Австрия – новият Троянски кон на Русия?

Виена няма да отхвърли санкциите, но може да доносничи на Кремъл
3 яну 2018 20:20, Екип на Dnes.bg
98
Австрия – новият Троянски кон на Русия?
Себастиан Курц. Снимка: архив, Reuters

Австрия може да се превърне в новия Троянски кон на Русия в Европейския съюз. За това предупреждава влиятелният мозъчен тръст Европейски център за външна политика, базиран в Лондон.

В обширна статия изследователите, предвождани от бившия шведски премиер Карл Билд, твърдят, че не Унгария, а Австрия е страната, чиято близост с Русия трябва да предизвиква загриженост у Брюксел.

Поводът за тревога е новото правителство във Виена, в което християндемократите на канцлера Себастиан Курц си партнират с националистите от Партията на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе.

По-малкият коалиционен партньор е една от неколцината европейски партии, които поддържат официално сътрудничество с Единна Русия - партията на Владимир Путин, се казва в анализа. В него се твърди, че "близкото обкръжение на Щрахе е изградило тесни връзки с ултраконсервативни руски интелектуалци и олигарси". Посочва се, че Партията на свободата и руски културни организации стоят зад провеждането на балове, бизнес и политически събития.

Още по темата

Анализаторите смятат, че е малко вероятно Виена да се противопостави на удължаването на санкциите на ЕС срещу Кремъл, които ще се гледат отново от ЕС през март и през юни, но предупреждава, че е възможна промяна в приоритетите на вътрешното и на министерството на отбраната, които се държат от Партията на свободата.

"ЕС не бива да се страхува, че Австрия ще се самоотстрани от проектите за европейска интеграция, като сближаване в отбраната и разузнавателно сътрудничество", се казва в анализа. Изследователите обаче смятат, че ЕС трябва да се тревожи от възможността, че Австрия ще бъде част от тях, използвайки "неутралността", като извинение да не участва активно в тях, но в същото време предавайки информация на Кремъл.

Според Центъра за външна политика ЕС трябва да изчака да види как ще се развият събитията във Виена и да не предприема излишни атаки, за да не засили влиянието на крайната десница. Брюксел трябва да признае правото на партията да има различни виждания, съветват от мозъчния център.

"В същото време "европейските правителства и особено разузнавателните служби трябва да следят отблизо случващото се", се препоръчва в анализа. ООН и ОССЕ, които са базирани във Виена, са посъветвани да отклоняват акредитирането на много "дипломати, които са всъщност руски шпиони" и които могат да използват да получат изгода от контактите си с Партията на свободата.

Крайнодясната Партия на свободата влиза за втори път в управлението на Австрия след пробива на Йорг Хайдер през 2000 г. Според Центъра обаче сега националистите са "по-хомогенна, дисциплинирана и консолидирана" партия, в която влиянието на проевропейските либерали е отслабено за сметка на по-социалистически икономически възгледи.

Курц, който направи посещение в Брюксел ден след като се закле като канцлер, увери ЕС, че ще води проевропейска политика, но добави, че ще иска повече решения да се вземат от столиците, вместо от евроинституциите. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че работи добре с крайнодесните в България, Гърция и в Словения и не вижда защо да не сътрудничи и с министрите от Партията на свободата в австрийския кабинет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
8
 
