Брюксел плаши Италия с наказателни лихви

Ултиматум от Рим: Няма да плащаме за бюджета на ЕС заради мигрантите
25 авг 2018 16:23, Екип на Dnes.bg
34
Брюксел плаши Италия с наказателни лихви
Снимка: Reuters

Европейската комисия заплаши да начислява наказателни лихви на Италия, ако спре да плаща вноските си към бюджета на ЕС.

Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер предупреди в Twitter, че Брюксел ще начислява лихви за всеки пресрочен ден и че ще предприеме и по-строги наказания срещу Рим.

Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо заплаши, че правителството ще спре да плаща вноските си към бюджета на ЕС, ако Съюзът не реши проблема с презаселването на мигрантите, спасени в Средиземно море. Поводът е продължаващата шести ден криза с италианския кораб "Дичоти", на борда на който има 170 мигранти, спасени в териториалните води на Малта.

Още по темата

Италия поиска от Еврокомисията да намери държави, които хората да бъдат приети, но засега никоя еврочленка не е пожелала да ги вземе и те продължават да са на борда на кораба, закотвен в Катания, Сицилия. Брюксел посредничи при няколко подобни инцидента през август, но те бяха бързо разрешени, след като някои от старите членки се съгласиха да ги приемат.

Държавите от ЕС внасят всеки месец лептата си към евробюджета, която се равнява на 1/12 от годишната им вноска, уточни говорител на Комисията. Италианската е около 15 млрд годишно. Рим е нетен вносител в бюджета, което означава, че плаща повече, отколкото получава от еврофондовете.

"Ако Италия откаже да внесе своята вноска в европейския бюджет, това ще е за първи път в историята на ЕС. Това ще доведе до лихви за закъснението. А също и до нарушаване на задълженията по Договора на ЕС, което води до възможни по-строги санкции", написа Йотингер.

Държавите членки са длъжни да правят ежемесечни вноски към бюджета на ЕС, които съставляват 80 на сто от размера му. Вноските се определят според големината на националната икономика на всяка страна.

Новото правителство в Рим поиска в началото на лятото промяна в политиката за миграцията, така че граничните държави да не трябва да понасят целия натиск. През юни на срещата на върха италианският премиер Джузепе Конти блокира решенията на европейските лидери, докато те не се съгласиха с италианския план, който предвижда създаването на закрити мигрантски центрове на територията на ЕС и в съседните държави.

Според плана спасените в морето мигранти трябва да се връщат в Африка, където да се отсяват имащите право на закрила и убежище, а останалите да се връщат по родните им страни, без да стъпват на европейска земя. ЕС имаше решение за разселването на миграните от Италия и Гърция по квоти в останалите членки, но програмата изтече, а реформата на миграционната политика е зациклила заради липсата на съгласие за установяване на постоянни квоти.

Освен това Италия иска преразглеждане на мандата на военноморската операция на ЕС “София”, така че тя да не докарва повече на италианските пристанища спасените. Рим заплашва, че ако това не стане, ще се откаже от участие в нея. Италия в момента е координатор на спасителните операции и решава къде да дебаркират корабите с мигранти.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Дидов преди 3 години
Познавам наши, дето работят там в банки от 15тина години! И, Италия закъсва с лоши кредити! Сигурно няма връзка, освен ако не им гласят ПЛАНЪТ ВИДЕНОВ:0
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Любопитно е да се наблюдава, как частният интерес на трафик-мафията деструктивира общия интерес на държавите и членовете на ЕС и го води към разпад... Организираното малцинство е по-силно от неорганизираното мнозинство.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Италия нито по територия, нито по население и 1.5 пъти по-голяма от Британия. И не е почти колкото Германия. И по територия е по-малка, а по население германците са "само" с 22 000 000 повече от италианците. Иначе с останалото съм съгласен - Италия е една просперираща страна с богата култура, която е дала много на света, и в изкуството, там е възникнал Ренесансът, автомобилостроенето, футбола, киното и т. н., но за съжаление прекалено много м ю с ю л м а н и се впиха като кърле
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СоциологСамо да ти кажа. Италия е осмата икономика в света. Италия, Франция и Германия създават ЕС. Италия произвежда всичко необходимо за да живее самостоятелно. Италия има голям дълг но той е към италиански банки (дължи пари на себе си) но в същото време Италия има да получава много повече от раздадени кредити, тя е втория по значимост донор на Гърция, например и не само. Не ги мислете италианците и Италия, тя е 1,5 пъти по голяма от Британия и почти колкото Германия.
19
0
 
