В Германия питат: Защо да плащаме за деца, които живеят в България?

Детските надбавки от Берлин – 200 евро, от София – 20 евро
22 мар 2018 21:35, Елка Василева
156
В Германия питат: Защо да плащаме за деца, които живеят в България?
Снимка: архив, Reuters

Децата са при баба в България, но родителите им работят в Германия и затова имат право да получават значително по-високите германски детски надбавки. Не всички в Германия смятат това за правилно, пише Дойче веле.

Депутатът от дяснопопулистката „Алтернатива за Германия” Рене Шпрингер каза: „Невъзможно е да обясним на данъкоплатците защо месец след месец се изплащат примерно детски надбавки за български деца, които си живеят в България." Неговата фракция внесе запитване в парламента, в отговор на което Германската агенция по труда съобщи, че през 2017 година в чужбина са били преведени 343 милиона евро детски надбавки.

В сравнение с 2010 година тази сума се е увеличила почти десет пъти. Миналата година общо над  215 000 деца, живеещи извън Германия, са получили такива детски надбавки.

Най-много получаващи надбавки деца живеят в Полша – повече от сто хиляди, следват хърватските и румънските деца. Данните за децата в България, които получават германски надбавки, защото родителите им работят в Германия, датират от 2014 година, когато броят им е бил 2100.

Според разпоредбите на ЕС всеки гражданин на страна-членка на ЕС има право на детски надбавки в Германия, ако работи в тази страна и плаща там своите данъци и социални осигуровки. През 2016 година тогавашният финансов министър Шойбле предложи на тези деца да се изплащат надбавки не по германските тарифи, а според ставката в техните държави. Но промяната на действащите правила преминава през одобрението на Европейската комисия, а тя отхвърли предложението на германския министър.

Разликите в сумите са твърде големи

Размерът на детските надбавки в отделните страни-членки на общността е твърде различен. В Германия  за първо и за второ дете се плащат по 194 евро на месец, а за трето  – по 200 евро. Полските родители получават 114 евро за второто си дете, а надбавки за първо дете има само ако доходът им е под определен размер. В Румъния и България е още по-зле: по около 20 евро месечно в Румъния и България за семейства с едно дете (при доход до 400 лв. на член от семейството), и 90 лева - за две деца.

През 2016 г. Германия е изплатила общо 32 милиарда евро за детски надбавки, от които само една десета от процента са преведени на деца в чужбина. Въпреки че процентът е толкова нисък, депутатите от „Алтернатива за Германия” настояват за промяна. Рене Шпрингер смята, че размерът на детските надбавки трябва да се приведе в съответствие с разноските за живот в страната, в която живее детето.

Срещу тези предложения от името на либералната СвДП възрази депутатът Матиас Зеещерн-Паули, който формулира по следния начин едно мнение, споделяно и от други: „За пореден път умишлено и в противоречие с истината у хората се създава впечатлението, че си имаме работа със систематична злоупотреба със социалните помощи. А това не е така".


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
Lask преди 8 месеца
Koito plasta, porachva....a kade e uchebnata praktika na tova deca?! V koi darjava?!
122
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мамицата им немска - Ангела
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Правилно мислят!!!
И ние правилно би трябвало да мислим, че щом някаква бабетка е поканила здрави *** момчета, защото искала да подобрява гена на германската нация с арабски такъв, то няма да ги приемаме!!!
Никакви квоти и животът ще ни е по ноти!!!
120
1
 
4
 
! Отговори
Мария преди 8 месеца
Защото тези деца ще работят по всяка вероятност в техния FATERLAND, И ДА НЕ СТРУПВАТ САМО ВЪРХУ НАШИЯ ГРЪБ РАЗХОДИТЕ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО ИМ.АМА,ЧЕ НАХАЛСТВО!
119
4
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 8 месеца
До Антилиберал

И кое е правилното бе 200 евро на Запад си нищо пари кое дете може да се издържа с тях.Я да му плащат по 2000 на дете ама нещат а що нещат щото не могат или неискат или и двете да върнат тия с лодките у Африканистан !
118
1
 
