Брюксел отменя зимното време! Юнкер не ще да местим стрелките

След допитване до населението, по настояване на германците
Обновена: 31 авг 2018 14:25 | 31 авг 2018 13:30, Екип на Dnes.bg
166
Брюксел отменя зимното време! Юнкер не ще да местим стрелките
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия ще предложи отмяна на зимното часово време и ще остави лятното като единствен стандарт в Европа. Това съобщи председателят й Жан-Клод Юнкер в серия интервюта за германската преса, публикувани днес.

"Милиони граждани казаха, че не искат да продължават с местенето на стрелките. Европейската комисия ще направи, каквото те казват", Юнкер бе цитиран да обещава.

През юли и август Брюксел организира допитване до европейските граждани и бизнес за промяната на часовото време, която се прави всяка пролет и есен. В отговор в Комисията са получени 4,6 милиона мнения, на фирми и частни лица, попълнили онлайн въпросника, в който се иска да се произнесат за запазване на сегашното положение или за връщане на времената отпреди 50 г., когато не е имало зимно и лятно време. Това е рекорден отзив на допитванията на Брюксел, уточни Европейската комисия.

Още по темата

Официално резултатите от допитването още не са огласени, но заявлението на Юнкер се коментира като потвърждение, че преобладаващото мнение е за отмяна на смяната на часовниците.

Според германската преса 80% от подадените мнения идват от Германия и те са с настояване за промяна. Говорител на Еврокомисията отказа да потвърди цифрата, но уточни, че участие в публичната консултация е регистрирано във всички държави членки, “макар и с различна интензивност”.

Очаква се Юнкер да обяви официално за намерението си и да предложи отмяна на евродирективата по време на годишната си реч пред Европейския парламент “За състоянието на Съюза”, която се очаква да произнесе на 12 септември в Страсбург.

Това означава, че лятното време ще стане европейски стандарт най-рано от началото на 2020 г., освен ако предизборната кампания за европейските избори не накара евродепутатите да ускорят законодателния процес и да го приключат в оставащите 10 месеца до вота. Съгласно европейските правила предложението на Еврокомисията трябва да бъде одобрено от евродепутатите и потвърдено с единодушие от страните членки. След това столиците ще имат поне година да се подготвят за промяната.

Очаква се дебатът за стрелките на часовника ,да се превърне в една от “горещите теми” на предизборната кампания за евроизборите през май.

Според привържениците на отпадането на зимното време новите технологии вече не налагат изкуствено удължаване на деня за пестене на енергия. Напротив, то причинява излишен стрес на гражданите да се настроят към смяната на часовия пояс, увеличава броя на пътните инциденти и струва пари на бизнеса.

Изследвания с взаимно противоречащи си резултати са направени в двете посоки обаче и досега Еврокомисията се извиняваше да не предприема действия с обяснението, че трябва да ги проучи.

Инициативата за плановете за утвърждаването на лятното време като единствен стандарт е на Европейския парламент, който от години бомбардира Еврокомисията с резолюции да отмени въртенето на стрелките. Досега екипът на Юнкер не е реагирал на апелите, но с приближаването на края на мандата му идната есен темата става приоритет с мотив, че това е волята на почти 1% от населението на Европа.

Директивата за лятното време е въведена в края на 70-те години на миналия век и урежда реда, по който държавите членки сменят стрелките на часовника. Това се прави по едно и също време за намаляване на транспортния и индустриален хаос и намаляване на щетите за общия пазар. Държавите членки обаче имат правото самостоятелно да определят часовата зона, според която се позиционират.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Начините на допитване са максимално субективни. В онлайн анкетите винаги гласуват тези които искат промяна, за каквото и да е.
149
2
 
2
 
! Отговори
Емо преди 5 години
До анонимен 159Обратното е приятелю - лятото, по "лятно" време ставаш в 6 ч., това е реално 5 ч. по нормалното, астрономическо време. Затова лятото спиш с 1 час по-малко минимум.
148
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
В София повечето работят от 9 часа и не им пука! Останалите ще стават в 4 ч., вместо в 5 ч. през зимата, когато температурите са най-ниски и тогава инфарктите и инсултите ще се увеличат! Тогава, защо години наред връщахме стрелките назад през зимата?! Ако беше лесно щяхме да си стоим на лятното часово време!
147
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Пияндурникът Юнкер ще отменя зимното, т.е. истинското време, а ще осатави измисленото лятно! Тоя, явно не изтрезнява! На върха на ЕС стоят невежи и пропаднали хора! Съсипаха Европа!
146
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И според мен трябва да се "промени" на астрономическото време и да се спре с тея идиотщини със смяна на часове.
145
4
 
12
 
! Отговори
Запада преди 5 години
Това е добре за най-западните точки в Европа. За България най-здравословно е зимното време - т.е. астрономическото. Другото влияе върху здравето на хората. На младини не се чувства, но се чувства по-късно. Затова трябва да се промени към зимно време и да не се пипа повече.
144
2
 
8
 
! Отговори
Мен преди 5 години
ЕС се занимава със сериозни работи...
143
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 144: Бенджамен Франклин, когато е дал това предложение, е бил в Париж. Идеята му е била да спестят от свещитв,които са се ползвали за осветление. Сега свещи за осветление се палят само на романтична вечеря.
142
1
 
18
 
! Отговори
Ех журналисти преди 5 години
За пореден път четем новини от некомпетентни журналисти. Няма как да отменят зимното време, ако се отменя смяната на часа то ще се отменя лятното, то е изкуственото време, докато зимното е астрономичесткото.
141
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така отменят зимното??? То зимното е астрономическото. Лятното е добавеното. Ако отменят зимното значи сменят часовите зони.
140
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много добра новина!
139
1
 
0
 
! Отговори
LANSKI преди 5 години
До ВъпросТЪПАК!!!
138
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Урррааааааа! Най-накрая крайна тая глупост!!!
137
6
 
17
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Това е първото умно решение на Брюксел!
136
8
 
16
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
А кой ще ми върне единия час? То не е зимно време, а нормалното астрономическо. И аз не искам да местим стрелките, но искам нормалното време, което ще ми върне единия час.
135
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ставаме като китайците. Там в цялата страна има само едно време Пекин тайм и хората свикват.
134
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа, не може така. Това с времето го е измислил един велик американец Бенджамин Франклин. Е, как така ще се откажат еврогейците и от НАТО?
133
7
 
15
 
! Отговори
Цензур преди 5 години
Брюксел кога ще отмени сезоните, моля? Ако знаете как ми пречи зимата...
132
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия не я гледайте, там имат 11 часови зони (сега ги направиха 9). Територията на България е изцяло във втора зона, +2 часа от Гринуич и е безпредметно изкуствено да се променя.
131
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както е казал великият Айнщайн : всичко е относително.