В Германия благодарни: Добре, че са работниците от България, Румъния!

Цели отрасли вече зависят от работната ръка от чужбина
20 фев 2019 10:15, Елка Василева
163
В Германия благодарни: Добре, че са работниците от България, Румъния!
Снимка: архив, Reuters

"Щастливи сме, че тези хора са при нас. Не само щастливи - благодарни сме", казва един германски хотелиер по адрес на източноевропейските работници в своя хотел. И не само той мисли така, става ясно от репортаж на АРД.

Българи, румънци, италианци, гърци - добре квалифицираните и дисциплинирани чужденци имат огромен принос за икономическия бум в Германия през последните години. На това развитие напоследък са посветени многобройни публикации в германските медии. На темата се спира и един репортаж, излъчен в средата на февруари в телевизионното предаване "Панорама" по обществената телевизия АРД. Озаглавен е: "Разчитаме на чужденците: миграцията носи благоденствие".

В него авторите ни срещат със собственичката на средно голям хотел в Бавария - Хелга Филзер-Нусбикел, симпатична жена около 60-те. Тя не крие, че хотелът ѝ върви добре единствено благодарение на хората от България, Гърция, Афганистан, Франция и Италия, които работят при нея на съвсем нормални трудови договори. Готвачът Иво например е българин. Той е на средна възраст и изглежда доволен.

56% от заетите в гастрономията са чужденци

Хелга Филзер-Нусбикел разказва, че германци вече не кандидатстват за работа в хотела ѝ, който се намира в алпийския курорт Оберстдорф. "Изключително радостна съм, когато при нас дойдат да работят хора от България и Румъния", възкликва хотелиерката. За зрителя е очевидно, че тя е много щастлива с международния си персонал. Хелга Филзер-Нусбикел е категорична: чужденците не взимат работните места на германците, те поемат онези позиции, за които в Германия вече няма много желаещи. Работят по 40 часа седмично и получават официално договореното заплащане в бранша.

През 2018 година всяко второ ново работно място в Германия е било заето от чужденец, научаваме още от репортажа на АРД. А това е рекорд за страната. Според авторите на филма цели отрасли вече зависят от работната ръка от чужбина. Докато през 2008 чужденците в гастрономията например са били 28,8%, то днес в този бранш те са вече 56%. И в месопреработването над половината от заетите не са германци.

Строители, хигиенисти, болногледачи - мигрантите в тези професии заемат между 33% и 50% от работните места, казват авторите на репортажа и посочват, че от това печелят както германската икономика, така и гражданите, които косвено консумират увеличените данъчни постъпления.

Пред репортерите на АРД шефът на хамбургската Агенция по труда Зьонке Фок обобщава, че икономическият подем в Германия през изминалите години нямаше да бъде възможен без работната ръка от чужбина. "Дори ако положим всички възможни усилия, за да насочим германските младежи към професионалната квалификация и после към трудовия пазар, ние пак няма да успеем да запълним наличните работни места. Ето защо нямаме друг изход, освен да отваряме трудовия си пазар за хора от ЕС и от трети страни", казва Фок.

Хотелиерът Вилхелм Швеке, възрастен човек с характерно лице, белязано от голям житейски опит, говори с топлота и разбиране за своите служители от чужбина: "Работата на камериерките е много тежка, не бива да го забравяме. Те оправят легла, вдигат матраци - всичко това натоварва кръста. То си е направо тежък физически труд."

Към хората от Средна и Източна Европа, които работят в Германия, Швеке отправя едно трогателно послание: "Щастливи сме, че тези хора са при нас. Не само щастливи - благодарни сме." Той обръща внимание и на още нещо много важно за новите гастарбайтери: "За тях, разбира се, икономически е много по-добре да работят тук, в Германия, отколкото в своите родни страни. Лично аз обаче имам известни опасения по този повод, защото в резултат на това в техните страни ще започне да липсва работна ръка."

Експерт посочва три заблуди за трудовата миграция в ЕС

За този проблем става дума и в публикация на германското списание "Фокус", цитирана от Дойче веле. Трудовата миграция оказва опустошително въздействие върху страните, от които идват работниците, пише списанието. И уточнява, че особено там, където се изискват висококвалифицирани кадри - например в здравеопазването, в страни като Румъния вече има остър недостиг на персонал. Експертът по въпросите на миграцията Йохен Олтмер е скептично настроен към три оптимистични твърдения за трудовата миграция.

