Криза в Германия: Зеехофер хвърля оставка, Меркел мълчи!

Спорът за миграционната политика е в задънена улица
2 юли 2018 06:30,
76
Криза в Германия: Зеехофер хвърля оставка, Меркел мълчи!
Снимка: Reuters

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер изненадващо обяви, че възнамерява да подаде оставка от поста си, а също и да се оттегли от лидерския пост в партията си – баварския Християнсоциален съюз.

Все още продължават заседанията на ХСС в Мюнхен и на ХДС в Берлин, на които трябваше да се стигне до компромис в спора между двете партии, който държи цяла Германия и ЕС в шах от три седмици.

Още по темата

Зеехофер настоява Германия да връща бежанци още на границата, докато Меркел смята, че бежанци могат да се връщат в други страни-членки, само след споразумение с тях.

Министърът на вътрешните работи се оплака в Мюнхен, че е провел с Меркел "разговор без никакъв ефект" за плана му да изгони търсещите убежище, които вече са регистрирани в други страни от ЕС.

Според източници, цитирани от вестник Die Welt, Зеехофер пряко противоречи на канцлера, който настоя в телевизионно интервю в събота вечер, че сделката, която е сключила в Брюксел, достига до същите крайни резултати като едностранните стъпки, предвидени от баварците.

Канцлерът отхвърля плана на Зеехофер, според който Германия може едностранно да изгони вече регистрираните кандидати за убежище, като предпочита да търси сътрудничество със съседните страни.

Меркел се опасява, че ако Германия затвори границите си, тя ще започне верижна реакция, която ще унищожи европейската зона за свободно движение, считана от ЕС за едно от най-големите му постижения.

Спорът между ХДС и ХСС се изостри в неделя, като нито една от двете партии не отстъпи от позициите си. Какви биха били последствията от оставките на Зеехофер още не е ясно. Възможно е да се стигне дори до разпадане на управляващата коалиция и предсрочни избори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
16
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Германия отся миграцията която стае за нещо - лекари, инженери и други подобни , интегрира го да работят за икономиката й и сега ще връща отпадъка , дето й виси на социалки.И ние трябва да ги приемаме от солидарност.Германия даде убежище на всички бягащи от войната, всички! Икономическите мигранти трябва по живо по здраво, кой от къде е! Ако мислиш, че е приемала деца инженери си е твой проблем!
35
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
товарищи, с тия жалки ли копейки сте тръгнали против западната пропагандна машина? Ще ви смаже със своите милиарди, както през студената война! Скоро влизат ЕС регламентите за киберсигурността и езика на омразата в нета, а това няма да е само на хартия...
34
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зеехофер си е *** бюргер и не може да схване нещата. Мигрантите си бяха провокация към германците и ако не ги бяха приели щеше да отприщи поток от антигермански настроения в ЕС и разпали старите демони. Меркел парира това по единствения възможен начин като отвори границите. Така, че сега да я обвиняват за мигрантите е некоректно- имаше си предистория и беше заложен имиджа на германците, а той струва много повече. Как стана провокацията с мигрантите е друг въпрос.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи те си ги знаят тези мигранти за що са дошли след кат са ги проверили по документи и за туй отправят две възможни предложения сякаш незнаят що за мигранти до тях са дошли въпреки техните заявки за приема им и настояването им разбира се не само от тях за начина на предвижване пеша през огради,коит първо бяха съборени от мигрантите събрали се в поток и с марш на скок през други по вътрешни кат символични огради за свободна зона и много от тях в бързината не са регистрирани,а тез дет са назад.
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ли ще стартира Началото на Края?
31
4
 
22
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Германия загуби последната си война в своето същестуване!
30
2
 
19
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Зеехофер има точен план - всяка година да депортира по 200 хил. нашественици от Германия и след 5 години страната да е изчистена от тях.Бла Бла бла, Той иска да да ги връща от НЕМСКАТА ГРАНИЦА! Ти осъзнаваш ли въобще, че това са фантасмагории! Къде е казал, че ще връща 200 хиляди, къде?
29
5
 
