"Шпигел": Сделката на ЕС с Турция може да се провали

Не всички членки смятали да платят на Анкара за бежанците
20
"Шпигел": Сделката на ЕС с Турция може да се провали
Снимка: архив, Ройтерс

Има документ на ЕК, от който става  ясно, че сделката на ЕС с Турция за бежанците може да се провали. Това се твърди в публикация на германското издание "Шпигел", цитирана от БНР.

Още по темата
Не всички членки на общността смятат да платят втората част от паричната помощ за Анкара, въпреки че се договориха за това на срещата с Ердоган във Варна, се казва още в публикацията.

Договорът между Европейския съюз и Турция беше сключен преди две години. Според него при затваряне на границата Анкара ще получи помощ от 6 млрд. евро на два транша, които се плащат по схемата една трета от ЕС, две трети от страните-членки, като всяка членка плаща сума според броя на населението и бюджета си.

Разследване на сп. "Шпигел" и медийните му партньори от Мрежа за европейско разследващо сътрудничество обаче показва, че далеч не е сигурно кой ще плати втората сума от 3 млрд. евро. Журналистите са се добрали до документи и кореспонденции на Брюксел с държавите-членки, в които се спори за това дали въобще да се превежда тази сума.

Много страни-членки направо отказали да се включат във втория транш. Като причина посочили неизпълнение на договор от страна на Турция, която се ангажирала с част от парите да построи училища и болници, но засега не го е направила.

В общо писмо до Брюксел Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия настояват вторият транш да се плати изцяло от бюджета на ЕС. Юнкер е отхвърлил предложението им. В резултат на това и на липсващата прозрачност при управлението на парите, отпуснати на Турция, някои страни-членки дори заплашили, че ще излязат от договора с Турция.

В същото време от документите става ясно, че Анкара си прави планове дори и за трети транш пари от Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
6 млрд пЕшки за ердо преди 6 години
Накрая ердоганя ще вземе на Юнкер боздуганя.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Ако се провали че не искат да платят обещаната сума оставаща 3 млрд... Ще получат най малко 3 милиона глави!!! Хиччч не ни интересува и нас ни омръзнаха тези, а най вече пък ни ПИСНА от лицемерието и двуличието на запада!!!
14
4
 
2
 
! Отговори
шоп преди 6 години
До сЕРГЕЙ сТАНИШЕВКакво има да те пази някой,бе,да не забременееш ли?Какво ще ти направят,,бежанците"?Ще се трепаме по села и градове с тях ли?Единствената причина да дават пари на Ердоган е дъртите лицемери ,,евролидери" да се представят за много мили и толерантни, а такива не са.Също така не са и вечни, за това е този подем на неонацистки партии в редица страни.С фалша се получава, но до време.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3-те милиарда евро да се инвестират в Сирия и бежанците да се върнат. Войната свърши с победа за Асад и Русия. Евродоларатлантиците и техните ислямистки храненици загубиха войната. Подписват мирен договор и край на войната. Започва възстановяване на Сирия и плащане на репарации от евродоларатлантиците на Сирия.
12
5
 
7
 
! Отговори
шоп преди 6 години
Без достъп на Европейския пазар,без никакви европейски инвестиции, без право да преминават през Европа, това включва Гибралтар и територялните води. Да си търгува с Путин.Той може да изнудва и новите лидери в Европа смятат че могат.
11
7
 
9
 
! Отговори
шоп преди 6 години
Какво им се шашкате на тези емигранти, има лесно решение и за тях и за Ердоган.Спират се всякакви помощи за всички ,независимо кога са влезли и независимо дали са бежанци.Който иска Европа-на свободния пазар на труда, който се бунтува-обратно от където е дошъл.Който извърши и най-дребно престъплиние-трудов лагер.Над 300 милиона европейци няма да се справят с 3 милиона мигранти ли? А за Ердоган-затварят Европа за него, спират търговски и всякакви отношения,не допускат тирове и автобуси през европ
10
2
 
5
 
! Отговори
сЕРГЕЙ сТАНИШЕВ преди 6 години
да ги дават тези пари на Йончева-тя ще ни пази от бежанците..ха.ха
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шоуто наближава. Стотици хиляди бежанци ще прегазят и съборят прословутата супер ограда на границата а след тях братчедите ще возят останките на вторични.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОЩЕ ЕДИН ПРОВАЛ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО - ЕДНА ЯЛОВА СРЕЩА ВЪВ ВАРНА.
7
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тандема Путин - Ердо - Единия бомби Сирия и произвежда бежанци и терористи, а другия се занимава с трафика им !
6
3
 
17
 
! Отговори
До 1 патриот преди 6 години
Патриоте като неискаш да даваш се приготви да посрещнеш милионите ислямисти. То джендарете точно това искат.....
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юнкер що не си вземе една плеймейтка, да се успокои..
4
7
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Еврог*ейски про*стотии!С тея лу*ди пари,които се дават на Турция може да се блокират тотално границите на ЕС и тогава Ердоги увисва!Ама като няма мъже в ЕС,а само *******!
3
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пускай ги ве Ердо да видим кон боб яде ли.
2
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме ну на Ердоган - компенсацията,наречена Територията България и Северна Гърция,са му в кърпа вързани!Просто въпрос на конкретна дата е,кога да нахлуят турските войски и заемат посочените територии,плюс Западните Балкани,без Сърбия!!!Да не мислите,че ЕС ще си мръдне пръста за тези територии?!Това може само болно съзнание да "мисли".Така на ЕС всичко ще им излезе съвсем евтино,плюс бонус - отърваване от Територията.Минусът за тях е,че няма да има с кого да плашат с "последно място"!
1
26
 
2
 
! Отговори
патриот преди 6 години
Прави са от Европа. Ние ще даваме пари на Ердоган,той ще ги дава на терориста Путин да подкопава Европа и да дрънка оръжия и да трови хората с химически оръжия.