Европа не пожела да спаси Меркел, нещо повече – пое още по-вдясно

Европа трябва да затвори средиземноморския път на мигрантите, но как?
25 юни 2018 22:00,
209
Европа не пожела да спаси Меркел, нещо повече – пое още по-вдясно
Снимка: Reuters

Може ли Меркел да представи пред коалиционния си партньор Хорст Зеехофер някакво решение за това как бежанците да бъдат връщани обратно в Италия? Не, не може. Ако иска да постигне някакъв успех по този въпрос, ще ѝ се наложи да сключи двустранно споразумение с Рим. А като виждаме колко самоуверено се държи новото италианско правителство, става ясно  какви са шансовете за подобно нещо.

Не един и двама европейски лидери заявиха след вчерашните (24.6) разговори в Брюксел, че целта на срещата не е била да спасяват Меркел. Но те с удоволствие се възползваха от възможността да извършат десен завой в миграционната политика, коментира "Deutsche Welle".

Още по темата


По-надеждна защита на външните граници

Безкрайните приказки за по-добра защита на европейските външни граници отдавна вече са постоянен елемент в дебата за миграцията. Но малкото сухоземни граници на ЕС в южна посока всъщност отдавна вече са достатъчно добре подсигурени. Може само да бъдат опасани с още по-висока бодлива тел или да бъдат охранявани от още повече гранични служители. Може да се отпуснат и повече средства на съответните страни, за да полагат още по-големи усилия. ЕК иска там да има 10 хиляди гранични служители, за да създаде впечатлението, че Европа се охранява добре.

В действителност обаче става дума за съвсем различен проблем: За затварянето на морския маршрут през Средиземно море. Италия вече апелира към други страни, и най-вече към Франция, да изпратят свои патрулни катери в района. А президентът Макрон принципно подкрепя италианското правителство, което обяви, че вече няма намерение да спасява бежанци пред бреговете на Либия. За това трябвало да се грижи вече единствено либийската брегова охрана, а в замяна да получи допълнително техническо оборудване и още повече пари.

Правилата на морското и международното право явно вече не вълнуват никого, а австрийският канцлер Себастиян Курц е просто възхитен от френската инициатива. Дори и при най-добро желание няма как Либия да бъде смятана за "сигурен пристан", но това явно не интересува вече никого. А парите, които ще бъдат отпуснати на Либия, за да можела тя уж да се грижи за бежанците - ще потънат в джобовете на разните местни милиции. За нечовешките условия в либийските бежански лагери, в които хората биват изтезавани, изнасилвани и убивани, ЕС явно не се чувства отговорен. Вместо това си измива ръцете, пренасочвайки вниманието към Комисариата на ООН за бежанците.

Плановете за бежански центрове извън ЕС, например в Албания или някъде в Северна Африка, в момента се обсъждат все още дискретно. Ставало дума за двустранни, или в най-добрия случай, многостранни споразумения между отделни държави. Но е ясно, че европейците имат огромното желание да се отърват от отхвърлените кандидати за убежище именно по този начин, след като рядко им се удава да ги върнат обратно в родните им страни.

Популистите диктуват нещата

Френският президент държи гръмки речи за европейските ценности, но е в първата редица на онези, които отказват да ги зачитат. Стотици хиляди мигранти в момента са блокирани  в Либия. Да бъдат оставени всичките тези хора в ръцете на бруталните либийски милиции е не само нечовешко, но и потенциално противозаконно. Тук напълно се игнорират страданията и причините, които карат мигрантите да бягат. За тях се говори вече не като за хора, а като за нежелани пришълци, които италианският вътрешен министър Матео Салвини нарича "месо" или "стока", без това да предизвиква особено възмущение.

Новите популисти в Италия ще продължат да налагат на останалата част от ЕС своите виждания по миграционния въпрос. Макрон им приглася, защото не желае да бъде атакуван от собствените си десни популисти. В същия отбор играят и австрийските десни популисти, както и баварският ХСС. Страхът от тази нова популистка ос е толкова голям, че мнозинството от държави в ЕС са готови напълно да загърбят човешките права на мигрантите и бежанците. А на канцлерката Меркел няма да ѝ остане нищо друго, освен да вие заедно с вълците, ако иска да спаси собствената си кожа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зозо, комунизма тръгва от една държава, от която по - късно тръгва едно друго нещо, а още по - късно става най - мощната държава в ЕС ;))) Там е измислен, отглеждан, развъждан и рапространяван като много ценно и ефективно идеологическо оръжие за унищожаване на империи ;)))
85
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трак и колко е беден руския народ? 450 000 руснаци имат апартаменти и къщи в Бългрия, купени на суперзавишени цени. Три пъти по толкова имат имоти в Турция. 5 пъти имат имоти в Гърция. Пак толкова няъде имат в Италия и още толкова в испания. Тея бедни руснаци... Живи да ги оплачеш ;)))
84
6
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Черни, араби и пияни руски въшльовци нямат място в ЕС!!!
83
11
 
