ЕС отвръща на САЩ: 25% мито за фъстъчено масло, уиски и дънки

Включени са и различни стоманени продукти, мотоциклети и лодки
Обновена: 20 май 2018 17:23 | 20 май 2018 12:50, Боряна Павлова
90
ЕС отвръща на САЩ: 25% мито за фъстъчено масло, уиски и дънки
Снимка: Flickr

Европейският съюз официално състави списък с американски стоки, които могат да бъдат обложени с вносни мита в отговор на митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий, предаде ДПА, цитирана от БНР.

Списъкът е предаден на Световната търговска организация, която го публикува. Ответните мита ще носят 1,6 млрд. д. годишно, твърди документът. Сумата се равнява на стойността на американските мита.

Още по темата

Списъкът включва селскостопански продукти като царевица, ориз, фъстъчено масло и портокалов сок. Уиски, тютюневи изделия и дънки също ще бъдат облагани с допълнителни тарифи. Включени са и различни стоманени продукти, мотоциклети и лодки.

Повечето продукти в списъка ще бъдат обложени с 25% мито.

Вносът им в Европа ще бъде обложен с 25% от 20 юни, ако в края на месеца Вашингтон включи и ЕС в списъка с държави, срещу които президентът Доналд Тръмп въведе наказателни мита. Те са в сила от 23 март в размер на 25% върху стомана и 10% върху алуминий, но до 1 юни ЕС остава извън ограничителните мерки.

В Брюксел все още се изчисляват щетите за европейската икономика в случай, че Вашингтон все пак наложи наказателните мита върху европейския внос на стомана и алуминий.

На срещата на върха в София на 17 май лидерите на ЕС се обединиха около четири точки, по които биха водили търговски преговори със Съединените щати. Ако Вашингтон се откаже от ограничителните мерки, Брюксел е готов на компромис за реформата на Световната търговска организация, реципрочност при пазарния достъп на индустриални стоки и участието в обществени поръчки, и възможност за американски доставки на втечнен газ за Европа.


90
Още от САЩ
Тръмп - проблемът за политическия елит в Германия
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
USA преди 3 седмици
Смешковци. САЩ са велики! Евролевчовците ще клекнат.
75
5
 
11
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 4 седмици
Нас това въобще не ни засяга, ние сме по безгласни от най затънтената африканска държава. Нас ни гърбят и ЕС и Фащ мноооого здраво. ЕД са Германия, Франция и Англия
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Айде на ww3!
много се мотат ама е яско че ще го отнесат всички :)
73
1
 
5
 
! Отговори
съдба преди 4 седмици
Най хубаво е там където нас ни няма
72
3
 
5
 
! Отговори
dp преди 4 седмици
Пак най-гласовити са умствено изостаналите руски слуги разбира се.

Нека си грачат, светът си върви докато те вегетират в полусънно очакване на милостиня от господаря си дето така и няма да дойде щото и той едва диша.
71
3
 
6
 
! Отговори
ДО 63 преди 4 седмици
ВСИЧКО НА ЗАПАД Е ПОСТИГНАТО С МНОГО ТРУД НО ЧУЖД ! ТРУДЯТ СЕ КОЛОНИИТЕ ЗА СМЕТКА НА ШИБ КАПИТАЛИТИ КОИТО БОГАТЕЯТ ! ЗА РАДОСТ ДОРИ НА ЗАПАД ВЗЕХА ДА ГО РАЗБИРАТ, САМО НАШИТЕ ДУ.ПЕДАВЦИ КАТО ТЕБ НЕ ГО РАЗБРАХА
70
7
 
6
 
! Отговори
Ани преди 4 седмици
Тролетариата пак се сгърчи в комплексите си.
Каквото и да правят, Русия ще си остане суровинен заден двор на България
69
1
 
5
 
! Отговори
kkk преди 4 седмици
До Анонимен

Колега,пий си хапчетата редовно и стой далеч от клавиатурата!
68
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Америка фалира...........ЕС се разпада...........Крим е руски..............Русия е велика!!!!
Добър вечер, селяни прости!!!
67
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Високият стандарт на Запада е..............от ограбване на колониите...............Франция и Англия така.................Германия като победена държава от ВСВ няма право на армия.
САЩ е разпадаща се империя, Русия се възражда!!
Кога ще се събудите, селяни прости??
66
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
EMBARGO NA USA VREME E
65
2
 
16
 
! Отговори
Тинев преди 4 седмици
А нас пак ни Е*Б*А*В*А*Т по всички параграфи!

