Обичаме Европа и това е! За 80% от българите Съюзът е модерен

Отрицателно мнение към Брюксел споделят едва 14%
377
Обичаме Европа и това е! За 80% от българите Съюзът е модерен
Снимка: архив, Ройтерс

57% от българите имат положителна представа за Европейския съюз, а близо половината (47%) оценяват посоката на развитие на ЕС като правилна. Данните са от последното допитване на "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Това ни нарежда на едно от водещите места по този показател заедно с Ирландия, Люксембург и Португалия. Едва 14% от българите имат отрицателна представа за Съюза, а една четвърт са с неутрална нагласа.

За 80% от българите Европейският съюз е модерен, демократичен (75%) и прогресивен (67%).

Оценките на българите по отношение на различните приоритети на ЕС до 2020 г. съвпадат със средноевропейските, като те са оценени като подходящи, точно такива, каквито следва да бъдат - нито твърде скромни, нито твърде амбициозни.

Най-висока подкрепа българите заявяват по приоритета, свързан със заетостта – до 2020 г. три четвърти от хората в активна трудова възраст да имат работа. На второ място по подкрепа е образователната цел – намаляване на дела на младите българи, напускащи училище без никаква квалификация до 10%.

В България общественото мнение е положително настроено (75%) към сътрудничеството и изработването на обща политика в областта на отбраната и сигурността на държавите-членки на Европейския съюз, също обща към идеята за европейска политика за миграцията (68%) и обща външна политика (66%).

Няма полярност в мненията на българското общество относно състоянието на европейската икономика. Мнозинството (61%) го определя като добро. Подобна висока оценка силно контрастира с мнението за състоянието на националната ни икономика, за която положителна оценка споделят едва 18% от българите.

Над две трети считат, че ЕС разполага с достатъчно власт и средства, за да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: ЕСЕвробарометър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23387 година когато бяхме със СССР България е сред 30те най-развити икономически страни......Да, спомням си тези години.Много бяхме добре.Сдобихме се с домашен телефон след само няколко месеца усилия от страна на баща ми като накрая пробута версията, че е военен и телефон му трябва за да е на разположение на БА по всяко време.Имахме телевизор Радуга - 1050лв.Само 10 заплати на майка ми,тогава лаборант в МДК Г.Дамянов.Супермаркета беше пълен с лютеница, компот от сливи,брашно и сол
214
9
 
5
 
! Отговори
wer преди 6 години
ЕС е една пропагандна централа, която сее корупция. Еврофинансирането деформира конкулентната среда ,като дава пазарни предимства на иначе калпави фирми.Сега като излезе Британия и ще станат много по-добре.
213
5
 
9
 
! Отговори
Циник до 233 преди 6 години
Кога е била развита България?С 3 държавни фалита!Световните пазари не търсят плетени ракиени дамаджани, дървени налъми, и нещавени свински цъpвyли!Комунистическа демагогия за бaлaмypници
212
3
 
8
 
! Отговори
БГ-ЕВРОПЕЕЦ преди 6 години
При Новия световен ред никой няма да пита простаците дали обичат Европа, ние българите сме европейци и на който не му харесва Европа да заминава, където му око види, такъв не ни е нужен.
211
3
 
10
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Българина е опортюнист ( нагаждач ) , хем обича да пътува само с лична карта ( и да се чувства европеец ) , да обсажда моловете, да кара презрените "западни таратайки" па били те и 13годишни...хем иска пари..хем иска с Русия.Бях фен на Евросъюза - преди Меркел да започне с безумието "Рефюджис уелкъм", но си давам ясна сметка, че за България - друга алтернатива няма.Не ви е виновен Евросъюза, че станахте роби на бивши червени партийни величия.Каква е алтернативата? Каква?
210
4
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Май резултатите от ...допитването,ще да са точно наопаки.Много лъжете,ей!
209
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
87 година когато бяхме със СССР България е сред 30те най-развити икономически страни и на 27 място по стандарт на цживот (HDI), от изчочния блок само Чехословакия беше пред нас, а САЩ бяха на 19то място. Сега САЩ са на 5то място а България на 100тно заедно с бедстващите африкански държави.
208
3
 
8
 
! Отговори
Смех преди 6 години
Данните са от последното допитване на "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.
207
4
 
2
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Обичат ЕС ама не щът джендъра ....как да го разбирам това .....даже Премиера даде пример като истински лидер и пак не щът....
206
2
 
10
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Малко вероятно българите да са толкова захласнати по ЕС. Отново-стъкмистика.Българина обича да пътува- и това е единственото преимущество. Едни 300 семейства живееят и богатеят благодарения на еврофондовете-те определено обичат ЕС.Другите осъзнават ,че от Бруксел ще им слагат чатала и ще им нареждат колко емигранти да приемат,какви да са краставиците и как билките са отровни и трябва да се забранят,а ако искат да спечелят европейско финансиране ,трябва да ползват немски машини ,а не български
205
7
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 224 *** ние когато обичахме СССР пак бяхме най бедни в Европа. Само Албания беше след нас. И тогава и сега все тая.
204
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СтатистикА който няма интернет къде да гласува?А който няма деца да не живее ли?
203
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на вас. Достатъчно ви е ако не знаете какво ви е или кои сте, да пуснете телевизора или да отворите вестника и там има готов отговор.Блазя ви...
202
9
 
10
 
! Отговори
до 224 преди 6 години
Кой е обичал СССР- задай въпроса на Жабленов, БСП, Иво Христов- хора, които и днес подкрепят Москва с дела, участие в руски филми и плачат, че "България вехне..", "Демокрацията ни отне много.."
201
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПенсионерЕвропа и САЩ ще бъдат винаги заедно!Свободата и демокрацията винаги са заедно против диктатурата и мизерията
200
3
 
5
 
! Отговори
Европа преди 6 години
Какво имаме да спорим за Европейския съюз с Ердоган за съсед? Както нападна Сирия и се мътят нещата в Македония, така може и при нас да се случи. Да, не е 100 процента сигурно, но все пак да нападнеш територия на Европейския съюз си е постъпка, над която и Ердоган би се замислил. Европа има толкова много мюсюлмани, че ако позволят Турция да цепи територии, ще дадат лош знак на техните мюсюлмани и не смятам, че ще го позволят, защото утре може да е Германия наред. Избираме по-малкото зло-това е
199
11
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Аз пък съм за САЩ. Най великата , мощна държава , която тласка човечеството напред. Там е истината.Еврапа се справя дабре. Руснаците да си живеят както искат,щом така им харесва , но не могат да ни бъдат пример за подражание.
198
6
 
6
 
! Отговори
Не може преди 6 години
човек, който е на едно мнение с Лавров( защо Западни Балкани ще бъдат в ЕС и гласува ПРОТИВ), на едно мнение съсСССР, БКП< Г.Димитров(1944) за Народния съд, че терорът 1944-1947 и след това е билПРАВИЛЕН- да бъде в НС на ЕВРОПЕЙСКА РБ.Трябва да се помисли, че има такива хора и в европейското президенство на РБ.Те дърпат назад.
197
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СтатистикАко под "друго" разбираш Северна Корея, виж отговор "б"------------------Това ти го казваш, не аз.
196
10
 
14
 
! Отговори
Светослав преди 6 години
Отьрвах се от бг ***.Европа си е европа, доказано е! Обичам я и ще я обичам докато свят светува.