да се разберат с новия премиер. А може би това е някакъв сценарий с нагласени пионки, полека - лека да вкарат военно положение навсякъде и да докарат фашизъм от Брюксел гузно мълчат като фашист на разпит.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в замяна Мадрид да ги изсели на някой остров
7
3
 
6
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа така като гледам и пучдемона и рахоя некак си не стават за политици! И така като гледам единия малко повече не става за политик от другия! Но се вижда ясно, че когато и на двамата им опре яицето отзат и не могат да вземат нито решения нито адекватни такива! *** инак това си е и проба за европата! Сега демокрацията ли ще подкрепи, рахоя ли ще подкрепи да видим! Само дано не се стига до войно щото баските бая време взривяваха и гърмяха и не е ясно тия колко ще го правят!
6
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е надрусан до n-та степен, самозабравил се, не е в позиция да поставя ултиматуми. Втори автогол си вкарва, вече не само банките ще се изнасят, а и други.
5
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега заради този фанатик Пуджемон освен, че никога няма да видят независимост, но вече и автономията им ще отнемат. Правилно.
4
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-противните хора в цяла Испания. Мадрид дано им прати малко акъл в главата под формата на военен ботуш. Има си закони и конституция в Испания. Като искат анархия и да нарушават тези закони, държавата има право да отмени автономният им статут.
3
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталунците стават за смях вече. Все едно до тук са били "репресирани" от цяла Испания и Мадрид им пуска бомби на главата, че да искат независимост. Истината е, че дори в момента имат доста голяма автономия и животът на каталунеца е добър. Имат собствен парламент, език итн... Евентуалната независимост единствено може да доведе до фалит на този богат регион, но тия още не са изтрезнели от смешната им еуфория. Правилно от Мадрид ще им отнемат сега автономията на тия фанатици.
2
1
 
23
 
! Отговори
Ход преди 6 години
Играят си на шах-мат.
1
5
 
29
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Демокрацията ще се окаже доста разтегливо понятие в западния свят.