Първо, според него, трудовата миграция не допринася особено за изравняването на стандарта между по-богатите и по-бедните региони в ЕС. Второ: парите, които гастарбайтерите изпращат у дома, не дават кой знае какви импулси на съответната икономика, доколкото от тях се ползват главно семействата им. И трето: не отговаря на действителността и предположението, че мнозина квалифицирани мигранти в един момент все пак се завръщат в родината си, където дават тласък на икономиката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 67Германците имат навика, да се кооперират и да се развиват много повече, отколкото го имат руснаците или българите(ние сме особено тежък случай).
60
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 58 Русия никога няма да достигне Германия - Германия е специализирана в машиностроенето, промишлените роботи, производство на оборудване и цели заводи и т.н. Но Русия има космическа, авиационна и атомна промишленост, каквито Германия няма. Нито Германия, нито Русия са за подценяване и те много добре се допълват, което не се харесва зад океана, но това е друга тема
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47Не го слушай, моля те! 80 000 крони заплата в Дания е нещо, като да взимаш 4000 лева в България. И след данъците ще му останата около 48000 кр, защото не знае, че има постъпково облагане, а не "пидисе пруцента такси". Повечето хора си живееят напълно адекватно с около 32-3000 кр. заплати, което е грубо около 21000 на месец, но може да е много повече в зависимост от семейно положение, дали изплщаш жилище (и у нас има такова, ама е жалко) и подобни.
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До John"Га правиш парата, проблема е на жената" - народна поговорка!
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че са те, иначе CEО-то не може да си даде бонус от 12 млн евро тая година. Иначе, кой ще се оставаи, да бачка за 7 евро на час ...
56
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по-добре живееш, толкова "по-слабоинтелегентен" ставаш.Така е и в Германия и в кравария, от където започва всичко.Немците са само един придатък на кравефермата.
55
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия е прекхвалена кoчина от пенсионери.
54
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми благодаря за комплимента от германците мойта държава се чуди как да ме унижава поне чуждата ме оценява.Забавното е че вече даже ултрадесните от азг нямат проблем с емигрантите от Европа и казват че даже и да управляват не искат единствено мюсюлмани а емигранти от други страни от Европа и искат и ще взимат.От цялата работа едно разбрах че даже германски неонационалист от азг по има шанс да се държи добре с теб отколкото български политик, пък бил и либерал.
53
3
 
21
 
! Отговори
John преди 5 години
Работих и аз здраво за немската икономика, но това беше отдавна.Сега си седя в офиса на една немска фирма и много много не се напрягам.Жаната казва, че съм станал мързелив като германец, дори и в леглото:-(Е, не може всичко да имаш и пари и добър секс с жената.
52
6
 
8
 
! Отговори
До 46 преди 5 години
Разходите за живот в Германия грубо казано са същите каквито имаш Ти с твоят начин на живот в България само че в ? +20%отгоре.
51
13
 
21
 
! Отговори
България+Deutschland преди 5 години
Велика страна е Германия. С високи стандарти, за които може да мечтае 95% от населението на земята. Огромна и желязна икономика. Правова държава. Рекордни излишъци. Приемат милиони хора от цял свят и въпреки това безработицата е рекордно ниска и бизнеса търси още. Русия никога няма да достигне Германия. Учете немски. И се придържайте към заветите на нашите царе и предци: "винаги с Германия!". С оглед на днешната международна политическа ситуация, този съвет звучи още по-меродавно.
50
6
 
10
 
! Отговори
пецата преди 5 години
ес е царство на най богатите и най маргинализираните които експлоатират тези на които им се работи, има един експеримент с плъхове в ютуб може да гледате как затварят 3 плъха в клетка и доставянето на храна става когато единия плъх натиска един бутон и храната пада но на разстояние от този бутон, плъха който първи отиде и натисне бутона после бяга за да изеде храната но докато пристигне ,храната е изядена от другите и с всяко ходене той става по гладен а другите чакат защото не са гладни
49
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм благодарен на немците. Децата пораснаха и се изучиха, станаха световни граждани.А аз си останах българин с носталгия по отминалото време.
48
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Гастербайтер - ключ за богатството на Германия.
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, работим от 20г в Германия и всичко е наред, богати сме, но немците са все още по-богати.Все пак и родителите им са получавали западни марки, а не девалвирани левове.
46
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бягайте, че да вдигат заплатите тука като не останат никакви хора.
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами без соц работниците които се трудят по най малко 10 часа и при режим който нито един немец няма да издържи добре ще са. Лошото е че външни фирми от соц държави ни експлоатират за дребни заплати в германия. Произвеждат части за автомобили които се влагат в производството им но заплатите не отговарят на извършената работа. Немец никога няма да им работи за 800 евро бруто на разпокъсани смени. Има случаи при които вместо 800 евро им заплащат по 800 лева. Един приятел работи 2 месеца и се махна.
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 47!Личи си от коментиращите като тебе че сте повечето бекяри, тьй че не се прави че не разбираш какво е да си ерген с 1100 евро в голяма европейска дьржава неразбиращ чуждия език! По добре си стой в ***.
43
0
 
8
 
! Отговори
до 48 преди 5 години
До РаботодаелАбре "работодателие" на тебе наистина ти има нещо! До сега ми пишеш как нищо не те интересува щото си "работодател" и особено кадърните кадри дето пишеш, че по добре да заминавали за Германия и сега изведнъж баш кадърните те интересували! Баце не ти е лесно и на тебе! СПЕЦИАЛИСТ ти требе, така, че и ти си за Германия мойто момче! Там поне специалисти има! И почвам да се съмнявам, че си чисто и просто "работодател" май си си само просто "работодател"!
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47 Коректно ще бъде да кажеш за каква позиция (професия) в Дания взимаш тези пари и какви са там разходите за живот ( наем и т.н.) Иначе създаваш впечатление, че и уличните метачи в Дания взимат тези пари, което ме съмнява. Ако не дадеш по-конкретни данни, ще остана с впечатлението, че си подочул нещо тук и там и радухваш тук легенди