Статистиката не греши: У нас труда се заплаща ниско!

8.4% среден ръст на минималната заплата в 10 страни от ЕС
9 юли 2018 08:01, Петя Славова
236
Статистиката не греши: У нас труда се заплаща ниско!
Снимка: архив, Булфото


8.4% е средният ръст на минималната работна заплата в 10-те последно приети държави членки в ЕС, стана ясно по време на семинар на КНСБ. В тази група спада и страната ни, в която минималното заплащане е 261 евро, съобщава "Монитор".

Още по темата

В Полша, например, която също е сред тези 10 държави нивото й е 503 евро. Всъщност това е групата с най-ниски равнища по този показател. Среден ръст на минималната работна заплата има в държавите Испания, Словения, Малта, Гърция и Португалия. Там те варират между 859 и 677 евро.

С минимална работна заплата между 1999 и 1463 евро Люксембург, Ирландия, Холандия, Белгия, Франция, Германия и Великобритания заемат първите места по ръст на заплащането.

Средната месечна заплата у нас пък е 542 евро бруто. Статистиката ясно очертавала социалния дъмпинг в родната индустрия, както и ниската цена на труда, стана ясно по време на семинара.

Освен това се наблюдавало и наличие на сериозен проблем в разпределението на добавената стойност между труда и капитала в полза на капитала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
6
 
28
 
! Отговори
Галба преди 5 години
Основната причина да няма хора е тази!юаПрестъпно ниско и подигравателно заплащане на труда в България!!!След като цените ни са европейски то и заплащането трябва да е такова каквото е в Европа.Проблема е в алчността на нашите набедени и назначени "бизнесмени" !!!Срам и позор ,да издигнеш в ранг на бизнес усвояване на обществени поръчки и обществен ресурс!!!Само до 2 години ще дават по 2000 лв за ниско кфалифициран труд но няма да кой да се хване!!!
176
12
 
6
 
! Отговори
Малко нагло преди 5 години
Колко трябва да се заплати 'трудА' на автора ?! хахах и това е много за тея обитаци, които живея в БГ.
175
0
 
15
 
! Отговори
Даола преди 5 години
" У нас ТРУДЪТ се заплаща ниско"Неграмотници !
174
1
 
27
 
! Отговори
Ъхъ преди 5 години
Докато синдикатите в България не станат самоиздържащи се и независими организации,заплатите ще си стоят на биологичния минимум.Не е нормално претседателя на КНСБ в нашата фирма,да е също и работник на заплата от директора.Ясно,че ако са независима структора чудо няма да направят,но едни 20% могат да спечелят.Абееее...Мърна,кървава и корумпирана история...Жалка картинка...
173
0
 
9
 
! Отговори
Shit dnes преди 5 години
Скоро не бях чел по-голямо тъпоумие. Никакъв подбор на проверени данни. Това е писано сутринта в к*нефа.
172
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма качествени работодатели, вярно е, но сега като дойдат китайци и ще дават големи заплати, а ще искат да се работи малко.
171
0
 
29
 
! Отговори
до 173 преди 5 години
Като качеството на труда е ужасно къде ги изнасяте тези "некачествени'' стоки бе???
170
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВитоНе си прав, работодатели има, заплатодатели няма.Оня ден един обясняваше по радиото, че той нямал проблем да намери електротехници, щото плащал повече. Проблем имали тези, дето не искали да плащат, и те най-много ревели по медиите.
169
3
 
20
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 175И преди 6 месеца беше момента да размажем кратуните на нашите дупедати - защото не зададоха най важния въпрос - след като една шивачка (или каквото и да е друго производство) върши същата работа като колежките си в ЕС, защо във Франция например за манипулация Х на французойката и давате 4 евро, а на българските фирми за ишлеме им давате 7 евро за цялата дреха? Сега беше момента да се подвикне въпроса за равно заплащане, като могат да дават по 65 евро за труд в Европа да дават и на нас!
168
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С такива шефове колко очаквате да се плаща на работниците?
167
6
 
20
 
! Отговори
до 173 преди 5 години
"Труда не се заплаща ниско, просто качеството на труда е ужасно ниско. Всички качествени и читави хора отдавна са в цивилизованите държави." - .................................каза работодателя и ПРИГОТВИ ПРОДУКЦИЯТА ЗА ИЗНОС В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ДЪРЖАВИ...
166
1
 
19
 
! Отговори
Вито преди 5 години
До Анонимен Ами те и работодатели качествени не останаха ....
165
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Труда не се заплаща ниско, просто качеството на труда е ужасно ниско. Всички качествени и читави хора отдавна са в цивилизованите държави.
164
2
 
22
 
! Отговори
до 167 преди 5 години
Освен това...откраднатите от ДДС пари са в такива размери, че ми се струва ... това е узаконена форма на грабеж, понеже никой не се занимава с тях...
163
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А след това: "Нашенци напазарували от чужбина за 500 000 евро коли и бижута". А, познайте какви са: работници или "бизнесмени"?!
162
1
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Преди малко: "Изправят на съд бизнесмен от Варна за укриване на 90 000 лева данъци"! Стотици са като този! Укриват печалбата, с нея и данъците, а на работниците - заплата в жълти стотинки! А вие, тук ми разисквате пазарната икономика и некадърността на работниците! Докато държавата и синдикатите не застанат пред работещите, маститите "бизнесмени" ще я карат така! И паричките откраднати от народа ще ги кътат за любовници, съпруги, деца и внуци!
161
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При положение, че най-големия инвеститор в България са нашите "гастербайтери", за какво изобщо си говорим, за какъв растеж? Има ли една стратегическа инвестиция в БГ???...
160
1
 
20
 
! Отговори
баба ви Клара преди 5 години
В момента никаква икономика не се развива. Чакаме внос от съседните държави ... изощо протекторат...
159
2
 
12
 
! Отговори
73 преди 5 години
Е вие най накрая открихте топлата вода.Меркел трябва да послуша нашият премиер който беше казал да направят минималната заплата в Германия 200 евро и няма да имат проблеми с бюджета.90 % от хората вземат 500 лева,а тези 10% които вземат повече с тях средната заплата става такава с която Бойко се хвали че я е направил.
158
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Румъния минималната заплата вече е 900 лева. И очакват подходящи инвеститори с по- висока добавена стойност на технологиите. БГ дава грешен сигнал какви инвеститори очаква щото какъв инвеститор е някой, който не може да плаща 1000 лева минимална заплата? Плащал бил 500 лева... е после човека взима и социални помощи и нашата държава спонсорира някакви примитивни технологии от които нямаме нужда. С нашата минимална заплата плашим ЕС и нормалните хора.