11
 
! Отговори
Трак преди 5 години
Путин направи народа си горд , но беден.В Германия всеки един от 40 души е милионер , а в Русия всеки един от 4 милиона е олигарх.
82
18
 
3
 
! Отговори
Трак преди 5 години
Меркел направи народа си богат и това е най важното за германците.
81
9
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
***, особено Корни и Ерменковците нямат думата! ЕС не е СССР!
80
4
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Меркел да пуска мустака! Крайно време е!
79
4
 
10
 
! Отговори
Прогноза преди 5 години
ГЕРБ ще спечелят изборите в Германия.
78
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел не е главния виновник,но си отива защото шефа не я иска,всичко друго е оправдания и безпочвени обвинения.Надявам се и герберите неокомунисти да я последват до един,че съсипаха страната!
77
3
 
15
 
! Отговори
Елка преди 5 години
Ще се скъсам от плач за Меркел, братя! Помагайте!
76
5
 
5
 
! Отговори
569 преди 5 години
Проблема е доста сериозен,защото всички държави са ратифицирали Женевската конвенция /1951/за правата на бежанците.БГ през 1993г.Но дори и така там е написано,че държавите приемат според силите си,а когато възникват спорове по този въпрос да се търси международно сътрудничество.Или могат да подписват дву или тристранни споразумения,за да се избегне напрежение.Женевската конвенция е създадена след ВСВ при други ибстоятелства и има нужда от преразглеждане.
75
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и крадливата тиква трябва да си ходи, ама ей на, седи нагло дебелоокия вол! Това е европейската демокрация! Никой не ги понася, ама стоят! После на Ердоган се присмиват за изборите. Че меркел и тиквата с какво са по-различни? С нищо. Държат кокала здраво, като че у гроба ще го занесат. Е нема как да стане! Рано или късно ще бъдат издyxaни като цифки!
74
2
 
17
 
! Отговори
speca преди 5 години
"Меркел трябва да си ходи" - така скандират немците по протести!
73
0
 
12
 
! Отговори
до 93 преди 5 години
тази новина е от днес, но не телевизия АРД, а кореспондент на телевизията по същата тази телевизия го е заявил, че тотално се е провалила и е време за оставка. така, че е личното мнение на един журналист, но това мнение се споделя, не само от повечето германци, ами и от цяла Европа. Меркел не виждам как ще оцелее, краят и е сигурен!!
72
1
 
17
 
! Отговори
Пада гадината долна преди 5 години
АРД (общ немска телевизия) е поискала оставката на маман плюшено мече.
71
0
 
19
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Има и по-интересна новина. Днес в новините на германската държавна телевизия АРД имаше открит коментар от един от журналистите, че Меркел трябва да се маха. Директно казано. На нас по-старите тия времена са ни известни, когато четяхме "Огоньок" или слушахме какво се подсказва от време на време по "Всяка неделя". Та времето в Германия в момента отговаря на ГДР в края на 1988. А може и да е вече към септември на 1989.
70
2
 
27
 
! Отговори
Рашо преди 5 години
Меркел е хитра по габровски, кани гости и после ги води в комшията да се наядат. Селски тарикатщини.
69
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 77А вие как защитихте хората,след които е Пу...н и неговия авер Е,как?Хммм?Каква защита дадохте на тези хора?НИКАКВА!Даже имам дълбоки съмнения,че ги предавахте в негови лапи.Всички политици работят с П....н,няма лошо да си комуникират с него,но хората се оказват жертви.
68
3
 
33
 
! Отговори
Handel преди 5 години
"ЕС явно не се чувства отговорен. Вместо това си измива ръцете, пренасочвайки вниманието към Комисариата на ООН за бежанците." Поредните левичарски манипулации. ЕС е създаден с цел политическо и икономическо единство на европа, а не с цел да се грижи за чужди граждани. А Комисариата на ООН за бежанците е създаден точно за това. Нека най-сетне след милиардите опапканни долари да вземе да свърши и малко работа.
67
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойчозелевци и подобните им знаят ли значението на думата миграция,явно не защото ако са мигранти би трябвало да са сезонно в Европа и да се прибират по някое време обратно а не виждаме желание за такова масово връщане.Кой беше първият *** който ги нарече мигранти за да не ги наричат бежанци когато се разбра че не са такива,вместо ИМИгранти започнаха да налагат думата мигранти умишлено.Много долна пас,,на е това интернационалнолевият либералдемократичен болшевизъм,но май му идва края.