Париж като след война: Стотици арестувани, ранени...

Недоволството – от дефицит на сигурност и справедливост
3 дек 2018 10:15, Петя Славова
71

Погром в Париж след протестите на жълтите жилетки. Няколкостотин са арестувани, а повече от 100 са ранените, сред които и полицаи.

Според очевидци центърът на френската столица е заприличал на бойно поле. Демонстрантите поискаха оставката на президента Еманюел Макрон и изписаха по фасадата на Триумфалната арка: "Жълтите жилетки ще триумфират". Самият Макрон осъди насилието и заяви, че днес свиква спешно заседание на кабинета заради протестите.

Още по темата

Бившият заместник-министър на външните работи на България Любомир Кючуков коментира пред Bulgaria ON AIR, че недоволството се формира от дефицит на три основни неща - сигурност, справедливост и доверие.

По думите му точно тези проблеми оформят това недоволство, което наблюдаваме не само във Франция, но у нас, а и на други места. Кючуков обясни, че гражданското недоволство често изниква по най-различни проблеми.

"То е доста спонтанно и в доста случаи е наясно с това какво не иска, но много често не е наясно какво точно иска", обясни и той и допълни, че това е така, защото просто проблемите са много различни, които предизвикват конкретните протести.

Именно обаче това гражданско недоволство се използва от популисти. Любомир Кючуков каза също, че това, което се наблюдава във Франция, а и по много други места в света, показва разминаване между управляващи и управлявани в цяла Европа.

Стефан Тафров, който е бивш посланик на страната ни в Париж, пък допълни, че ескалацията на напрежението и насилието по време на протестите води до стабилизиране на електората на френския президент Макрон, защото много от недоволните граждани, които протестираха, се разграничиха от тези, които рушат и оскверняват символи на Франция.

"Франция трябва да извърши определен брой реформи, които никой не извършва. Президентът Макрон започна да ги случва и те са непопулярни. Те поставят в напрежение по-бедните слоеве от обществото, които сега реагират отрицателно", обясни още Тафров.

Той добави, че протестите са били яхнати от крайни организации, които са леви и десни и затова се е стигнало до това напрежение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много глупави действия на Макрон, а протестите бяха яхнати от ***, провокатори, мародери и крайно леви субекти. Франция винаги е била склонна към безмислено насилие. Френската революция беше една отвратителна, кървава вакхналия, геноцид, изтрил от обществото средната класа. Какво е революцията? Това е: "Дай да утрепем оня, щото ме дразни" и "дай да утрепем тоя, щото е богат". С помощта на революциите, на власт идва основното образование, глупостта, некадърността и безхаберието.
61
3
 
3
 
! Отговори
мнение преди 5 години
И там мигрантите внесоха несигурност и беднотия.
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Французите имат опит - Макрон да си прочете учебниците за шестнадесетия Луи и Мария-Антоанета.
59
4
 
15
 
! Отговори
Напълно ги подкрепям преди 5 години
Една французойка от провинцията във Франция, която по свои думи, няма пари за бензин да отиде до Париж и затова стачкува в своето градче, ми обясни през интернет за какво става въпрос. Представата на нас българите, че на Запад е цветя и рози е много погрешна. В провинцията хората живеят бедно и едвам свързват двата края. Макрон вдига цени, данъци, горива, пълни ги с мигранти и т.н. Недоволството не е от днес, но при безчувствения към проблемите на хората Макрон е достигнало връхна точка.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TAKA ILI INA4E FRANCIQ 6TE SE UNI6TOJI A V BG TOVA BE6E POSTIGNATO BEZ KAPKA KRAV
57
2
 
2
 
! Отговори
AGA преди 5 години
SLED KATO MAKRON SE IZKAZA ZA EVROPEYSKA ARMIQ... KRAVARITE IM DADOHA EVROPEYSKA PROLET...
56
2
 
8
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
Нужна е нова парижка комуна, революция, премахване на капиталистическия режим и установяване на социалистическо управление!
55
6
 
6
 
! Отговори
Смех преди 5 години
Франция е васал на Германия с или без ядрено оръжие.На пенд-ела като му дадеш автомат да не би да става мъж.Нищо не става от тия в ЕС управлява Германия Франция два пъти по-голяма по площ я таковат.Кат се напълниха с араби така ще е.
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция не е случайна държава, все още се води велика сила, имат ядрено оръжия...............но масонските кланове, които командват света, няма да позволят на Франция да води самостоятелна политика.............видя се това..........явно клана на Ротшилдови има конкуренция кой да води хорото!!!
53
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макарона реши да прави Европейски въоръжени сили, извън НАТО и американските служби му спретнаха една оранжева революцийка малко да слезе на Земята това момченце............не може така, трябва да си стои в НАТО и да плаща повече пари , те парите не са негови, а ги дават банкерите, като тия от клана Ротшилд.Европа все още е окупирана, но малко по малко почват да се сещат европейците!!
52
1
 
0
 
! Отговори
Dino преди 5 години
Stefania dade komentar za deficit na doverie mejdu partniorite.
51
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо протестърите във Франция са вандали и анархисти, а тези в Киев, които направиха Майдана и свалиха законната власт бяха борци за свобода и човешки права?Някой може ли да каже?Докога ще продължаваме с двойните стандарти?
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макарона диктатура ли прави??
49
1
 
15
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
У нас това няма да се случи защото отдавна взеха мерки активното населени да бъде прогонено от жалката ни страна. Управляващата върхушка да си краде спокойно!
48
2
 
18
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
"Президентът Макрон започна да ги случва"???? - що за израз, ако е удобно да попитам уважаемият г-н Тафров, бивш и днешен храненик на българските данъкоплатци.
47
10
 
4
 
! Отговори
Шопа преди 5 години
Да бегат у Северна Корея тея абдали.....
46
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората много добре знаят срещу какво протестират и 80% ги подкрепят, само наще анализатори в студиото се правят на ударени и обесняват на материала политкоректно причината за протеста.
45
4
 
12
 
! Отговори
Франсето петко преди 5 години
Техното много зле,мога да опиша като наше добре!
44
1
 
13
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Не мога да кажа със сигурност защо се получи така в Париж,но имам едно подозрение,че г-н Бернар Арно/kdx-/най-богатия французин/ и г-н Едуар/д/ дьо Ротшилд /който издигна Макрон,имат някакъв конфликт помежду си!?Двамата изтъкнати французи са идеологически противници,доколкото това е възможно при много богати хора!?Но клюката говори,че г-н Арно бил много ядосан на Макрон заради неговата политика и дал малко пари ,да да му покаже какво може да му се случи!?
43
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста е преувеличено - погромите не ги правят французи, а онези дето баба Меркел ги кани. Те са като нешенските - само да получават искат. Работещите французи са си на работа, докато тези безчинстват.