България няма да гони руски дипломати, отсече Борисов

Премиерът не е оптимист за мирното развитие на света
Обновена: 23 мар 2018 12:11 | 23 мар 2018 11:52, Елка Василева
403
България няма да гони руски дипломати, отсече Борисов
Снимка: архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов не очаква управляващата коалиция у нас да реши България да предприема действия срещу руски дипломати.

Той съобщи в Брюксел, че след връщането си в България ще разговаря с колегите си в управляващата коалиция по повод решението на ЕС за отзоваването на посланика на Общността в Москва и намерението на европейски държави да прогонят руски дипломати.

Снощи Европейският съвет реши да отзове посланика на ЕС в Русия Маркус Едерер за консултации в знак на съпричастност с Великобритания, която обвинява Москва за нападението с боен газ срещу шпионина Сергей Скрипал. Участници в заседанието уточниха, че от следващата седмица "много държави" в ЕС ще експулсират руски дипломатически представители.

По думите на Борисов е важно, че ЕС и Лондон независимо от подготвяното оттегляне на Великобритания показват, че са едно цяло и неразривно свързани.

Още по темата

Оттук нататък очаквам в следващите седмици доста бърза ескалация на напрежението, доста държави ще започнат да отзовават свои посланици. Докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос, каза премиерът, попитан дали и нашата страна ще предприеме действия срещу руски представители.

Казах, че сме в коалиция, надали ще постигнем споразумение с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България настроенията у нас никак не са в тази посока. Като се прибера, ще разговарям с колегите, добави министър-председателят.

Стъпихме на твърденията на Великобритания за "високата степен на вероятност", че зад този атентат стои Руската федерация, поясни премиерът Борисов пред български журналисти. Поисках повече доказателства, допълни той.

Всички вярваме на позицията на Великобритания. Във "висока степен на вероятност" има думата "вероятност". Когато има вероятност, значи има и друга вероятност. Припомних времето, когато Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, впоследствие Тони Блеър се извини. Последствията в тази страна и до ден-днешен са чудовищни. Това е общото решение и ние го подкрепяме, посочи премиерът по повод подкрепата за Великобритания.

За съжаление в момента сме във време, много по-тежко от Студената война. По време на Студената война имаше много ясни разделителни линии, много по-ясни ядра, които се подкрепяха, два глобални играча, нещата имаха горе-долу някакви правила. Сега отношението на всички е толкова рязко и твърдо, че не съм никак оптимист за мирното развитие на света. Времето, в което масово ще се отзовават дипломати, когато ЕС отзовава своя посланик в Москва, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство, коментира премиерът.

Навремето имахме НАТО и Варшавски договор, сега има много геостратегически играчи, много конфликти и много малко отворени канали за диалог и комуникация. Няма по-лошо от войната, добави Борисов.

По повод предстоящата среща ЕС-Турция във Варна в понеделник премиерът посочи, че това е огромна отговорност пред България, голямо доверие и в същото време с много очаквания. Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени. Българските граждани трябва да знаят, че тези открити канали за диалог целят единствено да потвърдим втория транш за това тези над 3,5 млн. мигранти да останат в Турция и да гарантираме външната си граница, поясни министър-председателят. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
селски владика :)))
328
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като го "привикат" в американското посолство друга песен ще запее.
327
2
 
24
 
! Отговори
Нема такава държава преди 6 години
Велик държавник е Боко, няма спор ! Явно вече, *** БГ му е тясна и е решил да се развива в международен план. Само, че ролята която са му определели, отново е на нискотарифна проститу*тка, която си менкат великите сили за да изпълнява перверзните им геополитически желания. На наш гръб разбира се !
326
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА ДАЛИ Е ОПТИМИСТ ИЛИ НЕ ЕДИН ЧОВЕК КОЙТО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ
325
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Считам е правилно да подкрепим юк в този тежък момент когата ги нападнаха с газ мръсните руснаци хвърлиха бомба с газ по лондон !!!.Да се изгонят всички до един без дипломати и да се спрат всякакви туристи и мръсни руснаци всички до един на бесило
324
6
 
