Сърбия да избере: Демокрацията или старите й амбиции?

Принципите на Евросъюза поставиха страната пред този избор
31 авг 2018 20:35, Екип на Bloomberg
87
Сърбия да избере: Демокрацията или старите й амбиции?
Снимка: Pixabay

За да не се взривят отново Балканите, Сърбия трябва да спре да се лута и да избере между демократичните принципи на Европейския съюз, в който иска да влезе и старите си амбиции за създаване на чисти, с ясни граници, разделени етнически, национални държави. Това каза Иван Николов, ръководител на Българския културно информационен център в Босилеград, населен с етнически българи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По повод предстоящите избори за Национални съвети, само след 2 месеца, (етническите българи в Сърбия ще избират свой Национален съвет, в ръцете на който са съсредоточени много сериозна власт, свързана с важни въпроси за живота им), Николов съобщи, че надеждите на българите в КИЦ в Босилеград са: "изборът за Национален съвет да е освободен от хватката на сръбските националистически партии, той да се деполитизира и да стане един истински орган на малцинствата, да решава самостоятелно за образованието на българския език, за културата и официалната употреба на българския език, поне в общините Босилеград и Цариброд. Давам си сметка колко ще е трудно това". Това каза гостът и добави коментара си за обещанията след президентската среща в Белград:

"Естествено, никой няма да обещае да направи живота ни по-труден, Сърбия в момента има нужда от българската подкрепа за членството си в ЕС и затова обещава да реши проблемите за ексзистенцията и националната идентичност на българите в западните покрайнини. Досега от всички поети през юни ангажименти е направен един жест: върната е отнетата паметната плоча на жертвите на Босилеградския погром от 1917 година, но липсва разрешение за поставянето й".

Стереотипите за българите като фашисти, окупатори, в литературата, изкуството, кинематографията, където българинът винаги е с негативен лик, са наслоенията от миналото, които трудно могат да бъдат преодолени, десетилетия са били част от сръбската доктрина, каза още Николов - от науката, образованието, надеждата за разрушаването е думите на президента Вучич да са начало на нов процес.

"Изписването на българските женски имена според българската именна система е нещо, което дълбоко засяга нашата малцинствена идентичност, защото по един префинен начин ни отдалечава от нашите сънародници в България. Това е един от механизмите за асимилация и сърбизация на българското население. След срещата на двамата президенти в Сърбияе взето е соломоносвско решение – вместо жените да носят окончанието „-ов“, да се записват имената по два пъти – първо по сръбския правопис и после според българския".

Решение - абсолютно безсмислено според госта и което ще създаде още проблеми. Не е ясно на кое име ще им дават актовете за раждане, документите за самоличност и на кой език ще са те, каза още Николов.

Осигуряването на учебниците на български език е нерешен въпрос, липсва политическа воля, каза още гостът. "За да има ученици и да се обсъжда въпросът на кой език ще се обучават, първо трябва в района да има развита икономика и да имат родителите на тези деца препитание".

Българските компании, дошли да се запознаят с инвестиционните възможности в района, тъй като българският бизнес има нужда от работници и българите искат да работят се сблъскват с тромавата процедура за уреждане на личните карти – скъпа и трудна, а идеята за създаване на автобусната линия не е ясно дали е оправдана икономически, коментира Николов.

"Някои хора си намират работа в София и пътуват всеки ден, но тук в Босилеград е различно. За неквалифицирана работна ръка от шивашкия бранш, каквато търсят работодателите, те едва ли ще предприемат сами решаването на въпроса с транспорта, защото въпреки че разстоянието до Кюстендил, където са производствените бази и 40 км, се минава граница. Българският парламент не уреди едно бързо и ефективно законодателство за получаване на тези български временни карти, с които единствен може да се работи в България. Сериозно зациклят нещата, няма промяна".

Изходът за нашите сънародници, живеещи в Западните покрайнини, е да се насърчават чуждестранните предприемачи в Босилеград, да се облекчава свободното движение на хора и капитали, "да се излезе от схемата на изнудвания, рекети, от която страда бизнеса в района". Гостът коментира е поведението на Сърбия по отношение на Косово.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До България Абе, ти говориш досущ, както македонците от Австралия. Да не си антички нещо?
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За съжаление сърбите(особено националистите) никак не харесват българите и това е край време. Но виждаме какво стана между сърби и хървати. Явно шовинизма пречи на сърбите да имат нормални отношения дори с най-близките си по кръв народи като хървати, българи итн...
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сърбия да влиза в ЕС, че да я оберат до шушка! :)
61
3
 
8
 
! Отговори
България преди 6 месеца
Не ви щем "демокрацията" искаме си свободата.
Щом си затваряте очите за Хохлонацистите в Киев, не сте никакви демократи.
А банда терористи, водени от икономически и политически интереси.
Не ви искаме "демократичните" бежанци и "демократичната" Инстанбулска Конвенция.
България си иска свободата!
България не иска "Варшавски Договор", България не иска НАТО и американски бази.
КЪШ.
Ходете си там откъдето сте дошли - Острови и Континенти - далечни от нашата култура.
Имаме 1300 г. държавност.
ФАКТ.
60
5
 
6
 
! Отговори
Сърбия преди 6 месеца
Сърбия-достоен народ.
Донецк, Луганск, Одеса, Крим - достоен народ.
Германия - достоен народ - излезе на протести.
Австрия се противопостави на статуквото на ЕС.
Италия- достоен народ, противопоставиха се на ЕС.
Унгария-достоен народ, противопоставиха се на ЕС.

