Фарсът във Варна: Европа симулира наслада от турския локум

Politico с остър коментар за срещата на върха от снощи
27 мар 2018 09:20,
194
Фарсът във Варна: Европа симулира наслада от турския локум
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Българското черноморско крайбрежие предлага всичко, което политическият елит очаква от добра среща на високо равнище: екзотична локация, спиращи дъха гледки и (най-важното) каси добро вино. Само да не се бе появявал президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, коментира Politico.

За ръководството на ЕС турският президент бе нещо като муха в супата на вечерята, на която се събраха председателя на Съвета на Европа Доналд Туск, председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер и българския министър-председател Бойко Борисов, чиято страна държи ротационното председателство в Съвета на ЕС. На вечерята, проведена в дворец от XIX век, служил някога за лятна резиденция за българските монарси, ниските очаквания бяха посрещнати, пише "Фокус".

Още по темата

"Беше добра среща", настоя Юнкер. "Ние говорихме открито и искрено. Ще имаме, както преди, много, много срещи, за да разрешим проблемите между Турция и Европа".

В интерес на истината, единственото нещо, за което Анкара и Европа са съгласни, е че рядко са съгласни една с друга. От това, че Ердоган демонтира демократичните институции след опита за преврат срещу него от юли 2016 г., до скорошната му атака срещу кюрдските сили в Сирия, европейските лидери се притесняват, че Турция става повече дългосрочен проблем, отколкото партньор.

И все пак двете страни знаят, че са зависими една от друга.

Европа се нуждае от Турция, за да запази живата двугодишна договореност за бежанците, която е от решаващо значение за преодоляване на притока на сирийски бежанци към ЕС. Съюзът вече е поел ангажимент за 3 млрд. евро, за да помогне на Турция да управлява пристигналите на нейна територия 3,5 млн. бежанци.

В момент, когато популистите от Палермо до Стокхолм засилват позиции заради въпроса за миграцията, европейските лидери, особено германския канцлер Ангела Меркел, искат Брюксел да направи всичко необходимо, за да запази споразумението.

Перспективата за вдъхване на нов живот в кандидатура на Турция за присъединяване към ЕС остава толкова отдалечена, както винаги.

Това, което Ердоган получава от ЕС, може да бъде обобщено в една дума: оцеляване.

Забравете загадъчната реторика на Ердоган за Европа и антитурските "терористи" и който обвинява Германия и другите, че ги приютява. Студената реалност е, че Турция е почти напълно зависима от ЕС, за да запази икономиката си на повърхността.

На ЕС се пада около половината от турския износ. С обща търговия от повече от 130 милиарда евро между двете страни, търговията на Турция с ЕС е повече от пет пъти по-голяма от тази със следващия ѝ най-голям партньор - Китай. Нещо повече, ЕС носи около две трети от чуждестранните инвестиции в Турция.

Междувременно корпоративният сектор на Турция е силно зависим от европейските инвеститори, за да финансира значителния си дълг - риск, наскоро подчертан от Международния валутен фонд. Просто казано, турската икономика ще се влоши без Европа. Такава икономическа криза е единственото нещо, което всъщност би могло да струва на Ердоган властта му в краткосрочен план.

"Най-голямата уязвимост на Ердоган е икономиката", заяви Фади Хакура, експерт по Турция в изследователския център "Чатъм Хаус". "Никой не може да замести Европа и той знае това", добави тя.

Това помага да се обясни защо Ердоган бе толкова нетърпелив да проведе заседанието в понеделник. Двете страни последно се срещнаха преди 10 месеца. Предвид влошаването на отношенията оттогава досега не е имало достатъчно основания за такова събиране на високо равнище. Системното подкопаване на турската съдебна система и репресиите срещу гражданското общество на Ердоган означават, че Европа дори няма желание да обсъжда промени в митническия съюз с Анкара.

Преди да пристигне в България, Ердоган настоя, че "членството в ЕС остава наша стратегическа цел". Както и при последната среща с турския президент, лидерите на ЕС настояха събирането да се нарече "среща на лидерите", а не среща на върха.

