Брюксел пита всеки: Искате ли лятно и зимно време?

ЕК призова гражданите да се произнесат, преди да вземе решение
5 юли 2018 18:17, Екип на Dnes.bg
51
Брюксел пита всеки: Искате ли лятно и зимно време?
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви днес допитване до гражданите и фирмите в Европа дали искат да се отмени лятното и зимното часово време. Във въпросник, публикуван на интернет страницата й, всеки може да се изкаже до 16 август по два варианта – отпадане смяната на часовниците или нейното запазване.

„Ще решим в едната или другата посока, но решението ще е еднакво за всички държави членки“, поясни говорител на Комисията.

Още по темата

Той изключи възможността някои европейски държави да продължат да въртят часовниците два  пъти годишно, а други да не го правят, тъй като това ще навреди на функционирането на общия пазар.

Допитването беше поръчано на Еврокомисията от парламента, където евродепутатите настояват за неговата отмяна. Те изтъкват, че ползите от лятното и зимното време вече не са толкова важни за икономиката, а в същото време причиняват сериозни затруднения на транспорта и докарват стрес и дискомфорт на гражданите, които трябва да адаптират ежедневието си.

През февруари Европарламентът дори прие нарочна резолюция, в която заявява, че няма категорични доказателства, че смяната на времето помага на икономиката, но според тях вредите за човешкото здраве са безспорни.

След приключване на допитването Еврокомисията ще реши дали да предложи промяна на сегашния регламент, който ще подлежи на одобрение от Европарламента и от страните членки. Малко е вероятно законодателният процес да може да приключи преди края на мандата на Комисията и на ЕП догодина.

ЕС има специална директива, която формулира условията за промяната на часовото време. Според нея само отвъдморските територии на ЕС в момента са освободени от едновременно местене на стрелките. Директивата е приета през 2001 г., а лятното и зимното часово време са въведени през 1998 г. На всеки 5 години Еврокомисията публикува график на датите за едновременна промяна на часа, за да не се местят стрелките произволно от всяка държава, предизвиквайки хаос в транспорта и съобщенията.
 


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
STOP DIGITAL TEROR преди 8 месеца
НЕ на ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА подава ЕВРОПА ВЪЗМУТЕНА от тежко вредни дигитално холограмни терористични съоръжения.
Жестоки врагове известни от края на Палеозоя произвеждат чрез хората все по страшни оръжия.
Готви се откат срещу домашните хора развъждани последните 10 000 години без официално разрешение.. Приключват тестове за нов екватор.засега идеята е да минава през България към Камчатка..
47
0
 
2
 
! Отговори
Пазете се от Брюксел преди 8 месеца
Най сетне . Огромни бели на Страните членки бяха нанесени заради нагло престъпни директиви подавани от наркотизирани и пси обсебени бюрократи от Брюксел.

МНого богати страни като БЪлгария /природно./показно харчат десетки милиарди само за ненужни цели неносещи доходи на народа тънещ в остро безпаричие..
Всяка страна е длъжна да подържа експерти за блокиране на нагло престъпни проекто решения вкл пращани като "директиви" от Брюксел
46
3
 
6
 
! Отговори
ШМАТКА преди 8 месеца
Какъв ми е брюксел, че да ми казва аз по какво време ще живея? За мен той е НИКОЙ- там са празноглавци! Времето е едно и то е астрономическото,всяка друга вариация е измишльотина и простотия! Айде да накарат кравите и кокошките да стават по тяхното време - и как ще стане това ?Просто никак,защото съмне ли се животните се събуждат и напират да излизат на паша и на двора. Нека те да си стават там както искат къде по лятно къде по зимно къде по ракиено каквото си сакат а нас да ни оставят да си жив
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вместо да премествам стрелките на часовника, по добре да се преместя на село. Там час няма да гоня.
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ми пречи смяната на времето. По ми пречи сутрин дрънкането на алармата на часовника ми. Ако може това да промените някак си. Да ходим на работа от 10 до към 15- 16 часа.
43
1
 
3
 
! Отговори
Кой питаше за линк преди 8 месеца
https://ec.europa.eu/info/consultations/2018-summertime-arrangements_en

Ама всичко да си кажете. Да няма после, ама ние....
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дайте линк...
41
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
Безполезно е да местим стрелките. През есента е прекрасно. Заради един час имаш усещането, че си изпреварил събитията и си спечелил много време. През пролетта е доста стресиращо и неприятно. Безполезно и вредно е да местим стрелките.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А кога ще ни попита.Искаме ли в Американското НАТО? Ти да видиш тогава от Отговори! -:)
39
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Искаме само ЛЯТНО . Сутрин и вечер е по светло. Аман от тея местения . Зимата в 16 часа тъмно , сутрин пак тъмно. Да си седи на лятното , какво ви пречи.
38
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
ОТ ГОДИНИ НЕ "премествам стрелките"!!!!!!!!!...Смятам го ПРЕТЪПА ТЪПОТИЯ!!!

.. И о,чудо!...-Оцелявам въпреки това!
37
1
 
17
 
! Отговори
нещо против ? преди 8 месеца
има часови зони на тази Планета, които точно съвпадат с биологичния часовник на човека там където се е родил. Но някои евреи решили да променят този биологичен часовник на човека, като сменят времето, за да може да има колкото се може повече болни на тази Земя, за да печелят, колкото се може повече от продажба на лекарства!!! В Израел сменят ли си стрелките на часовника през лятото и зимата?
36
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
До Не искам смяна

"гуд уърк",авер,обаче глей кво излиза на въпросния линк:

-"Поради технически причини нашия сървър временно не работи"...

ти вроятно немаш вина...
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Времето трябва да се *** винаги само напред с 1 час, така след 100 години ще сме направили квантов скок във времето със 200 часа ако сме си местили часовника напред със 2 часа годишно
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин вече го отмени в Русия
33
0
 
1
 
! Отговори
как на кого преди 8 месеца
До Маке 25
на ББ разбира се
32
9
 
4
 
! Отговори
да си кажа преди 8 месеца
Аз съм затова , да остане лятното часово време
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Твърдо съм против тая малоумна смяна на времето!Убеден съм,че ни съсипва само здравето!!
30
20
 
2
 
! Отговори
Ss преди 8 месеца
Не ви пречи да станете в 5 за пазара в одрин всеки петък ... Или всеки понеделник да тръгвате в 4 от село за работа в града ... Ся дискомфорт получават... Аман от ненормалници ... Ама сега ако бяхме на зимно нямаше да сте на разходка а щяхте да се прибирате щото се стъмнило !
29
5
 
8
 
! Отговори
Либерал преди 8 месеца
Сложно ми е да си местя часовника дори не е и забавно, предпочитам да хабя електроенергия вачер като ми се мръкне в 16.00 отколкото да си сверя часовника.