Европа до Тръмп: Не сме ние, китайците са!

Отлагането на митата, удължава несигурността на пазарите, смята ЕК
1 май 2018 11:15, Екип на Dnes.bg
30
Европа до Тръмп: Не сме ние, китайците са!

Европа не е причина за проблемите, които свръхпроизводството на стомана създава на американската икономика. Това се казва в изявление на Европейската комисия, след като американският президент Доналд Тръмп съобщи, че ще удължи до 1 юни изключението от новите американски мита за внос на стомана и алуминий. Тръмп взе решението, след като първото едномесечно разрешение, дадено на ЕС, изтече в полунощ.

"Американското решение удължава пазарната несигурност, което вече се отразява на вземането на решения от бизнеса. ЕС трябва да бъде постоянно и изцяло изключен от тези мерки, тъй като те не могат да бъдат оправадни на основание на националната сигурност", заяви Европейската комисия, след като Белият дом я събуди с новината са едномесечното удължение.

Още по темата

В изявлението се подчертава, че "свърхпроизводството на стомана и алуминий не произлиза от ЕС" и че Брюксел полага усилия да разреши проблема. Еврокомисията засили съществено антидъмпиговите мерки по отношение на китайския внос на стомана, след като се разбра, че Вашингтон ще промени вносните си тарифи.

Еврокомисията напомня на Тръмп, че Европа е "отдавнашен партньор и приятел на САЩ" и че няма на преговаря под заплаха.

Решението на американския президент отлага с месец началото на търговската война между Европа и Съединените щати, след като Белият дом обяви, че ще обложи вносът на стомана с 25% и на алуминий с 10%, за да защити националното си производство.

Търговското министерство на САЩ излезе с доклад, че дъмпинговият внос застрашава националната сигурност на страната, което послужи за повод за въвеждането на новата политика за облагане на стоманата и алуминия от началото на април.

Американският президент даде постоянни изключения от новите тарифи за три държави: Канада, Мексико и Австралия, а на Европа направи само едномесечна отстъпка. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон бяха миналата седмица във Вашингтон, за да се опитат да вкарат и ЕС в привилигирования списък.

Европейските лидери одобриха през март ответни мерки, които не са въведени в сила. Сред тях са облагането с вносни мита на редица представителни американски стоки като уискито "Бърбън", фъстъченото масло, яхти, моторите "Харли Дейвидсън", дънките "Ливайс" и др.

Китай е най-големият производител на стомана в света с над 49% от глобалното производство на метала или около 832 млн. тона. Европейският съюз се нарежда на второ място със 169 млн. т, следван от Япония (105 млн. т) и Индия (101 млн. т).

Китай води и в световното производство на алуминий с над 60 на сто от глобалната продукция, следван от Русия, Канада и Индия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
СС преди 6 години
А може ли някой да ми обясни как производството на стомана и аломин застрашава националната сигурност на която и да е държава и в частност на САЩ.П.П. Това не е заяждане аз наистина искам да знам защо го разглеждат като застрашаване на националната сигурност.
25
0
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Коментара ми е към 24.
24
0
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Браво, хайде сега, направи и един анализ за долара, може нещата да се навържат.
23
1
 
4
 
! Отговори
не си в час преди 6 години
До Анонимен 13Ама изобщо!От бая време вече разплащането между Русия,Китай и Индия е в петроюани!
22
9
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
муахаха, Китай е Хартиен Дракон, къща от карти и то буквално, ако не знаеш по официални данни отпечатаните юани от ККП са 20 пъти всички долари в обръщение и то на цялата планета, като вземеш предвид, че БВП на Китай е 60% от това на Китай и фиксираният от Пекин обменен курс на Юана, то сметката показва, че юаните в обръщение трябва да са не повече от 4 пъти доларите, а като вземеш ии че юаните не се използват за международни разплащания и става очевидна една друга картина- валутна манипулация.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха-ха......някой нещо ни разправяше за някаква "свободна търговия".......световна търговска организация със строги правила.......дрън-дрън-дрън.............конярите си карат кравите и конете през просото и все още никой не смее да им гъкне! Само руснаците започнаха да го правят и затова е тоя вой!!! Но ми е странно, как все още имат наглостта някои да ни приспиват с тия приказки за "цивилизацията и ценностите"!!!! Мили Боже!!!!
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствената надежда за света е Русия! Всичко друго е лъжа и измама!
19
6
 
