Обичаме Европа и това е! За 80% от българите Съюзът е модерен

Отрицателно мнение към Брюксел споделят едва 14%
377
Обичаме Европа и това е! За 80% от българите Съюзът е модерен
Снимка: архив, Ройтерс

57% от българите имат положителна представа за Европейския съюз, а близо половината (47%) оценяват посоката на развитие на ЕС като правилна. Данните са от последното допитване на "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Това ни нарежда на едно от водещите места по този показател заедно с Ирландия, Люксембург и Португалия. Едва 14% от българите имат отрицателна представа за Съюза, а една четвърт са с неутрална нагласа.

За 80% от българите Европейският съюз е модерен, демократичен (75%) и прогресивен (67%).

Оценките на българите по отношение на различните приоритети на ЕС до 2020 г. съвпадат със средноевропейските, като те са оценени като подходящи, точно такива, каквито следва да бъдат - нито твърде скромни, нито твърде амбициозни.

Най-висока подкрепа българите заявяват по приоритета, свързан със заетостта – до 2020 г. три четвърти от хората в активна трудова възраст да имат работа. На второ място по подкрепа е образователната цел – намаляване на дела на младите българи, напускащи училище без никаква квалификация до 10%.

В България общественото мнение е положително настроено (75%) към сътрудничеството и изработването на обща политика в областта на отбраната и сигурността на държавите-членки на Европейския съюз, също обща към идеята за европейска политика за миграцията (68%) и обща външна политика (66%).

Няма полярност в мненията на българското общество относно състоянието на европейската икономика. Мнозинството (61%) го определя като добро. Подобна висока оценка силно контрастира с мнението за състоянието на националната ни икономика, за която положителна оценка споделят едва 18% от българите.

Над две трети считат, че ЕС разполага с достатъчно власт и средства, за да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: ЕСЕвробарометър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето колко е лошо това,че не сте въвели опция "коригирай" за коментарите- сега не мога да направя нужната поправка и да пиша,че вярната цифра е 70 години!
234
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това означава,че агресивната политика на Путин към съседите я одобряват 10% т.е.- приятелите и роднините на червените номенклатурци,които крадяха и клатеха народа 73 години (от 1944 до 2014 г.).
233
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно е да обичаме Европа, друго е дали ни обичат те! Постоянните атаки, надменно и обидно отношение на техните медии срещу България са практика. Няма статия в която да не се напомни че сме най бедни, изостанали и корумпирани. Не казвам че лъжат, но че за тях сме второ качество е факт. Не си мечтайте че някой ден ще ни приемат за равни. Никога не е било така и няма да бъде. Те нямат интерес балканите да се развиват. Това че си член в една група, не те прави равен с другите, нито отношението им.
232
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо сме белите роби на Европа,ами защото сами се правим на такива.Ако сме образовани и владеещи английски,ще се борим за по-добро място на пазара на труда,въпреки трудностите.Примери много.По-лесно е да ни мързи и да хейтим пред компютъра от сутрин до вечер,да завиждаме на съседа за колата и да му правим мръсотии,да политиканстваме изпълнени с омраза,а какво ли би станало ако цялата тази негативна енергия превърнем в позитивна и я вложим в собствения си растеж и развитие.
231
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хи-хи-хи......само като спи спомня за един професор, за мнението му за тия 80%.......хи-хи.....как пък така процентите НАПЪЛНО СЪВПАДАТ! Евала професоре!!!!
230
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До redordead 252Айде бе, излез от пещерното си мислене...........че я си спомни еуропката, преди 100 години транспорта е бил основно с каручки!.....Що за елементарно мислене, Бога ми......трябваше само 28 години да ни хвърлят в праисторическата епоха на мислене и логика!
229
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето ви едно проучване което по обясними причини в този сайт няма да го публикуват.Според последните социологически проучвания в Германия нагласите сред немските избиратели е такава,че националистическата анти глобалистка и антиислямситка партия Алтернатива за Германия вече изпревари с много социалдемократите на Шулц и се изравни по популярност с партията на Меркел.Ако тази тенденция продължи,то скоро според същите социолози Алтернатива за Германия ще е абсолютен фаворит с огромна подкрепа.
228
15
 