31
 
! Отговори
ххх преди 8 месеца
Дам ...много ги боли ,че плащат на българи,румънци,хървати и всякакви други християни и европейци .Друго си е да издържат всякаква неграмотна примитивна небръсната мързелива паплач азиатска и африканска.Хак им е ,да им го х@кат на германските плужеци посред бял ден по улиците и те да продължават да викат Danke und Willkomen .Иначе биха били прави ,ако спазваха правилата за всички,само че за тях от край време източно европеецът е враг, а азиатските и африкански нашествениц братя .
117
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
идеално би било за българската осигурителна система, ако всички работещи в чужбина внасят осигуровките си тук, а не по месторабота. стават по хиляда лева не мсец осигуровки от всеки в чужбина и тук няма да им даваме детски щото ще са над минималния доход. А? В германия популитите и те си правят политика, въобще не ги бърка, защото повече влиза в хазната от колкото излиза, специално за рбаотещите говоря.
116
7
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Абсолютно са прави германците! Българите работещи в Германия да си вземат децата и да работят и да си ги гледат там!
115
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така е.. Швабите скачат на тоя дето ще мине номера. 2100 българката и ядоха на Германия бюджета ужас. Ама те зная че собствените ни политици не хаят за народа си та затова безпроблемно водят антибг пропаганда. За си каже кухи ханс.. Ето мачкаме ги емигрантите. Да ама ръст на наргилетата има. ХХахАхахаха
114
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами тогава да не им се удържат осигуровки за тези осигурителни случаи. Или *** ще се осигуряват, а от правата ще се ползват други?
113
4
 
45
 
! Отговори
От Берлин преди 8 месеца
..забравих да спомена- един полицай(добър познат) ми сподели, че престъпността на бежанците е в пъти по-голяма от официалната статистика, защото им е забранено да докладват и пишат протоколи при подбни случаи! Ако го направят, се слага в специално папка, която не вижда бял свят, а е за вътрешно ползване.. На бял свят излизат съвсем бруталните изцепки, които не могат да се скрият от пресата... Всичко в името на Мути...
112
4
 
10
 
! Отговори
А+ преди 8 месеца
Имат пари немците-плащат .Ато че обръкана тази цивилизована система в момента е ясно и от по-ясно ,нещо има гнило в ЕС .
111
0
 
41
 
! Отговори
От Берлин преди 8 месеца
Не само на мен, но и на много други немци, не ни харесва да плащаме за 1 милион мързеливи скотове..! Някои дошли и с по двете си жени. Тези пари за детски(които са си наред, защото хората работят и си плащат данъци), са си направо смешка, сравнени с милиардите, които се харчат за изхранването на гостите на мути Меркел!!!!
Всичко е манипулация, да се замажат очите за другият проблем с бежанците!
110
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
плащате защото сте гмо мозъци децата трябва да са в германия на училище да
научат немски език да се интегрират а не добавките в българия да се изпиват в
кръчмата от дядо им и баба им
109
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сигурно си спомняте какво беше преди 2007 г. да получиш виза за Австрия, Германия, Франция и т. н. Висене пред посолствата, унизително и пренебрежително отношение на тъпи чиновници, проверки... И все им пречехме и пак им пречим ние, източноевропейците, че и децата ни. Хак им са сега емигрантите, те правят неща, които източноевропейците не биха си и помислили - бият, нападат, изнасилват, убиват. Но за тях - нито дума, а за нашите деца! Ще дават добавки, защото родителите си плащат данъците ТАМ!
108
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами обяснете на германските данъкоплатци, че детето на работещите / и плащащите данъци/родители ЯДЕ, независимо дали живее в България или Германия.
107
3
 
62
 
! Отговори
От Германия преди 8 месеца
Много просто - децата получават германски надбавки защото родителите им плащат германски данъци. Тоест родителите вече са си платили масрафа.
Да се запитат германците от чии пари се плащат помощите за емигрантите които са доста по-големи от помощите за даца.
106
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото, германци, вие сте победена, окупирана и колонизирана държава, превърната от Зорос във уж бляскава витрина на Запада! Ако Гудериан през 1941 г. имаше още 3000 танка и достатъчно гориво, можеше и да се отървете!
105
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А га ядаате кифтетата оти ни риваате бря. Нал вии сакаате БГ да нема индустрия, да нема селско стопанство та да моете да ни купите за без пари, да ни източите младежта, нъл тъй ба. А сега като вдете кфевите инджинери и не, та не. Га яде кифтетата ни рива, га пи рикията ни рива, га съ вози на тахи ни рива. А сигичкана ако нема сех шъ има бох. Кефа е с пари. Ядоате меда сегикана шъ ви дупат пчелите.
104
1
 
26
 
! Отговори
али преди 8 месеца
И аз им се чудя защо плащат ! Ние работим в BG пак не взимаме детски.....