17
 
! Отговори
Объркан свят преди 6 години
Уж Кремъл и Путин са против фашизма , а плащат на националистически партии в Европа. а уж тези пък били националисти но веят руски знамена?!?! ...*** ги разбери
33
20
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Пипи зеленото чорапче, дали съзнава какъв гаф сътвори, заради поканата си към жужето... - едва ли не иска да събере под един покрив европейските ръководители и сатрапа от Азия...
32
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоАбе те неофициално сътрудничество с Русия поддържат и БАТАКА и ВМРО, даже много по-близко отколкото столетницата, ама не ти изнася да го кажат, защото крепят вашето правителство
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Австрия е достойна държава - ако през 1914г. не беше тръгнала срещу Русия, а само срещу Англия и Франция, днес Велика край дунавска империя Австро - Унгария още щеше да съществува!
30
23
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
То официално сътрудничество с Единая раССия поддържа и една Уж "българска" партия със стогодишна история в прокарване на руските интереси у нас .... Така че националистическите партии в Австрия и Европа не са единствения Троянски кон на Мадър РАША. Да не забравяме, че докато такива като Себастиан Курц и Кристиан Щрахе крият симпатиите си към руските олигарси под сурдинка, то нашият президент официално оповести, че отпадането на санкциите с/у путинова раССия е неговата основна мисия и Кауза .....
29
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Стига глупости. Не пасем трева.
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Троянските коне са много! Наричат ги НПО...
27
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Австрия е троянски кон на Русия, то Задунайская е само един кльощав катър.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре да съм кон с поляна отколкото катър натрапник.
25
1
 
15
 
! Отговори
**** преди 6 години
До-ЩЕ:Мечтите не са руски,действията са руски,мечтите са запазена марка на третополовите.
24
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Kiffla 19Ха-ха-ха....погледни герба им...двуглавия орел! И наляво и надясно, и на исток и на запад!!!! Никога няма да разберете руснаците, защото дребните душички от тая скапана еуропка не могат да възприемат още, че Русия си е отделна цивилизация - нито еуропейска, нито азиатска.....
23
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агент на запада ли е Путин или обикновен мафиотизиран некадърник
22
10
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
А бе БВП не играело роля... Кой тогава и защо спечели Студената война? С дух ли я спечели?А и Втората Световна - наистина ли вярваш, че Германия е имала икономика колкото на Великобритания, САЩ, Франция и СССР? Защото дух е имала повече, да!А Сирия пък не знам къде я бъркаш. Там просто коментарите са излишни.
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ще..Ще..ха.хаХи-хи-хи-хи............ако знаеш колко ги боли руснаците, че някакви си там не признавали Крим!!!!! Той нали си е пак техен!!!!!!! Ако и Александър Македонски е чакал някакви признания....или пък руските царе.....И досега да са си в блатата под Московието, а не от Балтийско море та чаааааааааак до Тихия океан!!!! Пък и който за нещо претендира....ДА *** ДА ГО ВЗЕМЕ!!!! ХИ-ХИ....АМА Е СТРАШНО!!!!
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, и австрийците братушки...и те си пазят паметника нана съветската армия, която е спасила австрийските евреи от турско робство !
19
3
 
4
 
! Отговори
Kiffla преди 6 години
Аз постоянно не разбирам нещо - Русия лява ли е или дясна?
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Ей, ама си продължавате с глупо.стите си!!! Колко и пъти да ви се обяснява, че "при война" НИКАКВО БВП НЕ ИГРАЕ РОЛЯ, пак ще си дърдорите небивалици!!! Само като си направиш сметка, че зад хитлер-чето беше цялата индустриална машина на старата еуропка и какво????? Във война се побеждава и с дух, а не само с оръжия! А колкото до нато-нациките.....НИКОГА НЯМА ДА ЗАСТАНАТ СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ!!!!! И ТОВА СЕ ВИДЯ В СИРИЯ, АКО ИСКАХА - ЩЯХА ДА ГО НАПРАВЯТ!!!
17
0
 
18
 
! Отговори
Добрата новина преди 6 години
Това е добре! Понеже, както знаем, Русия е кон на България, то след като Австрия е кон на Русия, значи следва, косвено Австрия е кон на България (транзитивен закон).
16
0
 
29
 
! Отговори
**** преди 6 години
В този ЕС май никой на никого няма доверие,все троянски коне им се превиждат на една шепа стрхливи алкохолици,пазещи всокоплатените си постове.По добре за нас ще е бързотони излизане,до скоро я играхме тази игра,само,че в друг съюз.
15
0
 
34
 
! Отговори
Браво на Австрия преди 6 години
Не може всички страни по света да бъдат троянски коне на сбирщината ЕС и на краварника. Има и разумни политици. Уууууу,а някои,треска ги тресе. Нека,нека.....