15
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Какво има да му спорят,както са на кораба обратно в Африка и готово.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако италианците спрат да плащат на ЕС то най-вероятно и други държави ще последват примера им.Тези 20 милиарда евро дефицит ще трябва да се разпределят между оставащите държави.Англия нали вече няма да е остават Германия и Франция и евентуално Полша.Накрая да не останат само Германия,Белгия и Португалия в ЕС? Лелее смях.Ама нормално -интересите на Брюксел рядко съвпадат с интересите на държавите които всъщност крепят нещата.
17
2
 
21
 
! Отговори
ГОШО ТЪПОТО преди 3 години
Италианците толкова войни водеха в либия и етиопия за да ги завладеят те сега сами им идват на крака а те не ги искат
16
0
 
28
 
! Отговори
месара преди 3 години
брюксел плаши, брюксел санкционира, брюксел налага,................! къв е тоя брюксел, центъра на вселената ли, от къде на къде някакви ше ми казват как да живея, какво, колко и как да ям и пия?! да се разпада тоя измислен съюз и хората да заживеят нормално!
15
5
 
0
 
! Отговори
Мавара преди 3 години
До до 15Ти па просто отвори картата на Света от четене си прегорял някой бишон...
14
1
 
14
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Либия беше арабска държава-това е друго нещо.Либия не е цяла Африка.И в Либия също не ги искаха тези.Чети малко преди да коментираш.
13
3
 
13
 
! Отговори
Обратно мислене преди 3 години
До обратноАми те си Имаха Либия -една страна с много по-висок стандарт на живот от 90% от ЕС държавите,но някой реши ,че в Африка не трябва да има силни държави....
12
2
 
21
 
! Отговори
обратно преди 3 години
Едно време племенните вождове сами са продавали хора от племената си на търговците на роби,сега пра-пра-пра... внуците им сами идват при белия човек.ЗАЩО??? Явно сами не могат да си устроят и ръководят държави,единствено в племена живеят.Така и дапродължават.Нямат никаква работа в малка Европа.Имат огромен континент само за тях.Да си създадат собствена цивилизация.
11
7
 
4
 
! Отговори
Социолог преди 3 години
До :):)Италия са с огромен дълг и рехава икономика нищо общо с Англия
10
0
 
24
 
! Отговори
Дарвин философ преди 3 години
Дружно бомбандираха Либия и сега рикошет.....Да се напрвят анклави по Севрна Африка както Турция направи в Северна Сирия с НАТОвски войски иначе тия няма да спрат да идват на талази гладни озверели нямат нищо за губене....
9
3
 
38
 
! Отговори
:):) преди 3 години
ми най много и Италия да си замине от ЕС и доминото тръгна, само се ежат тез бюрократи но новите в Италия не им пука...
8
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
връщайте тоя кораб с мигранти там откъдето са дошли и точка
7
6
 
47
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 3 години
Скоро ще има Италадио! Разбирате какво имам впредвид нали. Спагетаджийски Брекзит. И Испания след това. Ний щото си падаме Балкански самураи или по точно мазохисти ша устискаме докрая. А той не е толкова далече.
6
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Италианския кораб "Дичоти" да откара спасените в Африка.
5
1
 
57
 
! Отговори
мак преди 3 години
Санкции трябва да се наложат за германия заради меркел, също така за тези страни, които безразборно приемаха нелегални и "благодарение" на тях става, каквото става, а сега се сетиха, че не се справят и че нашествието никога няма да спре.
4
6
 
17
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 3 години
Глупости....кой плаща повече от колкото получава?Всеки се стреми да прекара някого и разликата да влезе в джоба му...приход не са само пари..