15
 
! Отговори
А преди 6 години
САМО РУСНАЦИТЕ СА ВИ В АКЪЛА,АКО НЕ ПИШЕТЕ СРЕЩУ ТЯХ ЗА КАКВОТО И ДА Е,КАТО ЧЕ ЛИ ПОЛУЧАВАТЕ САМОЗАДОВОЛЯВАНЕ.ГЛЕДАМ ДНЕС 1 МАЙ НАЛИ Е ПРАЗНИК НА ТРУДА,А В СОФИЯ МНОГО МАЛКО СЕ ТРУДЯТ,ПОВЕЧЕТО КРАДАТ,,В МОСКВА БЕШЕ ПЪЛНО СЪС ЗНАМЕНА И ХОРА,А ТЕ ГЛАДНИ ГОРКИТЕ,НЕ МОГАТ ДА СИ НОСЯТ ПЛАКАТИТЕ И ЗНАМЕНАТА,ЕДНИ ПОЖЪЛТЕЛИ НЕ СА ЯЛИ СИГУРНО ОТ НОВА ГОДИНА,НЕ СА УСМИХНАТИ,ГЛЕДАТ ВСЕ КЪМ САЩ,ТАМ ИМА МНОГО ХРАНА,НЯКОИ ГЛЕДАХА И КЪМ НАШЕТО ЧЕРНОМОРИЕ.СЪБИРАХА ПОМОЩИ ДА ДОЙДАТ ПРИ НАС,ЗАЩОТО СМЕ ПО ГЛАДНИ.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не беше, той беше.
17
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рустаците са известни в света с дрънкане на оръжие, но когато става въпрос за шум на пари, тях може да ги отпишете, защото няма никой в джобовете. Не намесвайте руслаците сред големите в група А на бизнеса. Те са още във В група, при Велика Нигерия и Велика Венецуела.
16
36
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13Когато се бият батките, в случая САЩ и ЕС, джуджето русия стои клекнало под масата с ококорени очи и подскача при всеки шум. Като премине страшното излиза и може да крадне я някой часовник, я някоя златна гривна.
15
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Така мачкат, че от страх пред САЩ си вързаха песа Ким на къса каишка.
14
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай мачка яко! Браво на китайците! Смазаха САЩ. Мачкайте, китайци!
13
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ударите са срещу Китай и Русия. Двете мощни помпи на американски долари. Що не си помпят взаимно рубли и юани, ами налитат на долари? Щото искат нещо стойностно, а не шума.
12
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се наложат санкции на САЩ.
11
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е бизнесмен и знае, че голямата конкуренция на САЩ не е Китай, а ЕС и съответно ще удари тях. За жалост на европейците, търговската война с американците ще я загубят. Ако Великобритания беше останала в ЕС нямаше да има война.
10
0
 
10
 
! Отговори
Mockingbird преди 6 години
еврейската комисия няма думата. поне нашата! на тези, които си плащат данъците.
9
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питай бай Дончо, той каза че ще прави Америка велика и си спазва обещанията. Не може да пращаш всичко да се работи в Китай, а хората в Америка да нямат работа. И в Америка е пълно с хора с нисък стандарт за експлоариране...
8
0
 
16
 
! Отговори
do7 преди 6 години
До Анонимен: Няма, но на каква цена. Нали това е целта на капитала - да експлоатираш хората с по нисък-жизнен стандарт. По-ниска работна заплата, повечеко яхтички и частни самолетчета.
7
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно това е целта,Китай да затвори икономиката си и производствата да се върнат в Сащ. Няма нещо което Китай произвежда да не може да бъде произведено в Сащ.