Какво ядем ние и какво в Европа? Двоен стандарт за 1/3 от храните

България подкрепи Словакия за ежемесечни доклади за тестовете
Обновена: 30 яну 2019 14:41 | 30 яну 2019 12:30,
233
Какво ядем ние и какво в Европа? Двоен стандарт за 1/3 от храните
Снимка: Reuters

20 от изследвани 64 храни, продавани във веригите супермаркети в Източна и в Западна Европа, са показали съществени различия в състава, които не са направени видими за потребителите. Това съобщи еврокомисарят за потребителите Вера Йоурова пред земеделските министри от ЕС.

Тя се позова на тестовете, извършвани в изследователския център на ЕС, който трябва да установи продават ли се хранителни стоки с еднакви етикети и различно съдържание. "Двойното качество не е мит", заяви еврокомисарят като съобщи, че Комисията вече е получила данни от 19 държави и в момента сравнява състава на 140 продукта.

Още по темата

Брюксел трябваше да публикува резултатите от тестовете през ноември, но липсата на информация от част от държавите отлага извършването на оценката. През 2018 г. Изследователският център изготви методология за сравнение, но тя трябва да обхване по-голям брой страни, за да се установят проблемните групи страни.

Словакия, която първа алармира за двойното качество, настоя за ежемесечни доклади от Европейската комисия за установените различия, както и за включването на хранителните стоки в новото европейско законодателство за защита на потребителите, което се преговаря в момента между евроинституциите. Според Братислава, тъй като с него се занимават министрите за конкуренцията, е възможно то да обхване основно индустриалните стоки, оставяйки извън обхвата му храните. Ето защо тя настоява земеделските министри също да бъдат включени в предстоящите преговори по нови правила за защита на потребителите.

Словакия, беше подкрепена от Чехия, Литва, Словения, Хърватия, Унгария и България и за настояването си Европейската комисия да информира ежемесечно за хода на тестовете в европейските супермаркети.

Зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева заяви, че България подкрепа мерките и участва в европейските тестове.

Комисар Йоурова не се ангажира кога ще бъдат публикувани резултатите от втората проверка, но съобщи, че ще очаква обяснения от производителите и търговците за различията, когато те бъдат огласени. Тя подчерта, че след това ще бъде работа на властите в страните членки, където различното качество е установено, да поискат от продавачите отстранят стоките с двойно качество или да ги обозначат коректно.

Евроинституциите се надяват да започнат преговори по новото законодателство за защита на потребителите през февруари, след като Съветът даде преговорен мандат на председателстващата в момента Румъния за това.

Европейският парламент вече е готов с предложение, според което стоките, които изглеждат по един и същи начин с тези, продавани в други държави членки, да бъдат идентични като състав и съдържание, ако се продават под едно и също име и марка. В противен случай това ще се смята за нелоялна търговска практика и ще бъде незаконно и преследвано от закона.

Според евродепутатите различията могат да бъдат свързани само с използването на местни съставки и пропорции, съобразени с националния вкус. Тези различия обаче трябва да бъдат ясно обозначени върху продукта, така че да бъдат видими за потребителя.

Проектът за ново законодателство за защита на потребителя беше внесен през април 2018 г. и включва промени в директивите за нелоялните търговски практики, за правата на потребителите, за търговските договори и за обозначаването на цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 13 години "Нестле" затваря фабриката за сладолед във Варна. Швейцарската компания преструктурира бизнеса си в България. През 2019 много компании ще преструктурират бизнеса си и много хора ще бъдат преструктурирани, а от преструктуризацията до улицата минават средно 4-6 седмици ако преструктурираният не се успее да се структурира на каквато и да е работа да си плаща сметките.
92
2
 
4
 
! Отговори
Кажинабабачадо преди 5 години
Какво е демо крация? Па после чепкайте вълната.
91
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 94Според НСИ при демокрацията 74% от българите живеят под прага на бедността.А навремето през комунизма всички бяхме еднакво бедни и никой нямаше нищо.
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДемократА на нас в стола на фирмата при демокрацията бананите са по 6 стотинки а заплатите са ни по 3 хил лева!Е на нас не са по 3000лв заплатите, но средната е 1900 нето.
89
0
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
В българското общество липсва морал, липсват ценностите, кое е добро и зло, кое е справедливо и подло, какво е солидарност и подкрепа!Така беше и през комунизма, така е и сега, без морал и ценности какъвто и строй да дойде, никога няма да работи за мнозинството!!!Агент Патси Шмидт!ЦРУ!!!
88
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според НСИ при демокрацията 74% от българите живеят под прага на бедността.
87
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Демокрацията Бездомник е починал в Кризисния център в София. Мъжът е отишъл там в тежко състояние, бил е болен .Навремето Тошо ви лекуваше със съвеЦка радиация и бяхте безсмъртни.
86
2
 
1
 
! Отговори
Проверено преди 5 години
Боба от Америка и чесъна от Китай е с двоен стандарт и двойно предназначение.Трябва да сесамосесират органите на еколозите
85
4
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
А на нас в стола на фирмата при демокрацията бананите са по 6 стотинки а заплатите са ни по 3 хил лева!
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 83Масларова току що ми се обади и каза, че ще ТЕЛК'ира "бездомния" към "Русофили за смяна на модела" !
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 84Масларова току що ми се обади и каза, че ще ТЕЛК'ира "бездомния" към "Русофили за смяна на модела" !
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 78Защо купувайки си нов микробус форд, 1 година крета как да е, а после "безплатно" стои във фирмения сервиз Карай си Таврия-та и си я ремонтирай сам с 10см пирони и тел и няма да стои в сервиза.И на това ли да те уча?
81
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде накарайте някоя шваба да изяде нещо от български LIDL...В Германия и по-долно от LIDL има (ALDI) и от там ядат даже не само хора с ниски доходи. Много пъти споменатата Нутела навсякъде се състои от палмово масло с различен процент сухо мляко и какао. Даже в Германия и Франция процентите са различни. Рецептите и в една и съща страна постоянно се влошават (downgrading). Пък германците биха яли и от българския LIDL преоцененото. Храната навсякъде е пълен ***.
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ТошеКупувайте банани.Кой им обръща внимание вече?На нас в стола на фирмата, в която работя ни ги дават по 18ст бройката.То това пари ли са?Само ти Тошо ни беше докарал до там да приемаме бананите за нещо кой знае какво.
79
8
 
6
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Oт цялата тази популистка дандания така и не видях една конкретна стока в конкретна верига с "двоен стандарт". Само дъвка в устите на евроскептиците.
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 78 85% от българите карат коли 2ра 3та употреба ти за ядове ми говориш.
77
4
 
2
 
! Отговори
Демокрацията преди 5 години
Бездомник е починал в Кризисния център в София. Мъжът е отишъл там в тежко състояние, бил е болен .
76
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-голямата мизерия, която създаде комунистическото робство е в главите на по-глупавата част от населението. Там бяха нанесени непоправими щети.
75
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 69Преди 1989та когато управляваха комунистите нямаше мизерия. Мизерията дойде след 1989та с демокрацията.Можеше да си купиш карантия ако имаш връзки.Иначе мизерия нямаше.Да имаш кока-кола и банани за Нова година беше голяма гъзария.Иначе мизерия нямаше.Имаше АЕЦ, ама ток нямаше.И мизерия нямаше.Кози и овце имаше ама козе и овче мляко нямаше.Естествено и мизерия нямаше.
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато не вкарат някой мошеник, който си изкарва парите за сметка на здравето на хората в затвора, няма да се оправим.