ЕС забрани три пестицида, убивали пчелите

Те са разрешени в България, която се въздържа при вота
27 апр 2018 19:23, Екип на Dnes.bg
13
ЕС забрани три пестицида, убивали пчелите
Снимка: БТА

Европейският съюз реши да забрани три пестицида, за които се смята, че причиняват масовия мор на пчелите в Европа.

Употребата на активните вещества "clothianidin", "imidacloprid" и "thiamethoxam" беше ограничена от 2013 г., но сега тези съставки ще бъдат напълно забранени в препаратите за агрозащита. Смята се, че тези субстанции атакуват нервната система на пчелите и водят до парализа, която ги убива.

Досега трите химикала бяха забранени само в царевичните, слънчогледовите и рапичните ниви, които са особено предпочитани от насекомите, но след резултатите от последните проучвания на Европейската агенция за безопасност на храните, страните членки решиха да им наложат тотална забрана. Употребата остава разрешена единствено в постоянните парници, където растенията нямат досег с пчелите.

Европейската комисия съобщи, че забраната ще влезе в сила не по-късно от края на 2018 г. Еврокомисарят за здравето Витенис Андрукайтис заяви, че "здравето на пчелите е от първостепенна важност, тъй като биоразнообразието, производството на храни и екологията, зависят от него".

След днешното гласуване, в което подкрепа за решението е събрана от ¾ от страните членки, само два от общо петте, одобрени в ЕС препарата от групата на неоникотиноидите, остават в употреба – acetaminoprid и thiadopirid. За тях се смята, че са нискорискови.

И трите забранени днес препарата, са одобрени за използване в България от Българската агенция за безопасност на храните, като разрешителните за тях са издадени след приемането на решението за ограничаването им в Европа. Днешното решение ще наложи БАБХ да преразгледа позицията си и да ги забрани за използване за растителна защита в България.

По информация на "Грийнпийс" България се е въздържала при днешното гласуване, заедно с Белгия, Словакия, Финландия, Хърватия, Латвия и Литва. Против са били Унгария, Чехия, Румъния и Дания, но гласовете на големите държави като Германия, Франция, Испания, Полша и Италия, подкрепени от още 12 държави са били достатъчни за вземането на решението.

Един от най-големите производители на препарати за растителна защита "Bayer" коментира решението на ЕС като "тъжен ден за фермерите и лоша сделка за Европа", която няма да помогне на пчелите. Компанията предупреди, че пред невъзможността да се борят с вредителите, земеделците ще се върнат към старите химикали, които са по-неефективни.

"Bayer" и друг голям производител на пестициди Syngenta съдят Еврокомисията за предишното решение за ограничаване на химикалите, опасни за пчелите и решението на Европейския съд се очаква на 17 май.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
20
 
! Отговори
axa преди 11 месеца
наскоро байер купи Монсанто, т.е. скриха се там, така че когато говори байер, говори де факто Монсанто.А те както знаем козината си сменят но нрава - не, нищо няма да ги спре към печалби, печалби..
11
1
 
34
 
! Отговори
eve1 преди 11 месеца
Изчезнат ли пчелите до 4 години изчезва човечеството.Изборът си е наш.
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва да се направят опростени документални филми,да показват нагледно как се натруват цял коктейл от химикали,пластмаси,токсини и какво ли не във водата, почвата, атмосферата с течение на годините.И това вреди не само на хората,но и убива растенията и животните и няма как да се изчисти.
Тези хора трябва да се вразумят,те явно не разбират какво се случва на планетата.Цели реки в Азия и Африка са превърнати в отровни коктейли,нашия Дунав също е доста замърсен.
9
3
 
27
 
! Отговори
боико преди 11 месеца
ЕС и САЩ,са основните убиици на пчелите .бг вън от този съюз. не може един канцеларски плъх да ти казва какво да правиш.тия които вкараха БГ в този измислен съюз ще трябва да отговарят за деиствията си и бездеиствията си както и роднините им
8
1
 
29
 
! Отговори
Нормално преди 11 месеца
Наще евтини политически кантонерки с кво ли ги купили прозводителите и вносителите на пестицидите -убийци ?
Селските представители с по един лаптоп ,другите с по една манекенка и тънък плик.
За някои и по един манекен и вазелин....
7
2
 
30
 
! Отговори
Пчела преди 11 месеца
Мразя Монсанто и ЕС!
6
1
 
31
 
! Отговори
Burzum преди 11 месеца
Е естествено че сме пас...и сме за пчелите и сме за зърнената мафия....да живей!
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вместо да разработват нови модели пестициди те пробутват модели от преди половин век защото не им се дават пари за развойна дейност и ревът че ЕС ги ограничавало.Същевременно генерират стотици милиарди долари оборот.
4
2
 
23
 
! Отговори
Me преди 11 месеца
Ето, че не лобизма а здравия разум и интереса на хората ръководи лошия евросъюз.
3
5
 
21
 
! Отговори
До коментар номер 2 преди 11 месеца
Хвърли се през терасата докато е време. Конспирациите са ти изпържили мозъка ,русофилист няма лечение.
2
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички пестициди са вредни, всичко създадено от човека убива планетата за да може човека да страда от акне, СПИН, псориази,с клаустрофобия, рак на дебелото черво и прочие. Путин е виновен.
1
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стискам палци за защита на пчелите,това е битка между Давид и Голиат!