Август 1968 г., Прага: Видях как танковете прегазиха мечтите

За надеждите за демократичен социализъм и свобода - от участници в кървавите събития
Обновена: 19 авг 2018 15:20 | 18 авг 2018 21:25,
291
Август 1968 г., Прага: Видях как танковете прегазиха мечтите
Снимка: архив Reuters

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 година войските на Варшавския договор потушават "Пражката пролет" по заповед на КПСС. В потушаването участват половин милион войници, предвождани от танкове на съветската армия. Така приключва мечтата за един демократичен социализъм с човешко лице, базиран на свободата и преди всичко на свободата на мненията.

Това пише Франк Хофман в свой материал в Дойче веле, посветен на събитията в Прага преди 50 години. Ето пълния текст:

Още в началото на 1968 година журналистите игнорират цензурата на чехословашката комунистическа партия. Алексъндър Дубчек отменя цензурата. Шефът на чехословашката комунистическа партия залага на един свободен и демократичен социализъм с надеждата, че Москва ще допусне пражкия път.

Още повече, че чехословашките комунисти искат да останат в доминирания от Съветския съюз Източен блок. Но по-голям е страхът, че ако се допусне повече свобода в Прага, това може да сложи край на господството на комунистическите партии в съседните държави.

Роланд Берауер прекарва тази нощ в палатка от младежки лагер над река Вълтава близо до Прага.

"Видяхме бронираните коли да преминават покрай нас и да се отправят към центъра на града", спомня си днес 82-годишният Роланд Берауер. В онези години той се присъединява към екипа на един вестник на бойскаути. А това, че вестникът публикува напълно свободно, е резултат от Пражката пролет.

Редакционният екип се настанява в една палатка. Оборудвана с пишеща машина, принтер и фотокамера. Роланд Берауер е фотографът. Той съобщава на екипа за настъпването на войските и призовава колегите си да скрият редакционната техника.

"На мен не ми остана друго, освен да взема камерата и да отида в града."

Берауер заснема деня на окупацията от войниците на Варшавския договор. Около сградата на радиото се разнасят изстрели. Роланд Берауер се скрива в един магазин за бои. Вижда, как съветски войници разстрелват демонстранти пред главния вход на радиото.

"Беше ужасно, споделя той. Не мога да забравя този ден. Видях как танковете прегазиха мечтите". Няколко месеца по-късно реформаторът Александър Дубчек е свален от власт.

Нови досиета в архивите на ЩАЗИ

Споменът за този ден още е жив в Чехия, казва историкът Ондржей Матейка. Заместник-директорът на института за изследване на тоталитаризма в Прага е партньор на службата за досиетата на ЩАЗИ. Той смята, че изясняването на събитията от 1968-ма година е актуално и днес. Най-малкото, защото от архивите на бившите тайни служби на Чехословакия и другите социалистически братски страни изникват все нови и нови документи.

Най-вече източногерманската ЩАЗИ наблюдава много внимателно реформите в Прага от пролетта на 1968 години и събира снимки и информации от нещатни сътрудници.

"За първи път тук е документирано, че тайните служби на една приятелска нация си присвояват правото да шпионират гражданите на друга държава", казва Оливер Щрюбинг от Берлинския архив, където се съхраняват хиляди снимки от събитията в Прага.

Нещо повече: след потушаването на Пражката пролет агентите на ЩАЗИ работят като "експерти" в Чехословакия. През следващите две години всички тайни служби от Източния блок разполагат в страната свои агенти, за да бъде подсигурено господството на комунистическите партии.

Историците, отговорни за досиетата на тайните служби от двете столици на бивша Чехословакия (Прага и Братислава), са убедени, че миналото хвърля своите сенки и до днес.

