Какво ядем ние и какво в Европа? Двоен стандарт за 1/3 от храните

България подкрепи Словакия за ежемесечни доклади за тестовете
Обновена: 30 яну 2019 14:41 | 30 яну 2019 12:30,
233
Какво ядем ние и какво в Европа? Двоен стандарт за 1/3 от храните
Снимка: Reuters

20 от изследвани 64 храни, продавани във веригите супермаркети в Източна и в Западна Европа, са показали съществени различия в състава, които не са направени видими за потребителите. Това съобщи еврокомисарят за потребителите Вера Йоурова пред земеделските министри от ЕС.

Тя се позова на тестовете, извършвани в изследователския център на ЕС, който трябва да установи продават ли се хранителни стоки с еднакви етикети и различно съдържание. "Двойното качество не е мит", заяви еврокомисарят като съобщи, че Комисията вече е получила данни от 19 държави и в момента сравнява състава на 140 продукта.

Още по темата

Брюксел трябваше да публикува резултатите от тестовете през ноември, но липсата на информация от част от държавите отлага извършването на оценката. През 2018 г. Изследователският център изготви методология за сравнение, но тя трябва да обхване по-голям брой страни, за да се установят проблемните групи страни.

Словакия, която първа алармира за двойното качество, настоя за ежемесечни доклади от Европейската комисия за установените различия, както и за включването на хранителните стоки в новото европейско законодателство за защита на потребителите, което се преговаря в момента между евроинституциите. Според Братислава, тъй като с него се занимават министрите за конкуренцията, е възможно то да обхване основно индустриалните стоки, оставяйки извън обхвата му храните. Ето защо тя настоява земеделските министри също да бъдат включени в предстоящите преговори по нови правила за защита на потребителите.

Словакия, беше подкрепена от Чехия, Литва, Словения, Хърватия, Унгария и България и за настояването си Европейската комисия да информира ежемесечно за хода на тестовете в европейските супермаркети.

Зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева заяви, че България подкрепа мерките и участва в европейските тестове.

Комисар Йоурова не се ангажира кога ще бъдат публикувани резултатите от втората проверка, но съобщи, че ще очаква обяснения от производителите и търговците за различията, когато те бъдат огласени. Тя подчерта, че след това ще бъде работа на властите в страните членки, където различното качество е установено, да поискат от продавачите отстранят стоките с двойно качество или да ги обозначат коректно.

Евроинституциите се надяват да започнат преговори по новото законодателство за защита на потребителите през февруари, след като Съветът даде преговорен мандат на председателстващата в момента Румъния за това.

Европейският парламент вече е готов с предложение, според което стоките, които изглеждат по един и същи начин с тези, продавани в други държави членки, да бъдат идентични като състав и съдържание, ако се продават под едно и също име и марка. В противен случай това ще се смята за нелоялна търговска практика и ще бъде незаконно и преследвано от закона.

Според евродепутатите различията могат да бъдат свързани само с използването на местни съставки и пропорции, съобразени с националния вкус. Тези различия обаче трябва да бъдат ясно обозначени върху продукта, така че да бъдат видими за потребителя.

Проектът за ново законодателство за защита на потребителя беше внесен през април 2018 г. и включва промени в директивите за нелоялните търговски практики, за правата на потребителите, за търговските договори и за обозначаването на цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали сме членове на ЕС и НАТО, САЩ имат безвизов режим с ЕС, а по българските летища стрелят на месо и убиват ако си си купил билет и се опиташ да се качиш на самолета без виза?
112
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НРБ беше концлагер. По границата имаше бодлива тел с ток и се стреляше на месо за да не може никой да избяга.А сега ако си купиш по интернет за САЩ и се опиташ да се качиш на самолета и нямаш виза, защо по летищата има коридори и заграждение охрана с оръжия които стрелят на месо за да не може никой да отиде в САЩ?
111
3
 
