Фарсът във Варна: Европа симулира наслада от турския локум

Politico с остър коментар за срещата на върха от снощи
27 мар 2018 09:20,
194
Фарсът във Варна: Европа симулира наслада от турския локум
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Българското черноморско крайбрежие предлага всичко, което политическият елит очаква от добра среща на високо равнище: екзотична локация, спиращи дъха гледки и (най-важното) каси добро вино. Само да не се бе появявал президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, коментира Politico.

За ръководството на ЕС турският президент бе нещо като муха в супата на вечерята, на която се събраха председателя на Съвета на Европа Доналд Туск, председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер и българския министър-председател Бойко Борисов, чиято страна държи ротационното председателство в Съвета на ЕС. На вечерята, проведена в дворец от XIX век, служил някога за лятна резиденция за българските монарси, ниските очаквания бяха посрещнати, пише "Фокус".

Още по темата

"Беше добра среща", настоя Юнкер. "Ние говорихме открито и искрено. Ще имаме, както преди, много, много срещи, за да разрешим проблемите между Турция и Европа".

В интерес на истината, единственото нещо, за което Анкара и Европа са съгласни, е че рядко са съгласни една с друга. От това, че Ердоган демонтира демократичните институции след опита за преврат срещу него от юли 2016 г., до скорошната му атака срещу кюрдските сили в Сирия, европейските лидери се притесняват, че Турция става повече дългосрочен проблем, отколкото партньор.

И все пак двете страни знаят, че са зависими една от друга.

Европа се нуждае от Турция, за да запази живата двугодишна договореност за бежанците, която е от решаващо значение за преодоляване на притока на сирийски бежанци към ЕС. Съюзът вече е поел ангажимент за 3 млрд. евро, за да помогне на Турция да управлява пристигналите на нейна територия 3,5 млн. бежанци.

В момент, когато популистите от Палермо до Стокхолм засилват позиции заради въпроса за миграцията, европейските лидери, особено германския канцлер Ангела Меркел, искат Брюксел да направи всичко необходимо, за да запази споразумението.

Перспективата за вдъхване на нов живот в кандидатура на Турция за присъединяване към ЕС остава толкова отдалечена, както винаги.

Това, което Ердоган получава от ЕС, може да бъде обобщено в една дума: оцеляване.

Забравете загадъчната реторика на Ердоган за Европа и антитурските "терористи" и който обвинява Германия и другите, че ги приютява. Студената реалност е, че Турция е почти напълно зависима от ЕС, за да запази икономиката си на повърхността.

На ЕС се пада около половината от турския износ. С обща търговия от повече от 130 милиарда евро между двете страни, търговията на Турция с ЕС е повече от пет пъти по-голяма от тази със следващия ѝ най-голям партньор - Китай. Нещо повече, ЕС носи около две трети от чуждестранните инвестиции в Турция.

Междувременно корпоративният сектор на Турция е силно зависим от европейските инвеститори, за да финансира значителния си дълг - риск, наскоро подчертан от Международния валутен фонд. Просто казано, турската икономика ще се влоши без Европа. Такава икономическа криза е единственото нещо, което всъщност би могло да струва на Ердоган властта му в краткосрочен план.

"Най-голямата уязвимост на Ердоган е икономиката", заяви Фади Хакура, експерт по Турция в изследователския център "Чатъм Хаус". "Никой не може да замести Европа и той знае това", добави тя.

Това помага да се обясни защо Ердоган бе толкова нетърпелив да проведе заседанието в понеделник. Двете страни последно се срещнаха преди 10 месеца. Предвид влошаването на отношенията оттогава досега не е имало достатъчно основания за такова събиране на високо равнище. Системното подкопаване на турската съдебна система и репресиите срещу гражданското общество на Ердоган означават, че Европа дори няма желание да обсъжда промени в митническия съюз с Анкара.

Преди да пристигне в България, Ердоган настоя, че "членството в ЕС остава наша стратегическа цел". Както и при последната среща с турския президент, лидерите на ЕС настояха събирането да се нарече "среща на лидерите", а не среща на върха.

