Сделка ли, що ли? Чешкият премиер в шок от ЧЕЗ!

Продажбата на дружеството се възприемала като търговска сделка
28 фев 2018 09:15,
220
Сделка ли, що ли? Чешкият премиер в шок от ЧЕЗ!
Снимка: Reuters

Премиерът на Чехия е изразил безпокойство от начина, по който се представя в публичното пространство продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България.

Такава позиция е изразил Андрей Бабиш в интервю пред чешкото издание "Лидове новини", съобщи за Дарик директорът на изданието Веселин Вачков.

Според Вачков за разлика от България в Чехия продажбата на енергодружеството се възприемала като чисто търговска сделка.

По повод публикациите в българските медии чешкият премиер е призовал ръководството на ЧЕЗ да обяснят дали има причини за безпокойство или не.

Още по темата

"Чешкият премиер е шокиран от реакциите в България", допълни Вачков.

По думите му интересите на чешката компания към проекти в ядрената енергетика не са причина ЧЕЗ да напусне България.

"Една от основните причини, поради която се изтеглят, са проблемите, които има българската държава с регулатора – ЧЕЗ води международен арбитраж с България, всички тези затруднения са довели до решението да потърси изход от българския пазар", конкретизира Вачков.

Припомняме ви, че на няколко пъти градусът на напрежение в отношенията между ЧЕЗ и българските институции значително се повиши през годините. Беше обсъждан вариантът да бъде отнет лицензът на дружеството, но до подобна развръзка не се стигна.

ЧЕЗ беше многократно глобявана по различни причини за нарушение на българските закони. Компанията съди българската държава в арбитражен съд заради щети, получени от ЕРП-то.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че в получената от чешкия му колега Андрей Бабиш информация вижда "руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми". Той не конкретизира заради банковата тайна, но каза, че тази информация ще бъде налична в секретното деловодство на парламента.

Премиерът коментира още, че от публикациите в медийното пространство излиза, че сделката за продажбата на дружеството е приключила. Всъщност обаче тези банки са изпратили писма за намерения, които не означават нищо, не са поемали ангажимент.

Той уточни, че ще разбере заедно с ръководството на БНБ и финансовия министър какво означава "писмо за комфорт" от страна на тези банки, защото това създало на кабинета "огромен дискомфорт".

От думите на Борисов стана ясно още, че сделката за продажбата на ЧЕЗ не може да бъде спряна. "Нямаме механизъм да я спрем, защото става въпрос за частни субекти", призна Борисов, но посочи, че ще помисли освен институциите у нас, кои еврослужби могат да ни помогнат.

За оставката на енергийния министър Теменужка Петкова ще се решава след изслушванията в енергийната комисия в парламента и проверка на случая. От думите на Бойко Борисов стана ясно, че според коалиционните партньори няма нужда тя да напуска поста си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
2
 
2
 
! Отговори
Hosla преди 6 години
O, cheshkiat premier v centara na offshornata christianska bankova mafia v eu li e?!
185
1
 
6
 
! Отговори
Xxxx преди 6 години
Или както се казва : Вие гледате българския игрален филм Аз та люба,ти не знаеш... И на ББ са подобни нещата
184
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в България има само един журналист и той е Васил Иванов, но шефа на крадливите кметове цветан Цветанов даде заповед да го освободят защото разкрива мръсните им схеми!!! Бойко, Цветанов и кметовете са корените на злото срещу България.
183
2
 
27
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
С тази сделка ми се струва,че някой иска да изпере мръсни пари и да легализира бизнеса си.
182
1
 
25
 
! Отговори
Вероника Д. преди 6 години
Бабиш е възмутен от сделката, но тя е факт, а аз съм крайно разочарована от Уникредит, защото това е банката, която прави факт сделката. Като отказаха да коментират заради банкова тайна, потвърдиха опасенията ми, че част от престъпната схема
181
20
 
4
 
! Отговори
за винаги преди 6 години
До до Ovo je standardТова за гнилия капитализъм как сам се разпада го слушам от 1944год.Народа не "верва" на крадливите комунисти.
180
12
 
