ЕП скръцна: Край на една опаковка – различно съдържание!

Но може ли храната в Англия да е същата като в България?
Обновена: 14 сеп 2018 15:33 | 14 сеп 2018 09:30, Петя Славова
111

Европейският парламент забрани двойния стандарт при храните. Според решението на евродепутатите стоки от една и съща марка и опаковка трябва да имат еднакво съдържание, а дискриминацията на потребители е недопустима.
Още по темата

С приетия доклад ЕП признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа.

А до края на годината Европейската комисия трябва да излезе със законодателно решение за прекратяване на порочната практика.

"Няма как храна, която се произвежда в Англия и храна, която се произвежда в България, да бъде абсолютно еднаква. Хубавото в цялата ситуация е, че по този начин правителствата биват насърчавани за повече комуникация с неправителствените организации. Освен това държавите от Източна Европа ще бъдат принудени да обърнат повече внимание на безопасността и качеството на храните", коментира пред Bulgaria ON AIR микробиологът Сергей Иванов.

Проучванията за наличието на двоен стандарт при храните започват още през 2011 г., когато сравнение между едни и същи продукти, купени в седем европейски страни, показва, че те са с доста различен състав.

Оттогава са направени редица проучвания, включително и в България. А резултатите сочат, че потребителите често биват подведени. Опаковката е еднаква, а съдържанието е различно, тъй като критериите са различни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПри за заболяването целиакия е противопоказно приема на глутен. При диабета така наречената захарна болест е забранена захарта и всички сладки храни както и високо калорични защото вдигат много кръвната захар.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опаковката се сменя с цел повече продажби. Опаковката продава. Както чашата прави питието.
65
3
 
11
 
! Отговори
до 58 преди 5 години
отне ли ни 45 години развитие - на тебе тока ти от къде идва, май от електроцентрала съветска технология, правехме компютри топ за времето си! сега молив не може да произведете!!
64
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има два вида кроасанки в пакет по 5-6 бройки с шампанско, ягода, шоколад. Едните са без глутен за диабетици, другите не са. Всяка една опаковка има съдържание. От какво е направен продукта. Ако потребител няма такава информация и е болен, какво прави!? Опаковката е възможно да е различна, но съдържанието си остава същото.
63
3
 
11
 
! Отговори
бо тик вун преди 5 години
тревопасни, ще ядете каквото ви кажа!! айде, на тръстиката, че трябва данъци да плащате, за да си дигнем с още 10% заплатите!!!
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 64На диабетика захарта му вреди не глутена.
61
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продаваш бисквити роден край сложени в опаковка от български производител. И пише без глутен. Същите бисквита сложени в друга опаковка дават формула, че в тях се съдържа глутен. Ако си диебетик отиваш по дяволите с този глутен.
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 63И в двете има огромно количество парацитамол който доста уврежда черния дроб.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Продуктите "Нурофен", които имат едно и също активно вещество, опаковка, лекарствена форма и състав, имат една и съща препоръчителна цена на дребно от производителя.В съобщението се подчертава, че случаят е свързан само с Австралия и не е приложим към България.Гамата "Нурофен" за специфични болки в Австралия съдържа ибупрофен лизин - една уникална формула в гамата продукти "Нурофен", която се усвоява по-бързо от обикновения ибупрофен"
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще сменят опаковките защото като дойдат европейците се заблуждават защото е евтино за тях, а то пък и с друго качество ама го разбират чак после.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко ще изместят темата, но ако започнат с храните така какво остава за лекарствата. Всичко се яде и пие. Нурофен" признава решението на Апелативното отделение на Федералния съд на Австралия по дело, заведено от австралийската Комисията за защита на потребителите и конкуренцията, се казва в съобщение от българската ПР агенция на компанията-производител Reckitt Benckiser.Компанията беше осъдена да заплати 4.4 млн. долара по повод твърдения на службата, че продуктите от гамата "Нурофен"
56
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 57Ми за това можеш да благодариш на СССР, че ни отне още 45 години от развитеито. Докато запада вървеше напред ние тъпкахме на едно място.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние за тях сме втора ръка хора и винаги ще сме такива в техните очи така че блажени са вярващите
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големия ресурс за една държава е народа и. Здрав,ативен народ. БГ трябва да създаде държавни магазини,където да продава проверени храни,макар и по-семпло зарадени всички ще отидем там,и ккрай с отровите на бг и ЕС производители. ДГД кауфленд, лидъл била и други такива,които почти не посещавам,но и другите магазини качеството е лошо защото има монопол при храните.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, но имам идея, как се произвежда тук от производител на каква цена и как се внася отвън. Не знам кои пазари знаете вие. Явно говорим за две различни неща. И на вас вие "тъмна Индия" производствената част на нещата. От исказа ми стана ясно.
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Блажени са вярващите. Ментетата са точно в Кауфленд,Лидъл и други такива,за да могат да си позволт намаления с,които да првлекат наивните.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами просто е ! Просто за тук ще са в други опаковки :D
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това добре.А кога родните производители ще престанат да слагат палмово масло във всичко?Гледаме какво ни пробутват чужденците,а си затваряме очите пред нашите тарикати,които тровят децата ни с ***.
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 51Пълни глупости. Като си нямате идея от пазари що говорите глупости?
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 49Компанията майка на Лидъл и Кауфланд е Шварц Груп най-голямата фирма занимаваща се с търговия на дребно в Европа. И е четвърта в света.