Тези коментари, макар и съвсем несъвместими с действията на Анкара през последните години, имат за цел да предложат на турските елити и финансовите пазари надеждата, че въпреки неотдавнашните сътресения страната остава посветена на Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От всички Боко мъжката се здрависва,Туск - като един *** щастлив че им държи ръчичките,Ердоган като изтръпнал от хващането на ръчичките му а Юнкер като една балеринка подал 2 пръстчета с погнуса - пълен отврат - тежко ни и горко от такива управници
36
3
 
20
 
! Отговори
истината преди 6 години
Европа няма самостоятелна и силна външна политика,те се мятат насам натам и не си гледат интересите от което страдат хората,ЕС е разделен и колкото и да го крият се вижда ясно.
35
15
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ердоган:Не изолирайте Турция !Европа ще сгреши, ако продължава с изолацията.Идва война !
34
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До noFreemanЕ да - *** направиха МНООООООГО повече
33
6
 
35
 
! Отговори
Велики Славяни преди 6 години
Мюсюлманския Азербайджан нали показва икономическа мощ, небостъргачи и т.н. Защо не ходят там бежанците? Европа е християнска!!!
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗЛОБАТА Е ЛОШ СЪВЕТНИК. ВНИМАВАЙ КАКВО ПОЖЕЛАВАШ, ДА НЕ ТЕ ЗАСТИГНЕ
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДРУГО ??? Безпаметно ***
30
13
 
23
 
! Отговори
цирк ес преди 6 години
Ердоган на тази среща изглеждаше като най силния политик,другите изглеждаха като мижитурки,тона е тъжно.
29
24
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Турция - веднага в ЕС !Ще замести Британия.
28
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме да се извади протокола/стенограмата от разговора, който е воден, за да разберем, че там има само нечленоразделни звуци, дължащи се на фелациото, което Борисов е правил на Ердо и как е поднасял шербет! :)Чакаме публично да видим какво са си говорили двамата, а и не само те!? :)Нали ГЕРБ така искаха стенограмите от разговорите на Президента!? :)Нека сега бъдат така добри да извадят стенограмата от разговорите на Борисов!
27
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейците ме ужасяват със слабоумието си.С този смръдлив турчак да правиш съюз е като да пуснеш дявола в къщата си.
26
5
 
32
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Варна морето сините вълни,харчеха милиони народни пари.
25
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали господин Борисов си прецени правилно силите на посредник в счупените отношения ЕС Ердоган? Напълно логично е той да се озове в ролята на мишка, която посредничи между два гладни тигъра.Къде обаче се покриха трите църкащи мишлета Каракачанов, Сидеров и Симеонов, които от години паразитират на гърба на избирателите си с викове срещу тирана от Босфора? Благодарение на Ердоган и неговата надвиснала сянка много неща в българската политическа тиня стават ясни като бял ден.
24
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България ще падне жертвено агне в лапичките на Турция, благодарение на ББ. Той и в Катар ни продаде и на евбопейците кляка - истинска фурнаджийска лопата!
23
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов да не се окаже мишка-посредник между тигрите ЕС и Ердоган?
22
8
 
24
 
! Отговори
Велики Славяни преди 6 години
А тези бежанци що не ходят във новата икономическа мощ Азербайджан? Откъде на къде в Европа? Да ходят в мюсюлманския Азербайджан!
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимката е красноречива сама по себе си и обяснява всичко. Обърнете внимание как са се хванали за ръце, Ердоган ги е хванал отдолу а погледът му е все едно вечно пияния майтапчия Юнкер му е бръкнал отзад.Европа винаги е била двулична а Султана е наивник! Ще ги хване отдолу!
20
8
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Кукленото шоу което са спретнали на Ердоган е на високо ниво- Тримата така са го замаили че не знае къде е попаднал ) Още с слизането от самолета Ердоган бе посрещнат от кмета на Варна с 4 поклона ! Борисов иска всичко до юни да е наред - за да свърши Председателството- Другите двама искат отсрочка - не им се дават нито пари нито членство на Турция -Явно метаните в резиденцията са били многобройни -Ердоган е стиснал ръчичките на лъжливата пасмина -която се моли да не пусне милионите друговерци
19
5
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Много точно заглавие. Поздравления за сайта !
18
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган дойде, видя, взе парите и си замина.