Ще оцелее ли? Меркел търси решаваща помощ от ЕС

Италианската позиция по въпроса е от решаващо значение
28 юни 2018 15:00, Елка Василева
53
Ще оцелее ли? Меркел търси решаваща помощ от ЕС
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Ангела Меркел се надява, че срещата на високо равнище тази седмица може да я спаси от мигрантската криза, която е възможно да коства поста й. И макар че в много столици не харесват Меркел, те изглежда са готови да й помогнат, водени от собствени интереси, пише Ройтерс.

Баварските съюзници на Меркел от Християнсоциалния съюз (ХСС) й дадоха срок до края на срещата на върха да намали бремето на имиграцията в Германия, която от 2014 г. е приела 1,6 милиона мигранти. В противен случай ще й се противопоставят и ще наложат граничен контрол, което може да доведе до падане на наскоро създадената коалиция на канцлера.

Ако тя не успее да осигури двустранни споразумения и да демонстрира, че има напредък за справяне с притока на мигранти в Европа, тя ще се върне в Берлин като слаб канцлер, а е възможно и да загуби поста си.

В Европа не се отнасят много възторжено към Меркел, демонизирана в някои държави като нацистка заради политиката си в еврозоната. Но някои членове дадоха да се разбере, че може да е в техен интерес да я подкрепят, научи Ройтерс от разговори с дипломати и служители в шест европейски столици.

Още по темата

Важна подкрепа бе изразена от Париж, където служител в канцеларията на президента Еманюел Макрон каза, че френските и германските лидери трябва да се подкрепят, "защото няма как да има положителен резултат за един, ако той е в ущърб на другия".

На фона на противопоставянето на Полша и резервите в Южна Европа Меркел попари очакванията, като каза, че тази седмица няма да може да се постигне всеобхватно споразумение на ниво ЕС.

Но изглежда някои европейски лидери започват да осъзнават, че разпадането на Шенгенската система на отворени граници - следствие от плана на ХСС да връща мигранти от германската граница, ще унищожи вътрешния пазар, който създава работни места, каза дипломат от ЕС.

Числата също може да са в полза на Меркел, тъй като молбите за получаване на убежище са спаднали с 25 процента през първото тримесечие на тази година.

Дипломат от ЕС каза, че Меркел има нужда да създаде впечатление, че ЕС управлява миграцията и това е постижима цел.

Има вероятност ЕС да подсили външните си граници и да се съгласи да даде повече пари на външни държави, най-вече за да спира хората, насочили се към Европа.

Италианската позиция е от решаващо значение

Най-много спорове буди въпросът как да бъдат разпределяни кандидатите за убежище, успели да влязат в Европа. Тук Италия е решаващият играч. Пристигането в Италия на 650 000 мигранти по море през последните допринесе за възхода на крайно дясната "Лига", която сега е в коалиция с министър-председателя Джузепе Конте.

Конте възразява срещу регламента, изискващ първата държава от ЕС, в която мигрантите са влезли, да поема отговорност за тях, и миналата седмица влезе в сблъсък с Меркел. Но в сряда намекна за компромис, като каза пред парламента, че Италия може да помогне срещата на високо равнище да стане повратен момент за Европа, "за да създадем тази Европа, която желаем".

Други дипломати не са толкова оптимистични. Дипломат от Южна Европа каза, че блокът върви към провал, а други посочиха, че в него вече не цари дух на консенсус и компромис.

За това донякъде може да е виновна и Меркел. Въпреки нейните проевропейски декларации тя винаги е поставяла германските интереси на първо място, а това дразни някои европейски столици.

"В тази ситуация няма причина да подкрепяме правителството, което е поне отчасти виновно за възникването на сегашния проблем - безконтролния приток на мигранти", каза полски правителствен източник.

Освен това нейните европейски партньори са се променили. Около масата има повече десни лидери - отчасти в резултат, както казват някои коментатори, от нейните решения за строги икономии и за мигрантите.

Германските медии описват тази седмица като решаваща за Меркел, тъй като ХСС все още твърди, че идната седмица ще започне да връща хора от границата.

Изправен пред трудни избори през октомври, ХСС докара спора до краен предел, допускайки възможността да разтури 70-годишния съюз с християндемократите (ХДС). Това може да коства на Меркел парламентарното й мнозинство.

Това може да означава правителство на малцинството на Меркел, нови избори и дори нов канцлер, ако тя загуби подкрепата на своя ХДС или просто реши, че й е дошло до гуша.

ХСС обаче смекчи тона си през последните един-два дни, отдавайки предпочитание на решение на мигрантската криза на ниво ЕС.