За първи път миналата година те публикуваха документи, от които става ясно, че от 1982 година сегашният чешки премиер Андрей Бабиш е бил нещатен сътрудник на чехословашките тайни служби. Той заведе дело за клевета, но неговата жалба срещу историците беше отхвърлена.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
5
 
10
 
! Отговори
Руския преди 5 години
До 216 - гошуНапълно си прав моето момче. Браво. Тук повечето не могат да го прозрат, а виж ти си успял.Напълно ясно е че не бсп и жан са виновни, а че отвън отиграха така мача за да обеднят народа, а не за да им вземат парите. Това е факт!
182
15
 
11
 
! Отговори
ДО 216 преди 5 години
.КОСТОВ ПРЕДИЗВИКА ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА ПО НЕГОВО ВРЕМЕ ДОЛАРА СТАНА ЗА ЕДНА ВЕЧЕР 3000 ЛЕВА КАТО СИ БИЛ ПИШЛЕ В ТОРБИТЕ НА БАША СИ АЗ ПОМНЯ .БСПТО ТИ И СЕДЕСЕ ТО ТИ И ГЕРБА ТИ СА КОНТРОЛИРАНИ ОТ ВЪНШНИ СИЛИ КАКВО ЩЕ МИ АНАЛИЗИРАШ ТИ ТУКА БЕ ???
181
5
 
17
 
! Отговори
до 214 преди 5 години
ЕЙ В БЪЛГАРИЯ НЯМА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВСИЧКИ СТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗМЕНИЦИ НИ БСП НИ ДПС НИ ГЕРБ НИ ПАТРИОТИ НИ ЦАРИСТИ НЯМА ДА МИ ДАВАШ ЗА ПРИМЕР ЕДНИ И СЪЩИ ЛИЦА КЪДЕ Е КОСТОВ БАНДИТА ПРИВАТИЗАТОРА КРАДЕЦА?НАЛИ И ТОЙ БЕШЕ КОМУНИСТ КАК СТАНА СЕДЕСАР?ВСИЧКИ СЕ ПРЕБОЯДИСАХТЕ СЕГА СТЕ ГОЛЕМИ БИЗНЕСМЕНИ АХ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И НАРОДЕН СЪД КРАДЦИ И ***.
180
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
208- ТОВА Е ТВОЯТА ИСТИНА, Я СЕГА ПОГЛЕДНИ ЛИДЕРИТЕ НА БСП- ДО ЕДИН ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ КОИТО СА В АКТИВНА БОРБА ЗА СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО И СОЦИАЛНИ СВОБОДИ И ЩЕ ПРЕОДОЛЯВАТ ИСТОРИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗМА/УСТАВ НА БСП ОТ 2.2017 Г- ЗНАЧИ СОЦ ЛИДЕРИТЕ СПОРЕД ТВОЯТА ИСТИНА СА ПРЕДАТЕЛИ, АМА ТЕ ЩЕ ПРЕОДОЛЯВАТ ИСТОРИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗМА...ТА КАКВО Е ТВОЕТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ СОЦИАЛИСТИТЕ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ ТВЪРДО ЗАСТАНАЛИ ЗАД ЕВРОАТЛАНТИЗМА.
179
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се гаси туй, що не гасне!Идеята за справедливост никога няма да умре.И нямат значение носителите й, които често я опорочават.Християнството и комунизмът имат една и съща основа...
178
2
 
2
 
! Отговори
До бате... преди 5 години
Напъъвай...че да цопне бате...!!!Почивай!! ;)
177
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
204- ТИ МИ ПОСОЧИ КОЙ Е ПРИЗНАЛ АКТОВЕТЕ НА НАРОДНИЯ СЪД И КАКВО Е ТОВА НАРОДНО ВЪЗМЕЗДИЕ, ОТ КОГО НЯКОЙ ЩЕ ПОЛУЧИ ВЪЗМЕЗДИЕ ОСВЕН ОТ ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНИТЕ ОРГАНИ...СЛЕД КАТО ПОЛЗВАШ ИНТЕРНЕТ, МОЖЕШИ САМ ДА ОТВОРИШ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС И ДА ПРОВЕРИШ- ТОВА ЧЕ КАЗВА НЯКАКВА ИСТИНА, НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ ТРЯБВА ДА ПРЕДИЗВИКВА И ЗОВЕ КЪМ БЕЗРЕДИЦИ И ДА НАСТРОЙВА ХОРАТА ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ И ДА ЗОВЕ КЪМ УБИЙСТВА- ДОБРЕ Е ВСЕКИ ДА СИ МЕРИ ПРИКАЗКИТЕ И ПРИМЕРВАЙКИ ГИ ДА КАЗВАТ ИСТИНИ.
176
3
 