27
 
! Отговори
Кауня преди 6 години
Премиера 1:1 повтаря тезата на Москва че без преки доказателства не се правят присъди.ПРЕДАТЕЛ!Когато от Лондон ти казват бръм,значи бръм. В НАТО и ЕС мисловната дейност е архаизъм.Като кажат че сестра ти е *** трябва веднага да се отречеш от нея дори въщност да нямаш сестра.Като ти казват че руснаците са пияници,убийци и пропадняци трябва да го приемем че е тъй,независимо че с очите си сме видяли в Слънчака че британците всъщност са такива а руснаците на 5 интелектуални нива над тях.Вервайте
323
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
все пак, това само от Бойко ли зависи? шегувам се, само от него зависи естествено.
322
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов е най умния и практичен Премиер на България в последните години. Този човек е истински Българин и патриот .
321
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идиотизми,идиотизми...Не може ли без да се излагате,бе хора!
320
5
 
21
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
като те натиснат до ъгъла г-н борисов от брюксел и сащ веднага ще изгониш дипломатите на русия вие нямате право на собствео мнение вие сте зависими от ес и сащ
319
27
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Всяко русофилство се плаща скъпо.Сега Путин ще организира бомби в БГ и ще надуват тезата, че това наказание от Запад.Всеки гл*пак, който публично се обяви за русофил, руските служби го убиват.Другият вероятен обект са руските колонисти в БГ, за да ги изкарат жертви.
318
6
 
9
 
! Отговори
aз съм прост преди 6 години
Всички разчитат на лидерът на Балканите, на неговите дипломатически умения....според нашите ли..за...чи.., Много ми е интересно, ако това горното е вярно....дали на притихналите в очакване западни лидери:Меркел, Юнкер, Туск и други, притихнали защото чакат НЕГОВОТО СЛОВО...дали и на тях им казва, с типичния си каруцарски език: ........ и Вие сте прости, и аз съм ***, затова се разбираме.... С други думи стига сте писали за това недоразумение, той е еманация на простотията и мъката в БГ.
317
10
 
30
 
! Отговори
йоан благочестиви преди 6 години
западната позиция срещу Русия помага само на ислямизма, вреди на християнството
316
10
 
16
 
! Отговори
сащ супер сила Хихих преди 6 години
Никога не съм гласувал за този човек и партията му ,но този път за позицията му свалям шапка.
315
25
 
11
 
! Отговори
В малката кочина преди 6 години
Наречена България *** на рушки дирници е национален спорт;)
314
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен326Грешите,сър!Избитите с БОВ иракчани не са 3000,а 300000.Има огромен снимков и документален материал из целия НЕТ,просто човек трябва да напише нещо в Гугъл и сам ще се убеди.Тони Блеър прие подкупа от рашките и скри истината от целия свят.
313
8
 
5
 
! Отговори
кое си дрто он си е преди 6 години
старчески дъртоизъм го е гепил от всякъде. личи му по стъкленния поглед , висналата долна джука и бойлерния гръден кош
312
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов да не говори за Ирак и "липсата на химическо оръжие",да не скверни избитите с химическо оръжие иракчани.Руснаците го преместваха по цялата територия на странаат,за да не го открие международната комисия.Това,че няма доказателства,не означава,че не е използвано химическо оъжие.Тони Блер се извини,защото не бяха представени доказателствата,скрити от руснаците,а не за това,че не използвано химическо оръжие.Има голям документален материал за загиналите над3000 иракчани от химическо оръжие.
311
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май,по-скоро Борисов ще изхвърчи от политиката,заедно с руските си приятели.Д ане казвам,кои се ос...ат накрая.
310
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога не казвай,никога!Дори и ако руските дипломати са шпиони, и заедно с петата си колона у нас,дестабилизират страната?И тогава ли,няма да ги изгоним?