Сълзотворен газ срещу "жълти жилетки" в Париж

50 са задържани сутринта в Брюксел превантивно
Обновена: 8 дек 2018 13:05 | 8 дек 2018 12:56, Елка Василева
79
Сълзотворен газ срещу "жълти жилетки" в Париж
Снимка: Reuters

Полицията използва сълзотворен газ в центъра на Париж срещу протестиращи "жълти жилетки", които влязоха в сблъсъци със силите на реда, предаде Ройтерс.

Говорителка на полицията каза пред репортери, че на Шан-з-Елизе са се събрали около 1500 протестиращи. Властите съобщиха, че 127 души са били задържани, след като полицията открила у тях чукове, бейзболни бухалки и метални топки за петанк.

Демонстранти, развяващи френски знамена, облечени със символичните светлоотразителни жълти жилетки, се събраха днес, още преди разсъмване, край Триумфалната арка, която беше повредена при безредиците миналата седмица, предаде Асошиейтед прес. Други се подреждаха, за може дрехите и багажът им да бъдат претърсени от полицаи.

Още по темата

Групи от протестиращи, разгневени от президента Еманюел Макрон и високите данъци, се опитаха да стигнат днес до президентския дворец, заобиколени от голям брой полицаи, за да не се допуснат изблици на насилие след най-големите бунтове в Париж от десетилетия, предаде АП.

В социалните мрежи се появиха призиви за сваляне на президента Еманюел Макрон, станал изключително непопулярен и редовно обвиняван от недоволните, че е "президент на богатите", предаде Франс прес.

Полицията в Брюксел пък съобщи за около 50 задържани тази сутрин "жълти жилетки" като предохранителна мярка.

Местните власти очакваха около 12.00 ч. българско време да започне протест край сградите на институциите на ЕС в белгийската столица. Полицията е спряла първите задържани в Европейския квартал и край основните железопътни гари в града.

В района, където се очакват проявите, се наблюдава повишено полицейско присъствие, но засега обстановката изглежда спокойна. Местни медии съобщават, че "жълти жилетки" са блокирали движението по магистрала на границата с Франция. Протестиращите пропускат много бавно леки автомобили, но не позволяват преминаване на камиони.
Миналата седмица при протест на около 500 "жълти жилетки" в Брюксел станаха сблъсъци със силите на реда, бяха опожарени два полицейски автомобила. Властите съобщиха, че са установили няколко десетки виновници за размириците и повечето от тях вече са лишени от свобода, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
29
 
! Отговори
МАНИПУЛАТИВНО преди 5 години
ПОСТАВЯТЕ АКЦЕНТ ВЪРХУ БРОЙ ЗАДЪРЖАНИ, КАКВО БЛОКИРАЛИ, КАКВО УНИЩОЖИЛИ МИНАЛАТА СЕДМИЦА, КАКВО ИЗПОЛЗВА ПОЛИЦИЯТА СРЕЩУ ТЯХ. ПЪЛНА ДЕМОНИЗАЦИЯ НА ПРОТЕСТА. НО НЕ ПИШЕТЕ ЗАЩО ДЕМОНСТРИРАТ И КАКВИ СА ТЕХНИТЕ ИСКАНИЯ,СВОБОДНА МЕДИЯ!
31
5
 
3
 
! Отговори
да не стои зад преди 5 години
протестите рижавия павиан? Некой от Франция иска европейскс армия, а некой от америка иска да си стои окупант в европа. Некой от америка може би помни кой им бутна златистото покритие на долара. Та такива ми ти работи жълти жилетки, идил, алкаида, майданче. Все споннтанни в началото, не знаещи какво искат а в последствие америка е с над, америка помогни, ние бягаме в америка.
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АБЕ ЗНАЕМ Я ТУРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ - НА ТУРЧИНА ДЕМОКРАЦИЯ - КАТО НА СВИНЧЕ ЗВЪНЧЕ.
29
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори в Турция има повече демокрация, как ще ги стигнем турците ?
28
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези ли ще учат другите да спазват правата на човека и налагат санкции на Русия, дано Русия и Турция се съюзят и да набият франсетата не щеме евроатлантически ценности, искаме нормални човешки ценности.
27
0
 
5
 
! Отговори
хахахааааа..... преди 5 години
Тестени изделия наредиха.......
26
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОБРЕ, БЕ ТУРЧИНО!Веднъж поне не ни занимавайте с Турция. И не прави сравнения. Нищо общо с това, което става в Париж и цяла Франция с мижитурката Ердоган. Май никога няма да го разберете.
25
0
 
30
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
То да е само сълзотворен газ. Тази сутрин по един турски канал доста интересни кадри показаха от протестите, които евро медиите надали ще ги отразят. На един от кадрите полицаите са насочили оръжия към група ученици с раници на възраст от 12 до 20 г. Учениците са ги накарали да коленичат с ръце във врата, като военни заложници. А иначе дават акъл на Турция за човешки права ала бала, а същото като се случи при тях изведнъж забравят за тия права.
24
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СВЕТЪТ Е ВПЕРИЛ ПОГЛЕД ВЪВ ПАРИЖ.Цяла Франция е на крак. Те ми говорят за сълзотворен газ. Алоооо! Вече няма да ги спрете.
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди време Ердоган каза, че във Европа шетат фашистки останки и те го учат на демокрация и учат и другите. Демокрация има само в Русия
22
0
 
3
 
! Отговори
Баба с прашки преди 5 години
Сакън! Ше ми батардисат унучето теа жълтите - китайци ли са,какво са, че не ги вида без пенджерите?
21
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макарон да не забравя,че точно неговият народ е измислил гилотината...да не стане да измислят нещо по-съвременно предназначено за него?
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tova e narod ne marschi *** bravo i na garzite narida iska i tarsi pravata si ot bogatadchite na vlast mutri kurumpirani kradzi no bg narod e divolen gadat po duokite nrasotiite bedno jivejat sluschat lajite na gerb pravitelstvo i gledat bug brader tivaxe kulturata mantaliteta kasinata na mutrite obirat neschtasnizite koito igrahat fandakova e sa rasledvane ne ivan4eva nama spravedlivost v bg
19
0
 
20
 
! Отговори
Макароне! преди 5 години
Май ще си изпревариш бабата...
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали само Ердоган арестуваше протестиращи бе демократи какво стана?
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лоши Жълти жилетки не оставят либералите на мира и либералите не могат да оправят часовото време и климата и Слънчевите затъмнения.
16
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Расиста Макрон убива белите хора за да си направи там африканска монархия.
15
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция - болния човек на Европа. Каква велика сила е това? Велики палячовци. Само изискванията им големи. Макрон ни прецака с тираджиите, сега му се връща.
14
0
 
24
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Майтап зад протестите да седи ИДИЛ! Колко лесно могат да подпалят Европа. Като детска игра е с тия соц мрежи. А Франция е пълна с техни симпатизанти. Ееех Макароне, ни моа тъ мисля. Ще дадеш фира ми се струва. Бегай да се криеш под полата на бабет.
13
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Францизите не могат да преживеят месеца, а Микрон им говори за климатичните промени и края на света. Протести докато слугата на клана Ротшилд подаде оставка.