ЕС отказва да седне на масата с Путин

Туск зове за освобождаването на украински политзатворник от Сибир
Обновена: 8 юни 2018 21:34 | 8 юни 2018 19:49, Екип на Dnes.bg
128
ЕС отказва да седне на масата с Путин
Снимка: Reuters

Европейският съюз отхвърли предложението на американския президент Доналд Тръмп руският му колега Владимир Путин да бъде поканен на следващата среща на 7-те най-могъщи икономики на света.

Лидерите на САЩ, Канада, Япония, Германия, Великобритания, Италия и Франция започват днес разговори в канадския град Шарлевоа и ще определят датата на следващото събиране на Г7. На тях присъстват по традиция и президентите на Съвета на ЕС и на Еврокомисията.

Още по темата
Наясно съм със задълженията и целта на Г7, но ще ми е трудно да определя каква би могла да бъде целта на формати с други партньори като Русия", заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Русия беше изключена от събиранията на световните лидери през 2014 г, след анексията на Крим. Американският президент обаче смята, че тя трябва да бъде върната на масата още на следващото събиране.

"Независимо дали ви харесва или не, но ние трябва да управляваме света и Г7, която беше Г8, преди да изхвърлят Русия. Те трябва да й разрешат да се върне", заяви Тръмп преди да отлети за Канада. Идеята получи изненадваща подкрепа от новия италиански премиер Джузепе Конте, който представлява крайно дясната коалиция, спечелила изборите в страната. Но според Туск и Юнкер, покана към Кремъл би била неуместна.

"Сега е много по-важно да убедим американските си партньори за запазването на формата Г7, отколкото да търсим нещо ново, за което ще бъде трудно да дифинираме целта", добави Туск. Той предрече трудна среща в Канада, като хвърли вината основно върху Тръмп, с когото "останалите сме на различно мнение за търговията, климатичните промени и иранската ядрена сделка".

"Това, което ме тревожи най-много, е че основаният на правила международен ред е заплашен. Изненадващо не от обичайните заподозрени, а от главния си архитект и гарант - САЩ", каза Доналд Туск.

Преди няколко седмици от София той заяви, че с приятели като САЩ, Европа не се нуждае от врагове. От 1 юли ЕС въвежда по-високи мита за над 300 вида американкси стоки в отговор на по-високите тарифи за внос на стомана в САЩ.

"Няма да спрем да се опитваме да убедим американските си приятели и президента Тръмп, че подкопаването на този ред, е напълно безсмислено. Защото е в полза на тези, които търсят нов, постзападен ред, при който либералната демокрация и основните права ще престанат да съществуват", каза Туск в Канада, добавяйки, че САЩ и Европа нямат полза от това.

Според него "противопоставянето на агресивната позиция на Русия" е едно от нещата, които обединяват Г7, наред с търсене на политически изход в Сирия и обединяването на двете Кореи.

Туск апелира към лидерите на 7-те най-мощни държави да подкрепят исканията на украинския кинорежисьор Олег Сенцов за освобождаването на 64 украински политически затворници. Председателят на ЕС припомни, че Сенцов е участвал в Майдана в Киев и се е противопоставил на анексията на Крим от Москва. След политически процес в Русия той беше осъден на 20 г затвор за тероризъм и излежава присъдата си в лагер в Сибир. От 24 дни режисьорът е обявил гладна стачка докато не освободят затворниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
14
 
7
 
! Отговори
Познавача преди 5 години
Ди Велт публикува статия в която пише за политическа среща между Меркел и шефовете на Сименс и Бош , цената на фотоволтаика за лично ползване била към 100 евро за 1 киловат а сега се търгува 1000 евро , нали се сещате че Вовка ще си пие сам петрола ,а мечката ще танцува от глад !
89
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам Русия да покаже подписания договор с османците къде в този документ пише България и българи.
88
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 79Точно така. Как ни обясняваха колко е лошо в запада и колко са лоши западните езици.А техните деца с перфектен английски, френски, немски и ги пращаха още от малки да видят свят.
87
6
 
21
 
! Отговори
Вижда се края преди 5 години
Идва края на световното господство на Г7. След неадекватната политика на западняците,тези последните сами отварят вратата, която делеше Китай от Русия. Сега когато мечката почне да търгува своите природни ресурси с Китай,еврогей либералите ще видят ,,кон боб яде ли".Ще спре евтиния руски газ,който ще бъде заменен от американски втечнен на двойна цена,ще спре евтината стомана изобщо ресурси.Изнежена Европа ще стане лесна плячка на китайската машина.Е както казват старите хора,каквото почукало т..
86
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Andreshko "Русия не иска да участва в Гей-7."ХАХАХАХАХАХХАХХАХХАХХААААААААА........................
85
3
 
14
 
! Отговори
искам да попитам преди 5 години
А за срещата на Путин в Китай защо не публикуваме нещо ?
84
6
 
18
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Анексията на крим ? Тия не четат ли история или не им изнася плана на щатите отиде на кино базата в севастопол беше целта на преврата даже и два или три кораба влизат в черно море готови да се швартоват в базата русия върна контрола над балт. Държави гдр а крим и донбас подарени от хрушчов ги забравиха крим ще го гледът през крив макарон свиквайте пиндоси
83
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"идеята" на Тръмп доказва само че Тръмп е зависима пионка в ръцете на КГБ/ФСБ. Истински промени в света може да се очакват едва след импийчмънта на Тръмп който ще бъде към края на годината.
82
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В отговор на заглавието: Силата на Сибир е готов на 85%. Нарастват руските мощности за производство и доставка на втечнен газ. Най - перспективните пазари имат обща граница или са близо до Русия. Има ли смисъл да обсъждаме повече?Та там западните коли са на 2/3 от цената в България. Компютрите на 1/2, телефоните на 1/3, бензина е 4 ПЪТИ, хляба, месото, млечните продукти им са с качество, дето в България никога вече няма да съществува. Тока за бита им е на цена като от Козлодуй на едро...
81
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Придурки, как е природен газ от макейн, става ли?
80
21
 