8
 
! Отговори
До комунист преди 5 години
1во: Чети кой кой е в европа...и как са свързани нещата...пожелавам ти успех...Но дори и да приемем че е така спрете да наричате предатели всички които са имали шанса да се оттърват от ид иоти като вас....!!!А колкото за Комунизма(голямо К)...проекция на тия къдревите....от 1900...от Русия ...до ден днешен...че ние вътре...Смърт!
175
0
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До ☆&#973Бате ,ама той и Бойко е комунист,бе ! И него ли в ада ???
174
4
 
11
 
! Отговори
12 МСП преди 5 години
До Тато из Правец*//Да така беше.Децата и жените бяха зад завой ,за да няма видимост и мехеник водача ,за да не ги смаже хвърли танка в дола и целия екипаж загина.Разбира се имаше подготвени снимачни екипи на западни медии
173
13
 
6
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
ЧЕХОСЛОВАКИЯ СА БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛИ ГОВОРЕЩИ БЪЛГАРСКИ РАЗВАЛЕН ДИАЛЕКТ ПРИЕЛИ КАТОЛИЦИЗМА ПОД НАТИСКА НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ЗАПАД.ПРАЖКАТА ПРОЛЕТ И ТЕРОРИСТИЧНИЯ АКТ В ЧЕРНОБИЛ БЯХА ОРГАНИЗИРАНИ ОТ ЕДНА И СЪЩА КЛИКА.НОСЯТ КЪДРЯВИ БАКЕМБАРДИ И ЧЕРНИ ШАПКИ И ДО ДЕН ДЕШЕН РАСИПВАТ БЪЛГАРИЯ.
172
5
 
7
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен Я ми кажи по кой член попада че да го съдят този човек .Затова че казва истината на хората тук .Впрочем ти подлежиш на съд -на народен съд затова че си *** на предателите и безродниците който съсипаха държавата ни като искат да подменят националното ни самосъзнание извършват геноцид срещу Българският народ .И искат да го унищожат по заповед на Англосаксонците .Така че не заплашвай хората тук ,ами се готви да застанеш пред народното възмездие което ще е скоро.
171
1
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
До До активист...Че що не ходиш в САЩ ??? Ама не давааат ,визи не дават !
170
1
 
4
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
1 септември 1968ПрагаДоклад от полк.Митев за дейността на 12 и 22 МСП при изпълнение на поставените им задачиОписание:Описват се действията на българските части след 29 юли, движението на полковете и навлизането в поверените им райони.Описан е походът на 12 полк и срещите му с населението по пътя към Зволен.Описано е пътуването на 22 полк до летището Рузине
169
12
 
17
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
До БерлинНикакви цивилни не са газени ! Дори екипажът на един съветски танк се хвърли в пропаст и загина,за да спаси поставените там деца,забележете ДЕЦА ! Така действаха тогава чешките ,,патриоти,, заплатени от американските господари !!!
168
2
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
19 август 1968Бойна заповед на министъра на народната отбрана Добри Джуров и на генералния щаб на БНА до командира на 22 МСПРъкописОписание:Заповед за нахлуването на 22 мотострелкови полк в Чехословакия под ръководството на командването на Варшавския договор.
167
10
 
15
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Да ! Почти 80 % от изнесеното е истина . Но защо ,уважаеми ,,демократи,, не кажете ,че по същото време АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ изгаряше живи хора с на.палм милиони виетнамци загубиха живота си от ДЕМОКРАТИЧНИЯ огън на най-голямите световни окупатори -САЩ !!! ЗАЩО ???
166
5
 
8
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
19 август 1968Бойна заповед на министъра на народната отбрана Добри Джуров и на генералния щаб на БНА до командира на 12 МСПРъкописОписание:Заповед за нахлуването на 12 мотострелкови полк в Чехословакия под ръководството на командването на Варшавския договор.
165
13
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Българският носталгик толкова се е извратил, че вече е склонен да защитава червените палачи, минавали с танкове през телата на цивилни. Няма надежда за тази територия. Да се махате от ЕС и обратно зад Желязната завеса. Да ви държат там с пушки, да не ми тровите въздуха.
164
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
193- СПРИ ДРОГАТА И АКТИВНИТЕ СУБСТАНЦИИ, ПОПАДАШ ПОД НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ В ЧАСТТА КЪДЕТО ПРИЗОВАВАШ КЪМ НАСИЛИЕ И ПРЕДИЗВИКВАНЕ НА СМЪРТ, ТОВА ЧЕ НЕ ЗНАЕШ НЕ ТЕ ОНИВИНЯВА.