6
 
! Отговори
шок преди 6 години
"Чешкият премиер и шокиран от реакциите в България."В Чехия не е ли имало комунисти ?
179
10
 
2
 
! Отговори
аз преди 6 години
До "Днес"Никой не му пука, че Путин подарил кола на някой. Егати позитивната новина. Местя го.
178
4
 
27
 
! Отговори
Тато преди 6 години
Тиквата пак излъга , не е и няма от какво да се шокира чешкия мин. председател , просто чехите продават и гледат колкото си може по-скъпо , това не шокира.Само че тиквата е разкрит като участник в играта. Тиквата е много лаком и това вероятно ще му изяде главата.
177
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя чешки премиер много смотан ми изглежда ... ОТ КОГО СИ В ШОК ? от чез ли, от Гинка ли, от българските политици ли, от банките ли ? говори по-конкретно бе льольо ... в шок бил ... добре, че го изритаха
176
5
 
20
 
! Отговори
"Днес" преди 6 години
Няма ли един смел журналист от Вас ,ако трябва и под"екип" да пусне една позитивна новина от Русия ,например как днес награждават всичките меделисти с БМВ-6,4и3 модели?140 броя нови БМВ-та бедната Русия подарява на своите олипийци!
175
2
 
27
 
! Отговори
до Ovo je standard преди 6 години
Те ще се изнесат, парите им са навън но имотите тук. Някои ще се изнесат, някои няма да успеят. Това е запланувано и го знаят. Има едно нещо което не виждат само, защото са глупави ! То е че там единици ще са добре. Предстои нова ГОЛЯМА ДЕПРЕСИЯ ! Ако знаете какво е голямата депресия в САЩ. Капитализма винаги се е разпадал, той е нелогичен. Рано или късно народите ще ги изметат. Комунизма беше свален с подкупи и залъгвания, но капитализма сам се разпада.
174
4
 
8
 
! Отговори
Дявол за опашката преди 6 години
Да не вдигаме много шумотевица. Вчера КНДР се е намесила в Сирия. Ей къде е Сирия, ей къде е Трция. И България.
173
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СтефКолко си чакала за хляб? 10 години?Чакала си, щото си имала пари в джоба. Знаеш ли сега, в момента, колко много хора в Бг нямат пари за хляб?!
172
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чисто търговска е сделката за чехите, за Бг е сделка от национално значение.Стига ни внушавахте, че не е страшно и не боли!
171
1
 
24
 
! Отговори
Ovo je standard преди 6 години
До Новият ПиночетТая държава приключи отдавна. Не го ли разбрахте за 3 десетилетия? Армия няма, много от хората също вече не са в Бг. Тия сценарии дето ги мислите те са ги предвидили отдавна. След някое друго десетилетие просто ще се изнесат от Бг с всичките откраднати пари (които даже не са и тук) за всичките тия години и толкова. Е в чужбина разбира се, ще трябва да си платят с част от парите за да не ги закачат много-много, но пак ще им останат.
170
3
 
12
 
! Отговори
асен преди 6 години
Като че ли не ги знае , колко държави пропищяха от тях ,но и нашите се не дават , цялата завера е станала в сараите , банката е на Цеко Минев , а зад Гинка е Ковачки с Интерком груп с фиктивен "собственик" П.Николов !
169
9
 
3
 
! Отговори
До комунист преди 6 години
Така е , прав си! Но и така ще бъде , СВИКВАЙ!!!
168
11
 
4
 
! Отговори
Циник до комуонанист преди 6 години
Прегледай се!Побързай !
167
2
 
20
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 6 години
Чешката страна, защото ЧЕЗ е държавна, смучеше кръвчицата на този народ. Хората се вдигнаха преди години, народа излезе по улиците и взе да ги пали. Чехия взимаше тези кървави пари. Бойко изяде дървото тогава, не трябваше да се допуска въобще отново на власт а трябваше публично да бъдат об...ни. Всеки чужд инвеститор ще ни краде. Всеки частник. Герб натиснаха ЧЕЗ, глобяваха ги няколко пъти за да ги вземат. Сега ще купят ЧЕЗ чрез Гинка или друг клошар, без значение. Те не са фактори