Меркел до Борисов у нас. Какво си казаха? Какво се разбраха?

Интеграцията на Западните Балкани и, отношенията с Турция
21 яну 2018 10:00, Петя Славова
224
Меркел до Борисов у нас. Какво си казаха? Какво се разбраха?
Снимка: БТА

Най-важната новина след разговорите на Ангела Меркел с българския премиер Бойко Борисов в резиденция "Бояна" е, че до края на юни във Варна ще се състои работна среща между най-важните европейски институции и официални представители на Турция в опит да бъдат нормализирани отношенията между Анкара и ЕС.

"Приветствам инициативата на премиера Борисов заедно с председателите на Еврокомисията, Европарламента и Европейския съвет да се срещне с президента Ердоган за разговори по всички нерешени въпроси между Европейския съюз и Турция. Имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед, за да решаваме проблемите, които възникват. Смятам, че срещата е добър шанс да се говори с турския президент по всички въпроси, които ни вълнуват", изтъкна Меркел по време на заключителната пресконференция. Премиерът Борисов обясни, че идеята е срещата във Варна да помогне за изчистването на възникналите напрежения между Анкара и Брюксел, пише Дойче Веле.

Ангела Меркел похвали освен това охраната на българската граница с Турция, в която участват офицери и техника на европейската агенция "Фронтекс".

Още по темата

Съществено място в разговорите в резиденция "Бояна" е било отделено на интеграцията на Западните Балкани в европейските структури. За целта в София се подготвя неформална среща на ръководителите на Еврокомисията,  Европарламента и Европейския съвет с правителствата на бившите югорепублики. Меркел е споделила оценката на България, че ЕС е длъжен да проявява по-голям интерес към страните от Западните Балкани и да се погрижи за това те да получат перспектива за прием в ЕС.

Съюзът трябва да се изявява пред света по-единно и по-бързо да взима решенията си. Само така, той ще може да затвърди позициите си в света, заяви още Меркел след разговорите си с българския премиер Борисов.

С него тя е обсъдила и стратегическите отношения с Китай и нуждата от единни европейски позиции. Поводът – опитите на Пекин да води отделен диалог с 16 източно- и югоизточноевропейски държави, от които някои членуват в ЕС, а други – не.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
17
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Ухажват се, обмислят брак. Айде "младите" да се вземат и да отиват на дълго, дъъълго околосветско пътешествие, по възможност без да се връщат. Пък може да вземат със себе си кума им, който ще бъде Цеци.Две нации ще тържествуват, а твърде е вероятно и целия ЕС. Е... на Юнкер че му е мъчно, ама то не може всички да са щастливи...
81
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя извади портофелаи му даде двеста лева
80
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не са се разбрали.Демагогия.Суджука със сигурност е искал Еврофондовете да продължават да течат, за да има лапкане,но баба Меркел пари лесно не дава.Или както се казва ,,чорбаджия пари лесно не дава''.
79
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 81:Пишеш заучени русофилски фрази многократно тиражирани в нета !
78
3
 
8
 
! Отговори
до 81 преди 6 години
В момента на китайски ли ти пиша?
77
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 79:Не бери грижа за Борисов, а по-добре ти научи български език !
76
7
 
10
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
Защо ми се струва че България от много години се забелязва на международната сцена.---------------------Не знам какво се забелязва от далеч, но за една държава се съди по това, доколко социална е тя и как се отнася към най - слабите социални слоеве, здравеопазването, съдебната система... По всички тези параграфи България е много зле.И това все под "мъдрото" управление на Бойко Борисов!! Пропаганда за чужденците всеки може да прави, лъскави снимки и пищни мероприятия. Но когато ти се случи нещо лошо и няма кой да ти помогне по високите етажи, тогава виждаш истинското лице на държавата и не
75
3
 
19
 
! Отговори
шменти-капели преди 6 години
"На Борисов не му трябва да знае руски !"Поне български да вземе да научи, че преводачите се затрудняват какво да кажат на чуждестранните гости.
74
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Борисов не му трябва да знае руски !Показателно е обаче, че самите русофили не разбират руски език...по българския им си личи !
73
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А конвенцията, конвенцията? Там какво са си казали?
72
4
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
"Някой може ли да каже има ли медия, която да не хвали Борисов и Герб? Тук също на ден има по няколко статии само с хвалби за управляващите"....Този филм сме го гледали, 89-та, как Тато позина и слушаше с отворена уста, или как Драгалевския мавър гледаше в ноща на изборите като препикано мушкато. Ще го гледаме пак, като знам, какво е мнението на всички около мен, а и във нета. Тогава, О ЧУДО, ще видиш как всички хвалещи го медии , ще подвият опашки и ще сменят мнението си на 180 градуса...
71
4
 
12
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
как в тръгнало в Германия Меркел може и да не е повече канцлер. За какво я приема Бойко в тая ситуация?
70
4
 
21
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Днеска ще разбера какво сме си казали, в момента ми превеждат разговора ни с Меркел. Аз виках там "йес, йес" ама още не знам какво съм договорил.
69
3
 
9
 
! Отговори
ВЕСКО МАРИНОВ преди 6 години
Тази новина ме изпоти...
68
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
още едно доказателство, че лакея Борисов е дирижиран от Ердоган
67
23
 
7
 
! Отговори
Странджата преди 6 години
Бойко смело напред народа е с теб и ти вярва.
66
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тези срещи всички европейски лидери говорят на английски, само Бойко чака преводача да му каже за какво си говорят ахахахха толкова е ограничен горкият.
65
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, но Борисов и руски не знае. Всъщност, и с българския се затруднява много писмено и говоримо, ако сте забелязали.
64
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
55, да ядеш на сестрата на боко слушалката, може да ти помогне да видиш дерека и да преброиш мизерните копейки. Понякога лечението е много елементарно- опитай.
63
1
 
5
 
! Отговори
PD преди 6 години
Споко, не се коси!Като изключим дежурните медиатори, чуждите агентурни манипулатори, свободните коментатори сме двама трима.Е чак глобални изводи, от тази ситуация, няма нужда да си вадиш. Седи гледай мача.