Във Франция се канят да премахнат понятията "майка" и "баща"?

Предлага се със закон те да бъдат заменени с "родител 1" и "родител 2"
16 фев 2019 11:40, Елка Василева
318
Във Франция се канят да премахнат понятията "майка" и "баща"?
Снимка: архив, Reuters

Във Франция са на път да премахнат понятията „майка” и „баща” от училищните формуляри. Предложената поправка в закона вече е одобрена на първо четене и предвижда тяхната замяна с „родител 1” и „родител 2”. Дебатът във френската Национална асамблея вече предизвика бурни реакции.

„Никой не трябва да се чувства изключен от обществото заради нечие старомодно мислене. Всеки месец септември се изправяме пред една и съща ситуация. С екипа ми разработихме проект, с който да заменим „майка” и „баща” с „родител 1” и „родител 2”, каза Дженифър де Темерман, депутат от „Републиката напред”, цитирана от Нова тв.

Тези думи запалиха искрата на недоволството в Националната асамблея и предизвикаха сериозен дебат сред хората.

Гергана Спасова живее и работи във Франция вече 20 години. И не е склонна да бъде родител под номер 1 или 2 в официалните училищни документи. „Нека все пак не забравяме, че мнозинството от децата живеят в семейства с майка и баща. Лично мое мнение е, че изключението не бива да става правило", заяви Гергана.

Маркетинговият директор Франсоа Кола говори открито за сексуалната си ориентация. От 4 години е женен за Патрис, с когото са заедно вече 26 години.

„Имам брак с мъж. Нямаме деца, но съм абсолютно „за” приемането на тази промяна в закона. Мисля, че мярката би допринесла за повече равенство между хомосексуалните и хетеросексуалните двойки. Представям си момента, в който имаме наследници. Как ще попълня всички формуляри? Какво ще напиша в графата „майка”?", казва Кола.

За да стане официално факт, предложението има да извърви дълъг път. Дори да бъде одобрено на следващо четене в Националната асамблея, поправката може да бъде отхвърлена от Сената.

През 2013 г. Франция става 14-ата страна в света, която легализира еднополовите бракове. Година по-късно в страната се наблюдава бум на съюзите между партньори от един и същи пол – от 240 000 сключени брака близо 11 000 са еднополови. Узаконяването на хомосексуалните бракове дава и легално право на партньорите от един и същи пол да осиновяват деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е като е описано в откровението на Йоан. Преди заввръщането на Бог на планетата ще царят войни,разврат и много хора ще се държат като обсебени от демони.
64
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДемокрациятаЗащо лъжеш така нагло бе човекомразец? Живея във Франция и такова нещо не е имало. Напротив, законът за осиновяване не беше приет. Не можеш ли да си представиш какви злини причиняваш на обществото с такива нагли лъжи?
63
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради тия гейове и гейки институциите и някои си там въобще са превъртели.
62
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще на карат Абдулах,Абдул,Абубакар,Бадр и Карим да викат на баща си родител 2?
61
4
 
36
 
! Отговори
Рим преди 5 години
Всичко върви към разврат и бездуховност, явно белези на упадък както във всички империи досега. Само че този път Глобализма обхваща почти всички територии. Обикновенно следват тъмни времена и катарзис докато започне някъде разцвет и раждане на нова империя. Дано мине без война, но така или иначе трябва да се намали човечеството та не се знае дали няма да дойде друг вид изтребление.
60
0
 
10
 
! Отговори
ДОКТОР преди 5 години
До Анонимен ЗАБРАВИЛ СИ ДА ОРИЕНТИРАШ ДЕТЕТО КАК ДА КАЗВА И НА КОГО МАИКО ТАТКО ---ВСЕ ПАК ИМА УШИ И ЩЕ СЛУША ТЕЗИ ДУМИ ОТ ДРУГИТЕ ДЕЦА СТРЕСА ЩЕ Е ГОЛЯМ АКО ИМАМ ТАКИВА ..РОДИТЕЛИ ..ЩЕ ИСКАМ ОРИГИНАЛА НА МАИКА И БАЩА АКО НЕ----ДА ХВАЩАТ ГОРАТА КЪДЕ Е ЦЪРКВАТА
59
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излизане от ЕС и НАТО и военен съюз с Русия. България няма работа в ЕС, нямаме бъдеще там. Бъдещето на България е с Русия и Евразийския съюз.
58
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гергана Спасова да си дойде в България като не и харесва, но не си идва. Ако иска може да отиде и някъде другаде където няма такива лошотии. Сега е свобода. Не е както преди 30г. Но тя е млада и едва ли ги знае тия работи и си говори.
57
3
 
48
 
! Отговори
Демокрацията преди 5 години
В Париж преди година-две излязоха около 2 милиона с децата си да протестират срещу закона за осоновяване на деца от хомосескуалисти, и ги биха, полицията ги би и децата би с палки имаше счупени детски глави, най-демократично и биха и приеха закона.
56
2
 
24
 
! Отговори
венец преди 5 години
Закривай!
55
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53Франция беше велика когато се управляваше от дьо Гол. Франция беше велика с творци като Делон, Маре, Белмондо, Дасен, Азнавур...Франция на Делон, няма нищо общо с Франция на Микрон.Горкият Ален Делон, доживял да го управлява Микрон.
54
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ко ся мнозинството ще се нагажда спрямо 0.00001% от населението, а не обратното?
53
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велика страна е Франция, пък вие си квичeте.------------Била е! Скоро ще остане само името и!Африканци, Араби , гейове - ще я изстрелят в историята!
52
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократична страна. Всичко се дискутира, обсъжда, гласува и се приема или отхвърля. Не виждам къде е проблема ако мнозинството го приеме. Алтернативата е дистатура. Вие това ли искате?
51
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата питат ли ги дали искат да бъдат осиновявани от такива?
50
1
 
13
 
! Отговори
Меререр преди 5 години
Прозорецът на Овертон в действие. Успешно и то.
49
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най хубавото е ,че не могат да се размножават по естествен начин и гените им почти не се предават нататък.
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ние още не сме приели Истанбулската конвенция, бива ли да изоставаме така :)))Когато си дал противоприродното право на хора от един пол да имат деца, то логично и нормално е да отмениш и института "майка" и "баща".Да живее гейропа:)
47
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велика страна е Франция, пък вие си квичeте.
46
0
 
43
 
! Отговори
мак преди 5 години
Глупостта удари дъното. Редно е да попитат обществото, дали е съгласно да уйдисват на шепа странни хора, които са малцинство. Не всеки ще приеме да го наричат по този начин, нали се чувства или майка или баща, какво лошо има в това? Скоро ще искат като в Норвегия, да казват дете 1 и дете 2 и имената ще отидат в забвение, както и думи дъщеря и син.