Брюксел дава ?10 млн. да изхвърлим печките

София и още пет града в страната вземат парите
15 фев 2019 15:52,
140
Брюксел дава ?10 млн. да изхвърлим печките
Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия одобри финансирането за проект с мерки за подобряването на качеството на въздуха в България и ще отпусне 10 млн. евро от европейския бюджет за него.

Процедурата е насочена най-вече към мерки за намаляване на фините прахови частици от битово отопление и ще се изпълняват в 6 града - София, Бургас, Русе, Стара Загора, Монтана и Велико Търново, в които живеят 1/3 от българите.

Общата стойност на проекта е 16,7 млн. евро - 10 млн. от бюджета на европейската програма LIFE и €6,7 млн. национално съфинансиране.

Още по темата

До края на 2023 г. с помощта на проекта в частни жилища ще се подменят инсталациите за отопление на твърдо гориво с по-екологични - на газ, ток и пелети, а където е възможно, сградите ще бъдат свързани с топлофикационната система или газоразпределителната мрежа.

Общините ще изберат с търгове изпълнителите, които ще доставят и монтират новите отоплителни системи и впоследствие ще контролират дали собствениците им ги използват.

От проекта става ясно, че всяка от 6-те общини ще сключва договор с всеки краен получател за подмяната, като собствеността на новите отоплителни устройства е на гражданите.

В обосновката на проекта се казва, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици, по-малки от 10 микрона (ФПЧ10), е най-големият национален проблем за качеството на въздуха.

В районите, където се осъществява мониторинг, 88,7% от населението или 3,5 милиона души са изложени на прекомерни нива на ПЧ10, което е значително повече от средните европейски нива от 16-42%.

Почти 18% от българите са изложени и на дори по-малки частици (PM2.5) на нива, които надвишават нормите. Около 75% от населението диша пари от бензо(а)пирен в сравнение с 20-25% за ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Енергийно ефективни домове, това е решението. В много държави това е възможно.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пелети - голямата далавера! правят се от млени и пресовани дървени изрезки и парчетии, които купуват по 10 - 15 лева на кубик! задължително добавят и дървени стърготини и трици, които цеховете се чудеха къде да изхвърлят!
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще сложите Филтри на Вулканите отворковци ?Този в Исландия опуши Европа за три месеца колкото цялата икономика на Европа не можа за 10 години ...
71
2
 
13
 
! Отговори
111 преди 5 години
Бедния бай *** няма как да се откаже от печката и домашната ракия.
70
0
 
17
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
До ЕС-събирам гуми и ги горя а вятъра да носи димът в еко жилищата ви .Само се чудите каква простотия да измислите че да откраднете лев от народа във вашите джобчета.Намалете цената на електроенергията и всички ще минат сами на ток...
69
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лично до мен няма да стигне и едно евро, така, че продължавам да ръгам дърва в печката.
68
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко трябва да си кух да се правиш на хамалин и огняр, при положение че някой ти подари два климатика,е няма такава държава!
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най добре е газификация и регулиране на цената на газта.
66
0
 
12
 
! Отговори
batmario преди 5 години
Нещо за чужденците в собствената си страна наречени-българи?Парите пак при тея дето горят гуми и най-вероятно и при тях-не....
65
0
 
2
 
! Отговори
от мен преди 5 години
до Анон 69: ...е-е неможе ли някъде другаде-е-е-..?!
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двата най големи града след София ? Варна и Пловдив ? Там защо няма финансиране за подмяна ....Като се събират пари от туризма от там искат, а като трябва да се дават няма.
63
0
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Ще откраднат Парите от Мафията ГЕРБ , и всичко ще тече по старому .На моята улица имаше прокарана газ , по някакъв ЕС Проект , до мен не стигна . На съседа му излезе първата сметка за Януари - 500 лева за отопление , къща санирана , с три стаи .Защо не се заложи в България на Климатици с Фреон ?
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпроса е не дали ще е евтино, а да е екологично. Няма да е евтино, няма и да е екологично, макар да мечтая за чист въздух
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зависи от апартамента, и от това какви температури търси човек, в двустайка или тристайка ако си доволен на 18-20 градуса ще ти е евтино, ако си в 100-120 квадрата( пет стаен) и искаш да ти е 24+ градуса, не е учудващо, че на месец сметката ще е 300-500 лв.
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
61 Две мнения относно къщите няма, тук става въпрос за апартаментите по градовете, сметката само за два добри климатика в апартамент 60-70 квадрата е от порядъка 120-140 лева.
59
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ни дадат да си купим коли на ток и да вземат нашите, ще видите за какъв въздух става въпрос тогава. Дори да махнем всички печки, нищо няма да се промени до като колите са в пъти повече от хората, особенно в София
58
5
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Какво се случи с плана Юнкер ? Германия е почти в рецесия и всички инкономически показатели са трагични.Това що не са го казали в немските медии.Кажи къде го видя?
57
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дървата очевидно нямат алтернатива като цена по отношение отпление на КЪЩА. Освен ако не се сложи термо помпа но малко хора могат да си позволят такава инвестиция (20 000 до 80 000лв). Тока, газта и пелетите са по скъпи за отопление на къща, но виж вече за апартамент обаче нещата стоят малко по различно. Аз живея в Сф в 80 кв апартамент, и поддържам 19-22 градуса на газ котле, като месечната сметка е около 120-160лв.
56
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53Минаваш на пелети бре, хората отдавна са го измислили. Хамалогията наполовина, еее по скъпо е от на дърва, но в пъти по ЕкоДо Анонимен 56Да , топлината от печката е незаменима. Няма такава смрад и сажди. Сега съм с климатици, по скъпо, но в пъти по чисто!
55
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък предлагам на вечно мрънкащите да ви платят шест месечени командировки на Бахамите. Аман от наглеци!