Август 1968 г., Прага: Видях как танковете прегазиха мечтите

За надеждите за демократичен социализъм и свобода - от участници в кървавите събития
Обновена: 19 авг 2018 15:20 | 18 авг 2018 21:25,
291
Август 1968 г., Прага: Видях как танковете прегазиха мечтите
Снимка: архив Reuters

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 година войските на Варшавския договор потушават "Пражката пролет" по заповед на КПСС. В потушаването участват половин милион войници, предвождани от танкове на съветската армия. Така приключва мечтата за един демократичен социализъм с човешко лице, базиран на свободата и преди всичко на свободата на мненията.

Това пише Франк Хофман в свой материал в Дойче веле, посветен на събитията в Прага преди 50 години. Ето пълния текст:

Още в началото на 1968 година журналистите игнорират цензурата на чехословашката комунистическа партия. Алексъндър Дубчек отменя цензурата. Шефът на чехословашката комунистическа партия залага на един свободен и демократичен социализъм с надеждата, че Москва ще допусне пражкия път.

Още повече, че чехословашките комунисти искат да останат в доминирания от Съветския съюз Източен блок. Но по-голям е страхът, че ако се допусне повече свобода в Прага, това може да сложи край на господството на комунистическите партии в съседните държави.

Роланд Берауер прекарва тази нощ в палатка от младежки лагер над река Вълтава близо до Прага.

"Видяхме бронираните коли да преминават покрай нас и да се отправят към центъра на града", спомня си днес 82-годишният Роланд Берауер. В онези години той се присъединява към екипа на един вестник на бойскаути. А това, че вестникът публикува напълно свободно, е резултат от Пражката пролет.

Редакционният екип се настанява в една палатка. Оборудвана с пишеща машина, принтер и фотокамера. Роланд Берауер е фотографът. Той съобщава на екипа за настъпването на войските и призовава колегите си да скрият редакционната техника.

"На мен не ми остана друго, освен да взема камерата и да отида в града."

Берауер заснема деня на окупацията от войниците на Варшавския договор. Около сградата на радиото се разнасят изстрели. Роланд Берауер се скрива в един магазин за бои. Вижда, как съветски войници разстрелват демонстранти пред главния вход на радиото.

"Беше ужасно, споделя той. Не мога да забравя този ден. Видях как танковете прегазиха мечтите". Няколко месеца по-късно реформаторът Александър Дубчек е свален от власт.

Нови досиета в архивите на ЩАЗИ

Споменът за този ден още е жив в Чехия, казва историкът Ондржей Матейка. Заместник-директорът на института за изследване на тоталитаризма в Прага е партньор на службата за досиетата на ЩАЗИ. Той смята, че изясняването на събитията от 1968-ма година е актуално и днес. Най-малкото, защото от архивите на бившите тайни служби на Чехословакия и другите социалистически братски страни изникват все нови и нови документи.

Най-вече източногерманската ЩАЗИ наблюдава много внимателно реформите в Прага от пролетта на 1968 години и събира снимки и информации от нещатни сътрудници.

"За първи път тук е документирано, че тайните служби на една приятелска нация си присвояват правото да шпионират гражданите на друга държава", казва Оливер Щрюбинг от Берлинския архив, където се съхраняват хиляди снимки от събитията в Прага.

Нещо повече: след потушаването на Пражката пролет агентите на ЩАЗИ работят като "експерти" в Чехословакия. През следващите две години всички тайни служби от Източния блок разполагат в страната свои агенти, за да бъде подсигурено господството на комунистическите партии.

Историците, отговорни за досиетата на тайните служби от двете столици на бивша Чехословакия (Прага и Братислава), са убедени, че миналото хвърля своите сенки и до днес.

За първи път миналата година те публикуваха документи, от които става ясно, че от 1982 година сегашният чешки премиер Андрей Бабиш е бил нещатен сътрудник на чехословашките тайни служби. Той заведе дело за клевета, но неговата жалба срещу историците беше отхвърлена.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
12
 
29
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
На Дойче свинеле трябва постоянно да им се напомня че преди 77 години дядовците им с танковете унищожиха Европа и мечтите и. Така че сега да не *** като гладни за грант фурнаджийски евролопатки.
202
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та много ми е интересно кой свали Жан Виденов? Я преди да пишете проверете кога Виденов си подаде оставката . Явно пишете по опрни точки които са ви спуснати.
201
10
 
10
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Анонимен 211 Никой не плаща на черве...ните.Просто акъла им е толкова. Защитават един умрял строй.
200
5
 
46
 
! Отговори
Там е разликата преди 5 години
Тогава хората са си жертвали живота да се противопоставят на режима, а ние им пратихме танкове. На първите демократични избори си избрахме пак БСП да ни управлява. И след това си избрахме и охраната на Тодор Живков - същия народняшки простоват човечец, и хората го обожават. Разликата между нас и чехите е от земята до небето и неслучайно те вече имат средноевропейски стандарт, а ние сме една провалена държава. Какъвто народа, такива и политиците.
199
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако слушаш под гъзниците на Путин, всичко е било мирно и тихо. Само дето на снимките се виждат някви пламъци и пушеци по площадите.
198
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските танкове прегазваха хора,които искаха да живеят свободно,а комунистическа България участваше в този позор,като едно от главните действащи лица.БСП се гордее със стогодишната си история,и с този период, разбира се.
197
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
209- ХА СТИГА С ОПОРНИТЕ ТОЧКИ- ВИЕ ЧЕРВЕНИТЕ ПЛАТЕНИ ДЖИДИИ ПИШЕТЕ ЗАЩОТО ВИ ПЛАЩАТ, А ДАЛИ ВЯРВАТЕ В ОПОРНИТЕ ТОЧКИ- ДА БЕ ДА.
196
14
 
