"Северен поток 2": Руският газ ще наруши енергийната сигурност в ЕС

Целият поток към Европа ще се насочи към една страна - Германия
5 юли 2018 18:30,
174

Изграждането на "Северен поток 2" ще наруши изцяло енергийната сигурност на Европа, защото 70 или 80% от целия руски газ, който идва към Европа, ще са насочени към една страна - Германия. Това не се е случвало досега.

Това е насочване на повече руски газ в Европа, вместо да има разнообразие на източниците. По този начин Русия също се опитва да избегне изцяло пътищата през Украйна и да ги затвори.

Това каза Маргарита Асенова, директор на програмата за Балканите, Южен Кавказ и Централна Азия във фондация "Джеймстаун", в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Интересите на Германия и Русия са и политически, и икономически. Не е редно Германия да има такива отношения, пренебрегвайки геополитическите и геостратегическите последици".

Асенова посочи факта, че повечето страни от ЕС са срещу изграждането на "Северен поток 2". Като причина за това тя определи осъзнаването им за енергийната зависимост към Русия, която ще последва след създаването му.

"Европа действително ще има нужда от повече доставки на газ. Продукцията в Европа намалява, но не и консумацията. При това положение ще има нужда от повече внос на газ, но не е задължително той да е руски. Има много други доставчици".

Българското правителство трябва да има предвид всичко това, когато прави планове за подкрепа, на който и да е руски енергиен проект, посочи още Асенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
5
 
28
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
...директор във фондация "Джеймстаун", т.е. всичко, което казва е ЛЪЖА!
129
4
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Газът по Северен поток -1 и бъдещия -2, не е руски, а руско-немски. Немско-руското дружество е взело концесия за находището в Сибир, дружеството е собственик на тръбите в Русия и на тръбите в Балтика. Така че къде ако не в Германия ще идва този немско-руски газ.
128
25
 
10
 
! Отговори
далаверата Белене преди 5 години
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров, бившия червен министър Петър Димитров и Явор Куюмджиев плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега руските под.логи отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
127
6
 
20
 
! Отговори
до 126 преди 5 години
ЮП и БЕЛЕНЕ БЯХА СПРЕНИ ДИРЕКТНО ОТ ЕК И ЕП. КАКВО НАБУТВА РУСНАЦИТЕ В ТОВА. ПАЗИ СЕ ОТ ТАЯ ДРЪЖКА, ЧЕ НЯКОЙ Я Е НАМАЗАЛ С "ТЪПИЧОК".
126
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
руснаците са несигурни партньори затова германците получават газ от тях 40 години и си изградиха пряка линия- да пишеш токива неща можеш само на българина защото той доказа с времето че не му стига акъля и ще си го командват вашингтонските краварчетаи ако му го кажеш той се набутва повече от ината си ***
125
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РЕВ РЕЕЕЕЕВ РЕВ
124
38
 
7
 
! Отговори
Русия е несигурна преди 5 години
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене. Не трябва да губим повече милиарди левове. Българският народ е беден.
123
6
 
22
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 5 години
Малко факти1.В момента Украйна купува от Полша газ с 24$ по-висока цена от 2016г./от Русия2.Газпром участва в Германия в 8 търг. тружества с различно участие / от 18 до 30 %/3.Газът в БГ. расте с о/о 4% според МЕ./министър Петкова го заяви/ от 6г4.България не е атрактивен участник на пазара в Европа като инвеститор с нескопосаната си енергийна политика./гнила ябълка според някои посланици5.Българите плащат повече от потребноста си за енергия съгласно ЕвростатСпоред бат Бойко не е така
122
5
 
30
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 5 години
Когато се готвеше Южен поток, се предвиждаше газът да минава през редица европейски страни и да достига до Австрия, Италия и южна Германия. *** ние го спряхме, за да направим услуга на корумпирана Украйна. Помним зимата на 2009 все още и то много добре. Сега редица пеперудки плюят срещу Северен поток 2(който няма нищо общо с нас, и си е проект на Германия и Русия) с идеята да оставят отново нестабилна политически Украйна като фактор. Хохлите да се напънат дупета и да пълнят тръбата с газ.
121
31
 