5
 
! Отговори
do 81 преди 5 години
Никой не е чупел кръст пред Путин.Всички от ЕС които го посетиха,му повториха това и което му казаха преди-а то е,вече има ЕС и е време да свикваш Влади.СССР умре и няма да се върне.А това че България ще излезе от НАТО и ЕС го забрави.Няма как да стане.
79
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 80Много си прав. Тук останаха само някакви скотове-русофили. Вече търся варианти да се изнасям в по-сигурна и по-нормална страна. Не се знае докога ще имаме привилегията да пътуваме свободно - комунистине като нищо могат да ни изкарат от ЕС в най-скоро време. След тичането на президент и на премиер един след друг да чупят кръст пред Путин и да му се извиняват, ми се отвориха очите. Никой не е видял нищо добро под опеката на Русия. А тези които пишат тук са платени ***.
78
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
79 Тъжната истина. С толкова необразован народ и хора над 40 г които са им набивали братски глупости...няма накъде. Русия затова е взела архивите, за да може да набива колко сме й задължени. Изход няма. Май е време да се изнасяме и ние послените с всичкия си в тази държава. Бъдеще за децата ни тук няма. Поне тях да спасим. Докато не са им наслагали и на тях милиарди дългове за добруването на следващото поколение руски лакеи- комунисти.
77
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че от това кланяне на Русия сме толкова зле. Политиците ни винаги са били руски *** и марионетки. Нищо не се е променило.Но отвориха границите и хората видяха как живеят в нормалните държави и се разбягаха. Руски посланник да те обяви за троянски кон в Европа...Колко още ще ни държат там , не се знае. България е обречена на нищета с нашите русофили. Пропагандата е страшна. Вземат рублите, насъскват ниско интелигентните срещуу Европа , а си пращат децата точно там. И те после....
76
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво Г-7 за страна с икономика колкото Испания? Русия е изостанала страна в която липсва върховенство на закона, няма разделение на властите, няма работещи институции, няма наука и технологии, няма доходи, няма пенсии. Има само един плешив Государ с токчета и дрънкане на оръжия. Визи за цял свят. На мястото на руснаците ще се моля на запада за помощ защото във всеки китайски учебник пише, че Русия им е заграбила изконни територии. Съдбата на Русия е да се превърне в придатък на Китай.
75
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора и да обяснявате не разбрахте ли, че русофила е като кон с капаци- не мисли, не чете, не търси истината. Той се знае някакви братя, Путин бил ала бала, Русия не знам какво и не го вълнува България. Мпже Русия да тъпче България, но него го вълмува мама Рашка да е добре. Колкото и милиарда да им дадат нашите продажници, тях не им пука. А ное страдаме и се изнасяме. А те пак твърдят, че виновна е Европа. Това са зомбита! Промити мозъци!
74
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
74 цял свят знае как се правят избори от Путин. Боко поне вади преправени протоколи. Онзи пък никой не знае какво пише в тях. Направо обявяват някакви резултати. Руснаците тъжно отбелязват, че си имат цар. Така се е вкопчил във властта, че появи ли се опозиция, следват арести, убийства, отравяния...А той и приятелите му дерибействат над народа. Преди Путин- 2 милиардера. Сега-106. А 20% руснаци под прага на бедност. Това са почти 30 млн души. А техния праг е под българския.
73
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
74 цял свят знае как се правят избори от Путин. Боко поне вади преправени протоколи. Онзи пък никой не знае какво пише в тях. Направо обявяват някакви резултати. Руснаците тъжно отбелязват, че си имат цар. Така се е вкопчил във властта, че появи ли се опозиция, следват арести, убийства, отравяния...А той и приятелите му дерибействат над народа. Преди Путин- 2 милиардера. Сега-106. А 20% руснаци под прага на бедност. Това са почти 30 млн души. А техния праг е под българския.
72
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Онзи ден Путин са го питали кога ще освободи най- накрая поста си и вечно ли мисли да тормози руснаците:))) Интересно, че като си увеличи годините да управлява по 6 до избори, имаше доста протести. Бой ядоха, бая арестувани. Медиите му даваха 17% подкрепа. Веднага закри масово медиите и си остави няколко зависими телевизии да го хвалят. Руснака е третата емигрираща нация в света. Около 11 млн се евакуираха заради този. Кой е ходил на Запад знае. Навсякъде руски хастербайтери.
71
16
 
5
 
! Отговори
тъпи тролове преди 5 години
До АнонименТе и затова цял ден висят по сайтовете и възхваляват Путин ! Не ходят на работа , получават по 800 или 1000 евро социални помощи като безработни , отделно тролят за Путин и от там си докарват по 200 или 300 евро на месец ! ......................Те сега получават по 200 евро за тролене в полза на Путин ,ама не им стига акъла ,че ако западна Европа поеме по руския път ,тогава западна Европа ще стане като руската *** и няма да взимат по 1000 евро соц. помощи , а ще мизеруват