ЕС отказва да седне на масата с Путин

Туск зове за освобождаването на украински политзатворник от Сибир
Обновена: 8 юни 2018 21:34 | 8 юни 2018 19:49, Екип на Dnes.bg
128
ЕС отказва да седне на масата с Путин
Снимка: Reuters

Европейският съюз отхвърли предложението на американския президент Доналд Тръмп руският му колега Владимир Путин да бъде поканен на следващата среща на 7-те най-могъщи икономики на света.

Лидерите на САЩ, Канада, Япония, Германия, Великобритания, Италия и Франция започват днес разговори в канадския град Шарлевоа и ще определят датата на следващото събиране на Г7. На тях присъстват по традиция и президентите на Съвета на ЕС и на Еврокомисията.

Още по темата
Наясно съм със задълженията и целта на Г7, но ще ми е трудно да определя каква би могла да бъде целта на формати с други партньори като Русия", заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Русия беше изключена от събиранията на световните лидери през 2014 г, след анексията на Крим. Американският президент обаче смята, че тя трябва да бъде върната на масата още на следващото събиране.

"Независимо дали ви харесва или не, но ние трябва да управляваме света и Г7, която беше Г8, преди да изхвърлят Русия. Те трябва да й разрешат да се върне", заяви Тръмп преди да отлети за Канада. Идеята получи изненадваща подкрепа от новия италиански премиер Джузепе Конте, който представлява крайно дясната коалиция, спечелила изборите в страната. Но според Туск и Юнкер, покана към Кремъл би била неуместна.

"Сега е много по-важно да убедим американските си партньори за запазването на формата Г7, отколкото да търсим нещо ново, за което ще бъде трудно да дифинираме целта", добави Туск. Той предрече трудна среща в Канада, като хвърли вината основно върху Тръмп, с когото "останалите сме на различно мнение за търговията, климатичните промени и иранската ядрена сделка".

"Това, което ме тревожи най-много, е че основаният на правила международен ред е заплашен. Изненадващо не от обичайните заподозрени, а от главния си архитект и гарант - САЩ", каза Доналд Туск.

Преди няколко седмици от София той заяви, че с приятели като САЩ, Европа не се нуждае от врагове. От 1 юли ЕС въвежда по-високи мита за над 300 вида американкси стоки в отговор на по-високите тарифи за внос на стомана в САЩ.

"Няма да спрем да се опитваме да убедим американските си приятели и президента Тръмп, че подкопаването на този ред, е напълно безсмислено. Защото е в полза на тези, които търсят нов, постзападен ред, при който либералната демокрация и основните права ще престанат да съществуват", каза Туск в Канада, добавяйки, че САЩ и Европа нямат полза от това.

Според него "противопоставянето на агресивната позиция на Русия" е едно от нещата, които обединяват Г7, наред с търсене на политически изход в Сирия и обединяването на двете Кореи.

Туск апелира към лидерите на 7-те най-мощни държави да подкрепят исканията на украинския кинорежисьор Олег Сенцов за освобождаването на 64 украински политически затворници. Председателят на ЕС припомни, че Сенцов е участвал в Майдана в Киев и се е противопоставил на анексията на Крим от Москва. След политически процес в Русия той беше осъден на 20 г затвор за тероризъм и излежава присъдата си в лагер в Сибир. От 24 дни режисьорът е обявил гладна стачка докато не освободят затворниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой му е казал на Туск поговорката, че не се сяда с мечка дренки да ядеш.
29
0
 
6
 
! Отговори
Математика преди 5 години
До ПрофесорПрофесоре, защото подценявате таланта на нашите ръководители. Ние ще бъдем в Г3 защото ще сме в топ 3. При това до края на тоя мандат, следващ нема да е нужен
28
15
 
6
 
! Отговори
Лафонтен преди 5 години
До Анонимен 21Русия казва, че не я интересува, защото знаят че няма да стане. Гроздето е кисело, както казва лисицата от известната басня
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Големи държави, но с малки икономики.Нямат върховенство на закона и затова са бедни и други ги командват
26
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са държави като Китай, Индия, Иран, Бразилия...И някаква Италия в Г 7 ???
25
3
 
16
 
! Отговори
:)) преди 5 години
Но според Туск и Юнкер, покана към Кремъл би била неуместна.-------------------Туск се комплексира от Путин, като нашите Боко и ЦвЦв от Радев! Юнкер незнае на кой свят е тъй като е в непрестанна безтегловност!пп./ "Ветрове" Л.Иванова леко изменен/... Ветрове гонят ги в нощните клади, ..., а косачи раздират безпощада ... :))
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тромпетаа няма да му мине номера. Нито ЕС , нито опозицията в Сащ , ще го оставят.
23
2
 
5
 
! Отговори
Тръмпчо преди 5 години
Ох на Тръмпчо, първолаците, че ги водим за носот гаче са у предучилищна, гиди европейски дърти комсомолци.
22
3
 
23
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Русия не иска да участва в Гей-7.
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът гледа към ШОС и случващото се там, какъв г7, кви 5 лева - държави със сумарен дълг в стотици трилиони и фалиращи икономики ще решават съдбата на света...
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия каза че този формат изобщо не я интересува,но това в статията разбира се изобщо не се споменава!
19
15
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Тръмпела е на къса каишка на Кремль! Дано неговият гАсудар скоро да отговаря за престъпления срещу човечеството, на които е активен деятел! АМИН АМИН АМИН!!!
18
8
 
6
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Комунистите ми спряха интернета под предтекст че не съм си платил. Но ето че Генерала преведе пенсията. И вече съм сред вас като един народен будител. Купил съм си бутилка водка, кисели краставички и кренвирши.
17
4
 
25
 
! Отговори
ЕС отказват? преди 5 години
не си спомням Путин да е канил ЕС на маса...
16
9
 
6
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Импийчмънт за шофьора на самолет. Парламента да назначи Росен Плевнелиев и Деси Банова за президент. Тогава ще дръпнем много напред.
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да поканят Полша, да им оправя водопроводите и канализацията ако се запуши някоя отдходна дупка.
14
16
 
8
 
! Отговори
Професор преди 5 години
След време ние ще бъдем в Г8 защото под вещото ръководство на Генерал Борисов страната е в подем.
13
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е световна сила с която всички са принудени да се съобразяват и няма нужда да членува в кръжоци по интереси.
12
24
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Когато се основе Г 108... - Русия ще бъде поканена...
11
2
 
31
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 5 години
В ЕС наколкото марули не са разбрали че без САЩ и Русия нищо не могат да решат