Тези коментари, макар и съвсем несъвместими с действията на Анкара през последните години, имат за цел да предложат на турските елити и финансовите пазари надеждата, че въпреки неотдавнашните сътресения страната остава посветена на Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
25
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименНе само това, не видя ли Лилянка как любовно гледаше Ердоган. Ердоган, набързо се здрависа с всички, но при Лилянка, малка Цоцланка, най-дълго се запря, здрависвайки се;))) Кво ли си вика: "Иииййййй, чок гюзел, ханъм чок гюзел";))) Пу, машалла....;)))"
56
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
идва война...Ама с кого срещу кого? Турция е с лоши отношения и с ЕС, и с Русия. Ердоган че иска чужди територии, иска, но с война срещу ЕС няма как да стане. Това ще е краят му. Ще изнудва, ще шикалкави както винаги.
55
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Бойко, един достоен политик от световна класа.
54
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах вчера реакциите и изказванията на всички. Честно, с този Бай *** премиер сме за нищото. Как да се развиваме в каквато и да е насока, като няма стратегия иза поне 20 години. Вижте му министрите, такъв сбироток от незнайни немойковци отдавна сме нямали. А външната ни министърка, началник кабинета на *** Борисов, направо сцепиха мрака с тъпотата, бедността на мисълта и езика, с общите приказки. С тези до никъде! Ще разберем колко сме ощетени когато Бай *** няма да е премиер.
53
12
 
13
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Навремето турците са стигнали чак до Виена.Като гледам какви джен*дъри управляват сега,едва ли ще е проблем Ердоган да завладее цяла Европа....
52
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко сложи феса, да видим сега какви качамаци е забъркал още.
51
0
 
18
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Нищо ново и неочаквано не се случи във Варана.Потвърдиха се известните постановки, за които имаше съмнения,че в накой детайли са нарушени. Стратегически въпроси не са обсъждани. Турция няма за цел да бъде пълнопревен член на ЕС. Това би било крайно вредно за нея. ЕС също не иска Турция в ЕС. Ако е член ще наруши едва задъжащото си едиство в ЕС. Срещата беше проведена в България, защото в този момент е ротационен председател на ЕС.
50
10
 
17
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
С Бойко, толкова...;))) Останалото го знаете - Оставка, оставка; Оставка, оставка...!
49
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, давате ли си сметка, че и-ди-оти управляват света?Една картина(снимка) казва повече от хиляди думи.
48
3
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Ядойми, пийми и накрая се сбийми;)))
47
8
 
11
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Баце обича папи да го галят по главата,къде ли го е погалил обаче Ердоги?Па и не само галене ще да е било...
46
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доган държи козовете. Ще правят каквото им нареди. И ще стоят в поза партери и със заголени дупета.Че пусне ли тарамбуките, отиде им властчицата и рахатя и на Джънкер и на тая ухилена шуш-уми-га Туск и на Банкянския келнер.
45
7
 
13
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименТака ще си измрем - от собствената злоба! Вижте коментарите отдолу! Само злоба! Нищо смислено!
44
8
 
12
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Дежа вю-Мюнхен 1938г, Западът кляка кляка на Хитлер,с надеждата да го насочи на Изток.Видяхме как свърши това.Лошото е,че сега ще сме в ролята на Чехословакия.....
43
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе кажете истинската новина от тая седянка.А тя е,че няма никаква новина.
42
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина тази среща беше добре режисирано театро. Ердоган се направи на агънце, Меките китки и пияндетата се направиха, че му вярват.Той едва скриваше погнусата си от тях, а наш Боцко не спря да го потупва по рамената и да му следи реакциите. Горкия Боцко, внушил си, че е фактор в ЕС, че е уважаван.Неговата глупост, необразованост, незнаенето на език, ганьовски маниери, плоски шеги още един път показаха на ЕС и Турция, имат един глу//пав страхливец,който ще се гъне като чер--вей за да е на власт
41
14
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ердоган е лидер дето решава -еврочиновниците са паляци дето никой не ги е избирал за нищо. И си го знаят.
40
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вари го, печи го, българинът си остава фен на разни селски бабаити с беден речник и малко акъл, но с "крепка десница". Хора от народа, разбийш ли.За толкова години *** така и не проумя, че истински печените управници не се тъпанят по тиливизура при всяка възможност, а си действат кротко и с кадифена ръкавица, но с подмолна сила.Ама затова Швейцария е Швейцария, а ние сме в киреча - заради "крепката десница" с малкото акъл и гръмовни претенции.
39
1
 
20
 
! Отговори
1 преди 6 години
Едно е сигурно: положението не се влоши. Засега ...
38
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган се прави на дружелюбен и смекчава тона с ЕС ,защото крои планове за нападение над Гърция или поне иракски Кюрдистан! Ердо отдавна е отсвирил тези,,евролидери" ,и въобще не иска да вкара Турция в ЕС ,където има правила които турците няма ,да спазват и постоянно ще плащат солидни глоби!