"Нагласите се обръщат в нейна полза, защото ХСС осъзнава, че неговата тежка артилерия дава обратен резултат", каза Йозеф Йофе, издател на седмичника "Ди Цайт", който смята, че Меркел ще отблъсне атаките и ще остане на власт.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
5
 
! Отговори
Безпартиен преди 5 години
Меркел не е демонизирана като нацистка никъде, а като Комунистка...дайде да се разберем... ако беше нацистка навсякъде щяха да я канят с хляб и сол :d.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решенията винаги са закъсняли,реагират все след дъжд качулка в Европа.Що се отнася до Меркел,шефа не я харесва и може би тя ще напусне.Мисля,че може би защото отказаха да си губят печалбите и да развалят договора с Иран или санкциите срещу Русия.И надали има нещо общо с мигрантите,мигрантите са допълнитена тежест.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркелана не само ,че ще пере пешкира ами и микрофибъра
41
1
 
12
 
! Отговори
Ако бях Меркел преди 5 години
Ако бях на мястото на Меркел просто една хубава вечер щях да натоваря бежанците от бежанския център на камиони и да си отиват в Сирия. Никой нямаше и да пита от ЕС ИЛИ САЩ къде са. Който се върне отново питам Ще работиш ли за държавата ми или Не? Ако Не, черен печат обратно или в затвора. Толкова е просто, какво има да се мисли се чудя...
40
0
 
11
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
Защо пък трябва да спасяваме шефката на Бундесхалифата?Нека германците сами се определят!
39
0
 
12
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Обединение е нужно наистина в ЕС!Само че около позицията:"Затваряне на външните граници и депортиране на мигрантите"*.Само че за това трябват мъже във властта,а не *** и яло.ви бабички!*Ако някоя държава толкова има нужда от работна ръка-да си избере нужното количество читави,но да не ги натрапва на другите!
38
0
 
10
 
! Отговори
Глеми яйца преди 5 години
И какво като не оцелее?! Няма кой да глади р***поня по ***? Четвъртия райх не ни интересува!
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко написано в немската преса за футболното им представяне в Русия важи с пълна сила и за Ангела Меркел.
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Впила се е като пиявица в поста канцлер.Ненормална работа.
35
1
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Гадна бездетна бабушкера жадна и гладна за власт!
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия получи шамар на футболния терен, оснава да получи и мощен шут за мигрантите! Време е царете да осъзнаят, че са голи, защото вече всички други го виждат!
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНемците не са коне с капаци,много я критикуват и то от няколко години и няколко партии,още преди бежанската вълна.
32
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДО 27Той Тръмп не я понася,бе,дори си извърна главата на срещата с нея,какъв Козяк ти е в главата?
31
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
знаех си, че няма да получа нито един смислен отговор на въпросите в пост 27, нито един.бабата ше сваляли. и като дойде друг, каквмо ще промени в германия, какво ще прави с арабите, питам?дайте да свалим и боко, щото не е удобен на масква, додем ние, пък пак ше е същото, че даже и по зле - ще тръгнем по стъпките на Ципурата, като набълбукаме офцете с още заеми. Ще правим "социална политика" чрез заеми, разбира се, че е най-лесно..ей това ше стане! а ако не стане -ще всяваме смут и омраза
30
1
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
бабето още не е приключило пъкленото си дело....Сега ще има дълги "разговори" с несъгласните,всъщност "ИЗВИВАНЕ НА РЪЦЕ",докато се огънат.......всичко е планирано и ПРЕДВИДЕНО много отдавна..Нека никой не си мисли че това,коеето се случва сега,ЛИПСВА в сценария!!!!!!!!!!!!!!
29
1
 
20
 
! Отговори
ДО 27 преди 5 години
ЗА БОКО ЛИ ТЕ Е СТРАХ--ТОЗИ НЕ РАЗБРАЛИ, ЧЕ Е ПРЕДАТЕЛ,ЗА ПОТОКА--ГАЗ РУСКА ОТ ТУРЦИЯ,ВМЕСТО ДА ПРЕНАСЯМЕ И ПЕЧЕЛИМ-ПЛАЩАМЕ СКЪПО,ГЬОЛ--ХАРЕСВА ТИ АМЕРИКАНСКИЯТ ТОК И ВЕТЪРНИТЕ МЕЛНИЦИ..ДО КОГА МИСЛИШ ЧЕ ЩЕ ИЗДЪРЖИМ НА СКЪПИЯ ТОК---ОТГОВОР--ТИ СИ ГЕРБЕРЧЕ ТЪПО,ПРОСТО И ПЛАТЕНА *** НА КОЗЯК
28
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо против нея,но с падането и се надявам да падне ГЕРБ,защото таква диктатура ,страх,терор,неокомунизъм,фашизъм,геноцид,агония,кражби НИКОГА не е бил в България!------------Така е като ГЕРБ не ти дават да крадеш за теб е страх и терор.
27
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимендобре, да питам "патриотичните социалисти"- братчеди :1. бабата пада,2. идват нови избори и нов канцлер....................Нищо против нея,но с падането и се надявам да падне ГЕРБ,защото таква диктатура ,страх,терор,неокомунизъм,фашизъм,геноцид,агония,кражби НИКОГА не е бил в България!Пет пари не давам дали следващата партия ще краде,въпроса е да няма диктатура,смърт и терор над населението,бизнеса,журналистите,партиите и цялото население!
26
2
 
15
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
В историята има Българско село от което не е взет еничарин...Приемали ги като крале ,хранели ,поели,покланяли се ....и когато дошла ноща ....изклали и заровили всички .И така....Вземаме си ги за ден.....и през ноща пълним една голяма пещера/имаме такава без дъно /
25
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората в Столипиново се вдигнаха на протест заради мизерните условия в които живеят да ги пратим на щази Меркел.