А България кога, кога ще се изправи?
След Левски и Ботев - всичките ни свободи, и окови са подарени.

Вън на американските бази от БГ - не е имало референдум, народът не е питан.

А що мълчите за Македония, защото е кандидат за НАТО?
59
2
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 6 месеца
...e tuka veche sam na 100% saglasna s Viki Niuland !!! " F_ ck the EU ! "
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И в Сърбия не съм с Меган, а с един Раф, Мегана го казвам гато граничното условие. На нас там все повече почват да гледат, като някакви баровци. В кръчмите ще си потрошат краката, само дето не правят поклони. Отношението към местните не е такова. Впрочем, така беше и у нас с русняците преди 4-5 години. Сега никой не ги бръсне за нищо. Сърбия малко живна последната година, но те са толкова задлъжнели, че не знам как ще я изкарат без фалит, валутен борд и всичките екскременти у нас.Но са назад 20г
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Край Прав си, освен от Мегана се интересуват и от другото ми нещо, ама да ти кажа се уморих. Не се отказват и от две црвени. Сръбските мъже са толкова опоскани, че не мислят за друго, освен как да вазират на запад, или да се напият и да си легнат. Мацките, обаче се опитват да се държат и се контят с дрешки отпред 20г. Но като цяло - всички сръбкинки са К.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 47
Не бъркай сърбите с хърватите...........последните са били ГОЛЕМИ приятели с хитлерчето и даже са нападнали СССР в състава на хитлеровската армия!
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вие не сте добре с главата си бе????? Че Сърбия да не е България!!!! Че сърбите, като гледат КАК СИ ЗАРОБВАМЕ, УНИЩОЖАВАМЕ, СЪСИПВАМЕ ИКОНОМИКАТА, СЪКРАЩАВАМЕ НАСЕЛЕНИЕТО, ОБЕЗЛЮДЯВАМЕ ТЕРИТОРИИТЕ И ОГЛУПЯВАМЕ МЛАДЕЖТА...........да не си въобразявате, че гледайки ВСИЧКО ТОВА, сърбите ще се вържат на "сладките приказки" за някакво си "процветание" и "еуропейски ценности", НАЙ-ГЛАВНАТА ОТ КОИТО СЕ ОКАЗА...........джендърството........ббрррррр........гнус.....
54
0
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 месеца
До анонимния с Мегана2. Сръбкините имат доста по-високи критерии отколкото мислиш и в общи линии не се интересуват от мегана ти. В Сърбия Чест, Достойнство, Морал, нация все още значат нещо.
53
9
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 6 месеца
Червена сви..но, ходи да живееш Сърбия или при ушанките, освободи България от предателското си присъствие!
Такива БОК..Луци като теб дърпат родината ни към дъното на комунистическото блато.
Долен предател!
52
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ходя редовно в Сърбия. Ако имаш кола по-нова от 10-15г. значи или си политик, или бандит от високо ниво. С един сравнително нов Меган2, всичките мацки са твои.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЗАПАДНА ЕВРЕОАТЛАНТИЧЕСКА(ДЕМОКРАЦИЯ) ЛИ...ХА ХА ХА ,АКО ИМАШЕ ТАКАВА ЗАЩО БРЮКСЕЛСКИТЕ ТРИПОЛОВИ ДЖЕНДЪРИ НЕ СЕ СЪОБРАЗИХА С РЕФЕРЕНДУМИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ,ХОЛАНДИЯ И ИРЛАНДИЯ КОИТО ОТХВЪРЛИХА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО И НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ НА ЕС И БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С МНЕНИЕТО НА ТЕЗИ НАРОДИ ВЪВЕДОХА И ЕВРО И ПРОБУТАХА СЪЩАТА ТАЗИ КОНСТИТУЦИЯ ПОД НОВО ИМЕ-ЛИСАБОНСКИ ДОГОВОР.ДА НЕ ГОВОРИМ КАК СЕ ПЛАШАТ КАТО ДЯВОЛ ОТ ТАМЯН И ТУК ОТ ДОПИТВАНЕ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС И НАТО
50
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
в сърбия сега заплати и пенсии са доста по големи от евроатлантическата *** която еврейчетата глобалисти превърнаха България
49
0
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 месеца
Демокрация ЛИ?
Българите на Референдум казаха че искат да избират народните представители МАЖОРИТАРНО, а "елита" ги обяви за глупави и неразбиращи.

Та не знам за каква демокрация говорим.
48
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 6 месеца
Демокрация ЛИ?
Че то това нещо много условно. Русия и Турция ПРЯКО И МАЖОРИТАРНО ИЗБИРАТ най-овластения човек в държавата си. При нас така са ни разрешили да избираме президента-фигура без никаква власт. Властта в ЕС и България се избира по сложни задкулисни игрички. Как Юнкер е попаднал на върха на ЕС едва ли е ясно на населението.
Та така?!??
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вук Дражкович го каза в интирвюто "Вие сега за нас сте Западът!"
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сърбите винаги са си били фашисти, даже в антифашистката им борба. И по време на комунизма са фашисти.
45
2
 
13
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 месеца
Името сърби идва от латинското серви (слуги, усложливи, готови да служат за пари). Това те го доказват в историята. Няма саседи на сърбите които да не са нападани в гръб от тях в услуга на трета страна срещу облаги. Най голяма вина за успеха на турците на балканите имат сърбите. Всеки път когато БГ е влизала във война с татарите, Византия и турците, Сърбия е нападала в гръб. Най големия грях на сърбите е битката при Никопол 1395 г.