Ферхойген: Щеше да е катастрофа, ако не бяхте приети в ЕС!

Според бившият еврокомисар икономиката ни се развива
26 ное 2017 10:05,
129
Ферхойген: Щеше да е катастрофа, ако не бяхте приети в ЕС!
Снимка: архив Reuters

За последно бях тук през 2009 година, откакто се пенсионирах не съм посещавал България. Много съм впечатлен от това, което видях. На пръв поглед е ясно, че икономическото развитие върви в положителна посока, заяви Гюнтер Ферхойген, архитектът на членството на България в ЕС.

"Щеше да е катастрофа, ако България и Румъния не бяха приети в ЕС, това беше последният влак. Ако не бях настоявал преговорите да приключат до края на моя мандат, не знам сега какво щеше да стане", добави бившият еврокомисар по разширямането.

Още по темата

 "Най-емоционалният момент за мен в България беше при посещение в старата ви столица Велико Търново. Когато ми подариха огромен ключ и кметът каза: "Това не е ключ към нашия град, а ключ към нашите сърца", направо ми потекоха сълзи", каза Ферхойген пред "Нова тв".

"Имах разговори с български семейни фирми. Това е и причината за посещението ми. Срещнах се със Сдружението на българските семейни предприятия. От разговорите с тях установявам, че до голяма степен очакванията от присъединяването към ЕС са изпълнени. А именно – България е стабилна демокрация и развиваща се икономика", допълни Ферхойген.

Според него ЕС няма да се разпадне, каквито страхове има.

"Няма да бъдем толкова полудели да разрушим нещо, което е най-добрият период в европейската история", смята бившият еврокомисар по разширяването.

"През 2004 г. препоръчах да започнем преговори с Турция за присъединяването й в ЕС. Представете си как ще изглежда ЕС със сила като Турция. Никой не говори, че в настоящото състояние Турция трябва да е в ЕС. Но трябва да се държат всички врати отворени. Ние не водим преговори господин Ердоган да стане член на ЕС, а турският народ да стане член на ЕС", каза още Гюнтер Ферхойген.

"Опасността за това е била и по-голяма от сегашната. Миналата година, когато беше взето решението в референдума за Brexit. Тогава трябваше да се борим и с последствията от финансовата и икономическата криза. Тогава надигнаха глава десни популистки екстремистки партии, тогава беше много опасно, много по-опасно от сега. Но Брюксел успя да стабилизира нещата".

Що се отнася до политическата ситуация в Германия, Ферхойген заяви, че криза няма.


"Застой в Германия би осакатил европейската политика. В Европа нещата вървят най-добре, когато Франция и Германия са впрегнати и вървят най-отпред и дават тон на темпото. Франция е дееспособна сега, но Германия не е. Преди коледа тази година трябва да имаме правителство", коментира Ферхойген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 87 АнонименПо-зле сме вече и от руска губерния,***!!Вървим към бантустан,прайд или каквото определение ти харесва от някои области в африкански държави!!
80
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 86И ся ко прайм??? Излизаме от ЕС и ставаме руска губерния?? А, тролчев?
79
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте да се разберем един път завинаги!!Някои умело се опитват да наложат мнение,че едва ли не управлението на България и политиците му нямат нищо общо с тези на ЕС!!Напротив!!Стриктно се спазва всяка точка на едно указание,наредба и закон прокарани от евробюрократите!!Затова сме затегнали коланите,затова сме първенци във фискала,затова сме бедни и мизерстваме защото една централна европейска банка го иска,за да получаваме без проблем външен след външен заем!!Евромизерията скоро няма да я изпър.
78
5
 
1
 
! Отговори
до 83 преди 6 години
и как достигна до извода , че за положението в столипиново...врачанско и т.н е вина точно членството ни в ес?? може пък вината де е на путин...или обама или....китай....бе нормално за нашите проблеми вината е чужда...и за това , че си беден ***
77
8
 