Нещо и на ЕВРОПЕЕЦА му дойде множко, САЩ да го командват както на тях им е изгодно!
И той започна да роптае.

Само БЪЛГАРСКИТЕ политици останаха с изплезени езици и в готовност да оближат дир*ника на мошениците от САЩ.
Плевналиев например, като торен бръмбар не излиза от ла**ата!
Цветанов, Борисов ......
64
11
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 4 седмици
До пророка Олег

А дека е петрола на германия?Тва учил ли си го щото германия нема ни ресурси ни работна ръка и разчита само на гола пропаганда и подаяние от САЩ тоест да си продава баклуците безс мито.Ама тва свърши и сега ще си ядат чорапите вурстовете.Надявам се че ти е ясно това!
63
7
 
11
 
! Отговори
пророка Олег преди 4 седмици
До и още- сега братчед да ти разясня нещо......

САЩ са богати на петрол- спор няма. Но той е трудно достижим със съвремените технологии. Работил съм в САЩ по тази тематика и ти го казвам на 100%.

Петролните им залежи са дълбочинни и скалисти и няма как да се достигнат. За това и тръгнаха да взривяват скали за шистовия газ.
62
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всичко на Запад е постигната с много труд,не с молене на Алах и пушене наргилета по плачета,не с пиене на водки и разкарване на танкове напред назад,не с това,населението да се множи като зайци и после децата да нямат кво да ядат.Градили са инфраструктура,закони,култура,цивилизация.Днес като отидеш някъде в Западна Европа и виждаш защо хората са по напред от нас.Има закон,ред и култура.
61
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До # 37:Има една стока,която "изнасят" САЩ,посредством така наречения "Федерален резерв" ,която се нарича долар и която докато властва в международната търговия,САЩ ще властват в Света.

Цялато останало производство в САЩ,доколкотпо е останало такова и главно това на оръжейната промишленост, е едно нищо,пред долара,и всичко останало е мижи да те лажем.

САЩ не произвеждат почти нищо друго в материален аспект,освен зърно и то генномодифицирано и някои технологии,включително,софтуер,НО,НЯКОИ!
60
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
евал съм и фастъците - те и без това са ГМО
уискито им също е бок лук
дънките са оп евтини от илианци
59
1
 
23
 
! Отговори
до хм преди 4 седмици
Тъй,ама ако САЩ и Европа не си бяха изнесли производствата в Китай и не им изкупуваха стоките какво щяха да ядат и работят 1,5 милиарда китайци.Лесно се подминава факта,че всъщност Запада даде хляба на Китай и ги направи това което са днес.Друг факт,е че Китай сега се опитва да премине от икономика на производството,към икономика на услугите и тогава производството ще се изнесе към други бедни държави,щото имаме 1 милиард индийци които също трябва да ядат.Нещата не са лесни прости.
58
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ей няма пипате уискито!
57
6
 
7
 
! Отговори
Хм преди 4 седмици
До до хм
Е,малко преувеличение беше нужно за да се раздразни аудиторията,хи-хи.Всъщност САЩ изкарват честно и почтено до към 60% от парите си,а останалото грабят по споменатия начин.По-важна обаче е тенденцията тоя процент да спада с времето.
Наистина в САЩ се работи много,ама се произвежда малко!70% от БВП е от услуги,често надценени или напълно излишни!Докато в Китай 70% от БВП е от производство!!!При условие,че БВП на Китай е близо 60% от тоя на САЩ,смятайте кой колко произвежда.