8
 
! Отговори
Нормално преди 5 години
е да има двоен стандарт. Като се има предвид че българите ядат най-вече сухо мляко ,палмово масло оцветители и аспартам, нормално е хората да решат че това е НАЦИОНАЛЕН ВКУС И МНОГО ГИ ХАРЕСВАМЕ и да ни предлагат още от същото.
110
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според статистика на ЦРУ (Facts book) България е втора по смъртност в света, а после НСИ изнесе цифри, според които България при демокрацията е станала първа по смъртност в света.
109
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ СПЕКУЛИРАЙТЕ С БРОЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО!!!НРБ беше концлагер. По границата имаше бодлива тел с ток и се стреляше на месо за да не може никой да избяга. Единици успяваха с риск за живота си. Затова и населението набъбна до (почти) 9 милиона. След като се отвориха границите хората се разбягаха. Ако това се бе случило по време на комунистическото робство и 2 милиона нямаше да останат. Всеки нормален мечтаеше да избяга на свобода.
108
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не им купувайте бoклуците, купувайте български стоки. Има достатъчно български фирми, които произвеждат всякакви храни.
107
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Навремето Тошо ви лекуваше със съвеЦка радиация и бяхте безсмъртни."При Тошо и при "съвеЦката" радиация България стана близо 9 милиона, а при демократичната радиациа населението се стопи на 5 милиона и България е първа по смъртност в света.
106
1
 
13
 
! Отговори
От Германия с любов преди 5 години
Хора не мислете че в немските магазини стоките са еднакви...а какво остава за източна Европа. Давам ви пример от преди месец...в Алди,Пени или Нетто...отидете и яжте от техните салами, или опитайте да направите нещо от тяхната кайма,или месо... няма вкус! Идете в Реал или Едека и опитайте паксалами или месо...разликата ще я усетите веднага! Първите са дискаунти..вериги за бедните, германци и чужденци. Вторите са от по скъпите и от там пазаруват средната класа германци. Затова си правете изводите
105
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес...???
104
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм на ново бентли при демокрацията. Само бедните и некадърниците карат 15 годишни таралясници при демокрацията.
103
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стоките били "адаптирани" към нашия вкус... дрън, дрън. Ама споко то и заплатите в същите корпорации тук са адаптирани.
102
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 109Типичен българин, сигурно засичаш и светкаш по магистралата на плебейте да направят път на ваше величесто :D
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДемократПри демокрацията работодателите дават заплати по 1900 лева а в столовете на фирмите бананите са по 18 стотинки.Точно така!Забравих да ти напиша, че дават и по едно кисело мляко безплатно.
100
4
 
5
 
! Отговори
от Анонимен 83 преди 5 години
И да ми цъкате минуси все тая. Факте е че караме *** който се изхвърлят от западна Европа.
99
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99След 13 години "Нестле" затваря фабриката за сладолед във Варна Ми ще затвори!Ти опитвал ли си им сладоледите?Вода, захар и оцветител.Кой ще ги купува?Защо Дени не затворят?Защото имат вкус!Под път има италиански сладоледи, които също се произвеждат в България.Или дай като навремето, да ги държим да продават ***, че да има работа за всички, нищо, че са на загуба.Има фирми, които отварят заводи във Варна и търсят работници.Явно ще намерят.
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите и джибутците проcти и не могат да прилат демокрацията, затова са бедни.
97
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба ми казваше: Българино не е беден за малко, а беден за млого !Затова сега като отиде в един Мол си мисли, че щом не може да изкупи всичко - е беден !Затова сега като отиде до Гърция, си мисли, че е беден, защото не може да отиде до Малдивите !
96
5
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
При демокрацията работодателите дават заплати по 1900 лева а в столовете на фирмите бананите са по 18 стотинки.
95
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Месо, колкбаси, мляко и млечни произведения купувм само от български производители. Захарни изделия консумирам малко и те са или домашно приготвени или приготвени в специализираните сладкарници. Газирани, безалкохолни напитки (освен българска газирана вода) не консумирам. Избягвам големите вериги супермаркети, особено чуждестранните.Нямам никакви проблеми с никакви стандарти.
94
1
 
7
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Джибути е парламентарна република и демокрация, България е парламентарна република и демокрация и Швейцария е парламентарна република и демокрация!И каква е връзката между трите държави???Никаква!Агент Заки Шоли!ЦРУ!!!