Из плановете на ЕК за 2019 г.: Всичко друго, не и България

В годишната си реч Юнкер дори не засегна членството ни в Шенген
12 сеп 2018 19:12, Екип на Dnes.bg
47
Из плановете на ЕК за 2019 г.: Всичко друго, не и България

България изпадна напълно от работните планове на Европейската комисия за следващата година, прогласени днес от нейния председател в годишната му реч пред Европейския парламент.

След като миналия септември България беше втората най-често споменавана членка в речта “За състоянието на Съюза” след Румъния, в програмата за последната година от мандата на комисията “Юнкер” тя беше изцяло неглижирана.

За разлика от миналата година, когато председателят на европейското правителство настоя за незабавното приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген, днес той не засегна темата. Не стана дума и за разширяването на Еврозоната, което през 2017 г беше посочено от него като непосредствена цел, през следващите 16 месеца за всички страни, които го желаят. Темата не влезе в приоритетите, въпреки че междувременно България подаде молба за “чакалнята на еврото”- Европейският валутен механизъм и очаква отговор в началото на идното лято.

Още по темата

От най-важната политическа реч за годината липсва и поетият в началото на мандата на Юнкер ангажимент за приключването на механизма за наблюдение на правосъдните реформи в България и Румъния и борбата с организираната престъпност и корупцията в България. Европейската комисия наблюдава двете държави вече 11 години като условие за допускането им до членство в Съюза.

През 2016 г Юнкер изрази убеждение, че по време на мандата на неговата комисия мониторингът ще бъде свален. В последствие той уточни, че това ще стане, когато условията бъдат изпълнени.

България и Румъния очакват поредните си доклади за напредъка по Механизма за наблюдение и контрол тази есен. Европейската комисия реши за втора година да ги изтегли напред, този път заради предстоящото председателство на Румъния на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари.

Румънските евродепутати не оставиха без коментар пропускът на Юнкер за разширяването на Шенген и призоваха несправедливостта да бъде поправена, след като Букурещ е изпълнил всички условия за влизане в безвизовата зона за пътуване. Българските - не взеха отношение по дебата.

Лидерът на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер настоя България и Хърватия да бъдат незабавно приети в Шенген в коментара си на изказването на Юнкер. Той призова румънското правителство да се откаже от правосъдните реформи, които отслабват усилията за борба с корупцията и пречат на София и на Загреб да станат част от Шенген.

В последната си реч “За състоянието на Съюза” Юнкер само маркира въпроса за разширяването на ЕС, споменавайки единствено, че ще са нужни “повече усилия” това да се случи. Той щедро похвали Гърция за успешното излизане от трите спасителни програми, които трябваше да извадят икономиката й от кризата и да спасят еврото, но не каза нищо за споразумението за името на Македония, което Скопие и Атина сключиха през лятото.

Македонският премиер Зоран Заев е поканен да говори пред парламента в четвъртък, само две седмици преди насрочения референдум, с който македонците ще решат дали страната им в бъдеще да се нарича Северна Македония.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Май са ни отписали вече като държава...
2
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Единствения въпрос е дали е бил трезвен и с кого се е цалувал на събирането. За Шенген ни е ясно - Боку въпреки цалувките го отсвириха отвсякъде. Само му казват какво да изпълнява и точка.
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тази статия напълно характеризира целият мандат на Юнкер - нищо. Дойде, скача от тема на тема, не свърши нищо, само приказваше , колкото да не заспи.