Добрата новина: Все по-малко харчим за храна!

Румънците харчат 28% от доходите си, а ние малко над 19
5 дек 2018 11:30,
93
Добрата новина: Все по-малко харчим за храна!
Снимка: Reuters

Румънците харчат най-голям дял от семейните си бюджети за храна и безалкохолни напитки, показват данните на Евростат за 2017 г.

През миналата година средните разходи на румънското домакинство за трапезата са били 27,8% от всички разходи.

Каталин Стойка, професор в Националното училище за политически и административни науки, заяви, че зад по-високите проценти в Румъния се крие бедността.

Някои румънци казват, че страховете от комунистическо време, когато е имало недостиг на храна, определят начина им на пазаруване, допълва тя, цитирана от БТА.

След северните ни съседки в класацията на Евростат следват Литва и Естония съответно с 21,6 и 20.3%, а България е четвърта с 19.2 на сто.

За сравнение средният европеец отделя само 12.2% от разходите си за храна, а специално британците, които държат рекорда, харчат 8.2 на сто.

Огромните разлики в тежестта на разноските за храна са лесно обясними. Цените на храните в по-бедните държави от ЕС растат по-бързо от доходите и са по-близо до средното за ЕС ниво от заплатите и пенсиите -  затова и "отхапват" по-голяма част от семейния бюджет.

Всъщност резултатът за България очертава добра тенденция. През 2001 г. 44% от домакинските разходи у нас бяха за храна и безалкохолни, а сега делът на тези стоки е под 1/5.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
13
 
! Отговори
Невена преди 5 години
До GG Работя на няколко места, учила съм доста,но не мога да не виждам, че особено в провинцията положението е тежко, заплатите ниски,работни места почти няма.Също така мисля,че е слаба социалната политика , а ако има някаква,то тя е предимно за малцинствата или те се възползват..много неща има за правене
44
3
 
2
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
43само хляб и кисело мляко за тебе,че е здравословно!!!Българският пенсионер така се храни здравословно.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи в румъния храната е по евтина,затова харчат повече.Когато не разполагаш с повече парички ,купуваш по малко и по евтинко!Изобщо как Ви хрумна ,да го напишете,като добра новина това.Трагично е драги журналисти!!!!!
42
4
 
4
 
! Отговори
Слаба журналистика преди 5 години
Всъщност заглавието както винаги е подвеждащо. Правилното заглавие е "Харчим все по-малък процент (или все по-малка част) от доходите си за храна". Който се е занимавал професионално с иконометрия знае много добре, че колкото повече се вдига качеството на живот и доходите в една страна, толкова по-малък процент харчат хората за храна. Затова в най-развитите страни този процент е около 10. Ако трябва да сме честни, наистина това е една от малкото добри новина. Дано този процент продължи да спада.
41
1
 
2
 
! Отговори
GG преди 5 години
До НевенаЗначи ти можеш да се оправяш, а тук хленчещите разбирачи не могат така ли?
40
1
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
"Румънците харчат 28% от доходите си, а ние малко над 19" - Какво толкова ядат тия румънци?!?
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На това добра новина ли му викате.Според мен българския джоб,толкова се е свил,че и за храна не стигат вече.Поради голямото пискъпване,хората хапват по малко!За мен не е дора новина
38
2
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Добрата новина, е истинска храна,позната ни от младостта,да хапваме и сега,защото, защото,храната със ГМО,и Е-та, не води,до нищо добро.
37
2
 
5
 
! Отговори
Невена преди 5 години
До шаш до GG Абсолютно съм съгласна, аз също се оправям, но това не ме прави сляпа за 90% от хората, този егоизъм и безинтересованост към мъката и страданието на другите са плашещи
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Румънците харчат 28% от доходите си, а ние малко над 19"Ми ние свикнахме да гладуваме още от постните пици на Дянков 2009-та...
35
2
 
10
 
! Отговори
шаш до GG преди 5 години
Моето прилично финансово състояние НЕ ме прави по-щастлив , след като около мен гладуват. Разбира се не мисля , че всички ще са еднакво добре финансово , но с настоящата действителност картината за повече от 90% отнарода ни е отчайваща.Хората са омерзени и до болка отчаяни.Е , не искам българина да е зле и на колене.Не искам изкуствено да е в мизерия и пълно подчинение, без самочувствие , без глас.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Което може да значи че ядем все по-малко или все по- евтина храна,т.е. некачествена
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Което може да значи, че се храним от произведеното в личната градина.
32
3
 
14
 
! Отговори
Военен писар преди 5 години
Все по-малко харчим пари за храна. Защото по-често гладуваме и сме недохранени. Цените растат, заплатите намаляват. Глад.
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия е гавра
30
2
 
4
 
! Отговори
марко преди 5 години
Все сме манекени , ве !!!
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да подскаже кои храни в Румъния са по скъпи, че населението там има 10% по големи разходи,?
28
3
 
13
 
! Отговори
Бойко ли го измисли? преди 5 години
Ха парите не стигат, седим гладни, ама то било добра новина. Така няма да надебелеем като вожда. Само той ще я е правил статистиката.
27
1
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Добрата новина...добрата новина,повторена сто пъти тя,макар пропагандна лъжа,показва, показва -живеем лъжовен живот.Така е, с лъжитеи кражби да гроб.
26
2
 
17
 
! Отговори
Добра новина ли? преди 5 години
А сега да направите и статистика коя нация плаща най-много на Топлофикация, на ЧЕЗ и Софийска вода, където отиват най-много пари, дори да сте намалили докрай потреблението им или през жилището ви да минават само някакви тръби.И после да се,, радваме " как не остават пари за храна. А това че голяма част от народа умря или емигрира е друга тема. Така, че моля ви журналисти не пишете това, че нямаме пари за храна като добрата новина.Идва Коледа и е някак дразнещо.