3
 
! Отговори
j преди 5 години
яжте пропаганда толерасти :)
195
13
 
26
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Я престанете с тези глупости за Жан Виденов! Това си беше жив Майдан, придруженс хиперинфлация, подобно на ситуацията сега в Турция! Спомнете с кого пръв се срещна Иван Костов след избора му за премиер? Ами с милиардера "филантроп" Джордж Сорос! Има ги на снимки в нета как задушевно си приказват и подписват смъртната присъда на българската икономика и пълната зависимост от МВФ. Веднага след тази среща започна дивата приватизация на 30% от предприятията и унищожаване на останалите 70%
194
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МАЛКО ПРЕДИПАДАНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ВИДЕНОВ ФЕВРУАРИ 1997 Г ГЕЧЕВ, КОЙТО ТОГАВА Е ЗАМЕСТНИК ФИНАНСОВ МИНИСТЪР ИЗЛИЗА В ЕФИРА НА НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ И ПРИЗНАВА ЧЕ ОТ БАНКОВАТА СИСТЕМА СА ИЗЧЕЗНАЛИ НАД 100 МИЛИАРДА- ГДЕ СА- ТАКА ЕДНИ ВЕРНИ ДЕЦА СЕ СЪБУДИХА МУЛТИМИЛИОНЕРИ - А ГА ГИ ЧУЕШ РАЗБИРАШ ЧЕ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО, НО АКО НАРОДА НЕ ГЛАСУВА ПРАВИЛНО ТЕ ФАЛИРАТ И РЕЖАТ ПРЕДПРИЯТИЯ И ЗАВОДИ.....ДА СТЕ ВИДЕЛИ ОСЪДЕН- И АЗ НЕ.
193
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1.1995ГДО 2.1997Г УПРАВЛЕНИЕ НА ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА- БСП, ЕКОГЛАСНОСТ, И БЗНС АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ- ВИДЕНОВ, НАЦИОНАЛЕН СТАТЕСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ ИНФЛАЦИЯ ЗА ПОСОЧЕНИЯ ПЕРИОД- 2544.4%, СРЕДНА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА 5 ДОЛАРА, 1 ДОЛАР 3000ЛВ, 12 ФАЛИРАЛИ БАНКИ.....
192
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са му островите и имотите в Испания, къде спа центровете, къде са му финансираните от вън институти-Жан Виденов преживява от консултантска фирма. Вие ми кажете кого и за какво консултира.... Според мене му превеждат някакви пари, защото някога е свършил някаква работа. А от фалитите на България най-голям интерес имат москалите - защото сме в противниковия им лагер.
191
8
 
16
 
! Отговори
дядо Соци преди 5 години
До ДО 216 217 Браво бе , ти изби рибата с твърдението че Костов бил предизвикал хипер инфлацията.Освем това си изключително нагъл комунист.
190
1
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До ГoшуНе знам ,Гошку, дали е така,ама аз тогава бях млад и имах апартамент да изплащам /3000лева ми бяха останали/ ...Като видях празните магазини изтеглих една застраховка на детето и платих апартамента. Скоро $ стана 3000 лева,а аз си платих апартаментчето с 1 $... Те тава е моята истина ,Гошку....
189
8
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Комунизмът е раково образувание, а комунистите са метастазите му.
188
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тука и без танкове ни прегазиха мечтите. Живеем в някаква фалшива реалност, наречена "демокрация". Под предлога за демокрация, заробиха народа за поколения напред. Хак да му е на ония "демократ" дето не пусна танковете о време!!!
187
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен220 Жан го избра народът, защото усети какво направи СДС с държавата, с надежда, нещата да се оправят.Историята е циклична, по същия начин , както изчезна СДС, е на път да изчезне и герб-народът прогледна.А за това, какво е правил Виденов, дали е мислел за държавата, или за себе си, е показателно днешното му състояние.Къде са му островите и имотите в Испания, къде спа центровете, къде са му финансираните от вън институти, къде са му сараите, имотите бизнеса???
186
7
 
3
 
! Отговори
Отряд Чавдар преди 5 години
Аз видя как *** плаче в Прага.
185
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Жан и БСП за какво бяха сложени?Само за фигуранти ли?
184
6
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До ГoшуМомче младо, тогава си бил прав под масата, ако въобще си бил роден. Спомените ти не са от първа ръка.Виденов го"сготвиха " по всички направления, и негови, и чужди, и не без участие на Щатите и службите им. защото "Ако си в хора на вълците-трябвада виеш, защото заблееш ли, те изяждат".Всичко започна, защото три буквените групировки тогава, изнесоха житото , а по статистика си го имаше, беше времето на масовите съкращения на хората, а държавата не направи нищо за валутната стабилност.