2
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Руските *** умора нямат. В ЕС било лошо. Щото в гладната Русия е много убаво.........
76
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според този евробюрократ преди 1989г. сми били на ръба на катастрофата, но днес сме направили решителна крачка напред. Разходили го из София, видял стотина скъпи коли, показали му някои за пред гости фирми, нахранили го и напоили и човека смята,че у нас е рай. Защо не го разведат из Столипиново или в селата из Виндинско или Врачанско?
75
1
 
4
 
! Отговори
до 81 преди 6 години
значи вината не е на избирателя , че избира негодница а е виновен ес , че се опива да ни подпомогне ??? бе що не казваш нещо против нашите работодатели плащащи мин заплати,срещу съд и прокуратура които обслужват корупцията и власт имащите а говориш срещу ес ??покажи какво позитивно като заплати и заетост ще се получи ако излезем а не просто да тролиш
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 82Не получили а определени хора са получили а това което се получава се арчи бутафорно и некачествено. А и скоро след 2 години само ще внасяме и нищо няма да получаваме!
73
2
 
4
 
! Отговори
до 82 преди 6 години
бе не са ли 25 трилиона евро да сме внесли...щото ако видиш от бюджета където са предвидени вноските като перо сумата е около 800 млн годишно а получаваме 2,5 млрд обратно
72
2
 
5
 
! Отговори
до 80 преди 6 години
и какви бяха пенсиите,заплатите и стандарта преди приемането ни в ес ?? не помня да сме били добре преди 2007 когато ни приеха в ес ....а 2,5 млн обикновенни хора работят за запад получавайки заплати каквито в България няма да видим и след 50 години
71
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 милиарда евро сме внесли в ЕС за 10 години,за да може такива като Ферхойген да получават 25 000 евро на месец и да ръсят каквото им падне.За същия период сме получили 16 милиарда евро,от които не малка част са потънали в джобовете на властта,а друга са отишли за мегапроекти,от които най-много се краде.Куче влачи,диря няма.След две години,когато еврофондовете спрат,вече никой няма да се натиска да управлява.Тогава ББ ще се прицели в президентския стол,но няма да му се отвори парашута.
70
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако имаше референдум нямаше да кандидатстваме. Ако не беше информационното затъмнение за истината за ЕС нямаше да сме на такова дередже. ЕС ни доведе до просешка тояга, за едни малък процент богатство за обикновения човек бедност и робство...
69
5
 
8
 
! Отговори
777 преди 6 години
А сега е трагедия!
68
4
 
6
 
! Отговори
Балкани преди 6 години
Страхотна икономика пък имат сърбите с тяхната 25% безработица, а макетатата 40% неработещи. Сладка мома поли вдига...
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политически коректно изказване от един бивш еврокомисар.А иначе икономиката ни така се развива,че още малко ще цъфне и ще върже.
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За някои сватба , за други брадва. ИТ секторът е ок, но не мога да си кривя душата и да кажа че всички хора са финансово добре и живеят прилично. Тъжно е да гледам как се мъчат сънародниците и почти всичко е съсредоточено с София. Всеки гледа през своята призма...
65
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как един еврокомисар,бивш или дори настоящ с 25 000 евро месечна заплата да даде реална оценка на иконимиката ни,без да я познава и само след поднесена информация от управляващите ни политици.От както се помня,икономиката ни все се развива,а ние все сме си на-бедни и най-нещастни.
64
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По време на лошия социализъм 90% от българите си построиха къщи и си купиха апартаменти.Кой може да ми каже какъв % от хората могат да направят това днес,без да вземат убийствени кредити,които ги заробват за цял живот.
63
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От какво се впечатли като дойде? От разбитите градове, мизерията или от мрачните физиономии на изтормозените хора? Къде го видя това развитие? Лицемери!
62
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже икономиката ни се развивала,затова Македония и Сърбия,които не са в ЕС са с по-високи заплати от нас,а Сърбия дори преживя разделение и война.