13
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
bye bye Мути! Ти си следващата!Вие знаете ли за какво става дума?Отива си един противник на Меркел! На коментар ли плащат от руското посолство или на час?
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зеехофер има точен план - всяка година да депортира по 200 хил. нашественици от Германия и след 5 години страната да е изчистена от тях.Меркел е в безизходица, защото трябва да си признае открито, че сгреши през 2015 г. Такова признание означава и раздяла с канцлерството.Колкото по-дълго Меркел упорства, толкова по-голям ще ерезултатът на АзГ на следващите избори.Едно е ясно за всички германци - тяхната сигурност вече е в миналото!
27
13
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Зеехофер настоява Германия да връща бежанци още на границата, докато Меркел смята, че бежанци могат да се връщат в други страни-членки, само след споразумение с тях.Вие представяте ли си, какво би станало ако се осъществят исканията на Зеехофер?- ще ни наводнят с бежанци!ЕС трябва да действа като едно ЦЯЛО! Зеехофер иска за един ден да се "освободи" от всички мигранти за сметка на страните, които са ги приели! Това е в много остро противоречие с основния принцип на ЕС, а той е солидаритет.
26
8
 
20
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Колко пъти да Ви пиша какво са казали великите хора за Бг Ванга Петър Дънов Дядо Влайков българите признати от цял Свят ;да се държат за Русия: .Вие какви междутурки сте кой вие признал *** българи.Колко сте известни в света.Такава тъпотия не съм виждал ето за това сме на това положение.Чете бе *** запада признава техническото развитие на Русия.В.момента си имат всичко и то качествено имам опит в това Ходили сте в САЩ в Русия или не сте излизали от кочините си.Не са пияници руснаците а ние.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо е подал оставка кат не е нарушил европейската зона за свободно движение,коят си е вътрешна зона за състава на ЕС от бивши и новоприети държави чрез договори за сътрудничество,коет е същото кат зоната СССР и останалите централно европейски държави,коит си имаха договори за сътрудничество с СССР и състава му състоящ се от 15 републики входящи членове,тогаз също си беше свободна зона за движение особено в СССР с данъчни облегчения за 15-те входящи и от членуващи в СИВ,но за мигранти таквиз не.
24
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не мога да разбера руската злоба - Меркел им направи северен поток 2. те я лаят! Ако не беше тя, щяхте да ми ядете...
23
19
 
5
 
! Отговори
всуе! преди 5 години
РАШИСТАНЦИ, НЕ СЕ РАДВАЙТЕ НА ЧУЖД ГРОБ! И ДА СЕ РАЗПАДНЕ ЕС, НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ ПРИ ВАС! ДАЖЕ СЪРБИЯ НЕ ВИ ИСКА! НЕ СТРУВАТЕ, ЗА ТВА!
22
18
 
4
 
! Отговори
язък преди 5 години
оня ден нямаше ***. помислих, е кремъл е преосмислил политиката си. ама не би. заработват тука яко. ама с тия скокове А ЕНЕРГИЯТА НЯМА ДА НИ ЗАБЛУДИТЕ - МРАЗИМ ВИ! мНОГО!
21
2
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До 11Тя не харесва мъже... Харесва военната министърка :-)
20
3
 
28
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Локомотивът ще свърши в ряката! Грабежът по териториите на бившия СИВ бяха изконсумирани... Русия не се предаде, *** идеологията забоксува... Идва Видовден.
19
3
 
50
 
! Отговори
ТАЗИ преди 5 години
ГРОБОКОПАЧКА,ЯКО СЕ Е ХВАНАЛА ЗА КОКАЛА,КАТО НАШ ТИКВУН...НАХАЛНА И БЕЗКРУПОЛНА СТАРА ЧАНТА....СЪСИПА ГЕРМАНИЯ И ЕВРОПА С ПРОСТОТИИТЕ СИ..
18
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Падне ли Меркел, Тиквун е пътник.
17
3
 
50
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Абе как я търпите още тая бабичка бе? Сами тръгнахте на война срещу целия свят и показахте какво можете, а сега една дърта социалистка от ГДР ви върти на малкия си пръст