5
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен103 Каква икономика си имал, че да я разрушаваш? Остарели, неконкурентни съветски "технологии". Свръхенергоемки заводи и фабрики, бълващи ***, които никой не би купил. Компютри "Правец", готови за скрап още като нови. Комунистически фирми на входа и изхода, водещи до фалит всяко държавно предприятие. Доброволно сме били съсипали. Никой не те е питал, комунистите и ДС си свършиха работата.
120
4
 
33
 
! Отговори
Йово преди 5 години
"Северен поток 2": Руският газ ще наруши енергийната сигурност в ЕС". - Каза едно от момичетата на Дж. Сорос в България. Леля Меркел я чу и отиде да гледа театъра а Путин си го премести в другия крачол. Но НПО-тата финансирани от чичо Сорос продължиха да си лаят а кервана на руската газта си вървиииии!
119
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами той порошенко защо беше на откриването на танап в турция- защото след година може да разчита само на него но ако руснаците се разберат с турците за разклонение към българия и да му пуснем по същата тръба дето сего ни снабдяват нас през украйнаи пудела от банкя ходи да лиже и маже - но пак заради украйнакакто ни продаде по македонски въпрос - да може да вкарат македония в натонищо не печелим само загуби за българия и печалби за продажниците
118
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
парното ви било скъпо амит то ще става по-скъпо на германците те им е скъпо щото се борят със зъби нокти за руски газ на вас ви го дават на тепсия и вие го отказвате с измислените теории за това колко бил скъп и колко било неизгодното на украйна и е толкова неизгодно да го транзитира че вие на умряло за да не мине през българия и началниците и от америка дойдоха и го спряхащото сте си избрали банкянски продажник да ви управляваи тай-хади до путин за връзка с турция само заради украйна
117
8
 
5
 
! Отговори
akud преди 5 години
да *** меркел е колхозен троянцки кон. меркел и *** трябв да шият обувки в тайгата
116
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ сложиха Саддам Хюсеин на власт чрез преврат осъществен от ЦРУ. После пак те го свалиха от власт защото той отказа да им продава петрола добиван в Ирак на преференциални цени (тоест в ущърб на икономиката на Ирак) не можаха да го свалят с наемни убийци, опитаха с арабска пролет не се получи и затова вкараха армията и обявиха че има химическо оръжие което се оказа че не съществува. В резулат загинаха милиони иракчани, отровиха им земята с обеднен уран от бомбите и си поставиха марионетно прав
115
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
такива антибългарски телевизии трябва да се закриваткой по света ще позволи да му дават акъл платени от чуждестранни фондациисамо българина- и затова са виновни всички българи и не ги е срам че логото на ефирните телевизии е написано на латиница с изключение на бнт- а инак са големи патриотида разправят как сме създали славянската азбука - ама я слагат под латинскотаедно нещо сме направили за света и неможем си го защити - то аман от продажници
114
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сащ заповядаха. Колонията булгария ще купува шистов газ. Забравяте за АЕЦ Белене. Герб изпълняват. Целта на интерконектора между Комотино и Стара Загора е Булгария да купува скъпият шистов газ на караварите. После да не се 4удите защо порното е скъпо а тока ви го докарват с тирове от караварските централи мариците. Стига спахте бе ненаспали се.
113
1
 
30
 
! Отговори
kiro преди 5 години
Интересно защо никой не реве за зависимост от Китай?Дори чесън има в магазините от Китай, да не говорим за електроника и технологии.САЩ има три военни бази в България. Не плащат и стотинка наем. Няма зависимост.Колите втора употреба "нов внос" от Италия и Германия? Не са ли зависимост?Офшорките на управляващи и "други" бизнесмени в Лихтенщайн (примерно) или остров Ман (Британска територия) не са зависимост?Да си гледаме портфейла, мисля аз, светът е един глобален битпазар.
112
2
 
8
 
! Отговори
112 преди 5 години
Конкретни факти за украинската газова независимост, моля. На лозунги съм се начел. Само за сведение, след Правителството на РФ, следващите по дял собственици на ГазПром са от САЩ И ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО. Така, че не разбирам срещу кого точно скачате???
111
1
 
3
 
! Отговори
Крепостничеството преди 5 години
пада преди отмяната на робството в САЩ. НЕ САМО АФРИКАНЦИ СА БИЛИ РОБИ.