Операцията в Сирия доказва: ЕС не може да води война!

Брюксел не е в състояние да приема еднозначни решения
15 апр 2018 12:15,
85
Операцията в Сирия доказва: ЕС не може да води война!
Снимка: архив Reuters

Ракетните удари на САЩ, Франция и Великобритания по цели в Сирия показаха за пореден път неспособността на Европейския съюз да води каквито и да било военни действия. Брюксел не е в състояние да приема еднозначни решения, каквито трябва да бъдат взимани във военните конфликти, пише Улрих Ладурнер в авторска статия за германския национален ежедневник Die Zeit, като подчертава, че расколът между държавите от Общността по въпроса за отношенията с Русия оказва роля за това.

Още по темата

Когато стане въпроса за война, ЕС веднага се оттегля от играта – така стана през 2003 г. в Ирак, през 2011 г. в Либия, и през 2018 г., когато САЩ, Франция и Великобритания нанесоха ракетни удари срещу Сирия. Проблемът се крие в това, че въоръжените конфликти изискват еднозначни решения, пояснява германският журналист, пише "Фокус".


Да бомбардираме ли или не? Да изпратим или не войници?“ – при подобни въпроси няма пространство за маневриране, а за ЕС то е жизнено необходимо. Едва ли по друг начин целостта на 28-членната организация би могла да бъде запазена. Ето защо ЕС не е създаден за недвусмислеността на войната, обяснява авторът.

Същевременно обаче Ладурнер е категоричен, че това трябва да се промени. В съседни на Европа региони има войни и Брюксел е длъжен да укрепи отбранителните си способности, ако не иска всичко да свърши зле. При това става въпрос не за военна мощ, а за способност на Общността да отстоява и прокарва своите интереси на международната сцена.

Авторът подчертава, че с тази позиция са съгласни всички страни от Общността. Ако в последните месеци се забелязва прогрес в конкретна област, то това е в сферата на укрепването на отбраната. Всичко обаче все още се намира в начален етап, а ЕС се нуждае от дългосрочна стратегия – включително за Близкия изток. За такава обаче са необходими средства, а също и единство.

Защо обаче тя е важна? Защото САЩ са загубили своето влияние в Близкия изток, а основна сила в региона е Русия. Оттук следва, че Брюксел трябва да изработи и стратегия за отношенията с Кремъл, каквато в момента няма, констатира Ладурнер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
21
 
2
 
! Отговори
кубанская столица преди 6 години
Россия иска на обяснява тована т.н. ес винаги. Ала те не искат да разбират проста истина.Моля, тук един малки човек от т.н. ЕС това говори, защото всеги дума от Россия е враждебна. Добре дошли братушки под русски бомби
5
2
 
29
 
! Отговори
шматка преди 6 години
АФтУрЪ е на хранилка в някое НПОНе че ЕС няма възможности за война а не вижда смисъл от участие във войни в интерес на САЩ.Мъдра политика продиктувана главно от източноевропейските страни.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeus До1 - Може и да няма нужда, но е важно да има ОБЩА ПОЗИЦИЯ и здрав "гръб" за да я защити. Защо Англия излезе и защо Швейцария не влиза?
3
7
 
35
 
! Отговори
Брюкселски началник: преди 6 години
ЕС не може да води война!ДА, НО може да организира мощни Гей-Паради и протести с плюшени мечета!
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1-прав си, но точно неспособността на ЕС да води каквато и да било война го прави толкова зависим от САЩ. ЕС като държава на федерален принцип с конвертируема валута, централизирана армия и независим ВПК плаши САЩ повече от Путин
1
4
 
55
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Няма нужда ЕС да участва в конфликти, които са породени от геополитическите и икономически интереси на САЩ.