20
 
! Отговори
redordead преди 6 години
Искаме в Русия - да караме масквичи и да слуашме вефове...също и да ползваме руски интернет...и да имаме режим на тока!
227
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко беше (истина),че бреди 10 ноемви 89 г.българите (харесвали и обичали) СССР и Варшавския договор,толкова е (истина) и това манипулативно проучване според което българите (харесвали) тая ционистка глобалистка измама ЕС..Това (проучване),колко българите (харесвали) в ЕС не е нищо друго освен сервилничене пред Брюксел за да се (осмисли) председателството ни на ЕС. Хайде като са толкова оптимисти властниците ни ,че българите сме харесвали ЕС да се решат да питат народа на референдум за ЕС
226
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА Е ТОЛКОВА(ВЯРНО) ,КОЛКО Е (ИСТИНА),ЧЕ БОЙКО БОРИСОВ Е(ИНТЕЛИГЕНТЕН И ОБРАЗОВАН) ИНДИВИД....КАК МОЖЕ ДА СЕ ВЪРЗВАТЕ И ДА ПУСКАТЕ НАД 250 КОМЕНТАРА ПОД ТАКАВА ОТКРОВЕНА МАНИПУЛАЦИЯ..НЕ *** НЕ СИ ДАВАТЕ СМЕТКА ,ЧЕ АКО НАИСТИНА БЪЛГАРИТЕ ТОЛКОВА (ХАРЕСВАХА) ТАЗИ ЦИОНИСТКА КЛОАКА ЕС НАШЕНСКИТЕ ПРОДАЖНИ НАДУПЕНИ УПРАВЛЯВАЩИ ВЕДНАГА НЯМАШЕ ДА СТЪКМЯТ ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НИ В СЪЮЗА И ДА СЕ НАТЕГНАТ НА ГОСПОДАРИТЕ СИ *** В БРЮКСЕЛ,ЧЕ ВИДИТЕ ЛИ БЪЛГАРИТЕ СА ОТЯВЛЕНИ ЕВРОАТЛАНТИЦИ
225
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 244ЕС зароби младежите на източна Европа, които работят черната работа в развитите западни държавиА във фермите да не носят на прасетата и кокошките ярмата с кофи, че у нас по фермите на животните се дава с лентови питатели?Или доят на ръка кравите?У нас примерно се ползват агрегати за доене.В западна Европа как е?А на ръка ли садят и берат реколтата по Европата, че в България ползваме машини вече?
224
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 244ЕС зароби младежите на източна Европа, които работят черната работа в развитите западни държавиКаква е черната работа в развитите западни страни, че примерно у нас в рафинерията за катодна мед в Пирдоп процеса е напълно автоматизиран и машините са последен модел на Outotec.В западна Европа да не са останали със стария процес като нашия до 2008 година когато всичко се вършеш на ръка в мръсотията?
223
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До за българите 2 Я ми припомни колко беше площта на имението на капитан Петко дадено му от императора за заслуги към Русия, че съм забравил.И ако може да ми кажеш какви са били престъпленията на синовете на Райна Княгиня, внуците на баба Тонка и синовете на ген.Вазов та са осъдени от народния съд, че не съм запознат?
222
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че днес на Жаблянов му еваха мамата в парламента! Нагъл болшевик, вън!
221
9
 
8
 
! Отговори
за българите 2 преди 6 години
българите са неблагодарници:- както към освободителката Русия, с която водят 2 войни.. само за да ги загубят- така и към националните си герои, като Левски. Майката на Левски се самоубива - хвърля се в кладенец. Брат му с ампутиран крак живее не много дълго. Ненужни и забравени героите на България затварят най-срамната страница на историята. Нито един българин не се е опитал дори да им помогне.Та толкова за българите! За предателствата и пренебрежението към всеки който им е помогнал някога
220
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжа и измама. ЕС е за олигарсите, докопали се до власт политици, уредили се на служби в блатото на европейската администрация. ЕС зароби младежите на източна Европа, които работят черната работа в развитите западни държави /вече изключвам Гърция, чиито пари бяха поотрязани и много наши домашни прислужници се върнаха. ЕС е добре дошло за управляващите, които безцеремонно крадат субсидиите от ЕС. Ама те не са виновни - само си хапват баницата.
219
8
 
13
 
! Отговори
историк преди 6 години
1989 излизаме на 30-та позиция в най-развитите държави според класация на ООН. Днес едва влизаме в топ 100. демокрацията унищожия България и българския етнос! Днес в България няма:- армия- здравеопазване- индустрия- селско стопанство- образование- млади българи- образовани хорацяло едно поколение е отгледано, като бездарен цирей способен единствено да яде, да пие и да се изхожда... точно като насекомите! Без родова памет, без каквото и да било критично и аналитично мислене!
218
7
 
8
 
! Отговори
за българите 2 преди 6 години
- същата съдба спохожда и Ботев и неговото семейство - опълченците са докарани до отчаяние и самоубийства, ненужни са на свободна България- Капитан Петко Войвода - хвърлен в затвора и убит, като псе- убиецът на Капитан Петко Войвода - Стефан Стамболов - най-висш герой, който не е влязъл в нито една битска с поробителя. Този нехранимайко предлага свободна България да стане обратно част от Османската Империята толкова за българите, за техните герои и техните кумири.Народ от предатели!!!
217
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен233Сега САЩ са на 5то място а България на 100тно заедно с бедстващите африкански държави.Ама пък Русия е на 170-то място.За 2017г износя на България е $3900 на глава от населението а на Русия $2400 и 80% от него е експорт на суровини.Като СЕСЕСЕРЕ бил толкова мощен защо сега Русия е дори след бедстващите африкански страни?
216
7
 
8
 
! Отговори
100 на 100 преди 6 години
- За 80% от българите Съюзът е модерен- за 90% от българите Съюзът е ***- за 100% от българите Съюзът е бъдещето на България... където българите са малцинствоМина лошото почна страшното, щрауси демократичниЗа децата ви няма бъдеще в тази страна, освен това да бъдат жертви на всички възможни малцинства - мангустаряните, арабелите, *** правоверните и другите хипер превилигировани групи!Амин