Брюксел вдига глобите на България

Новата система за наказания щади най-големите държави в ЕС
21 фев 2019 07:00,
136
Брюксел вдига глобите на България
Снимка: Reuters

България ще плаща по-високи глоби за неспазване на европейското законодателство, след като Европейската комисия смени начина на изчисляването им. Комисията може да предлага финансови санкции на Съда на ЕС, ако държава не прилага европейското законодателство.

Още по темата

Глобите са последния етап от наказателните процедури, които се състоят от две предупреждения и иск пред европейския съд. Ако магистратите отсъдят в полза на Брюксел, комисията предлага размера на финансовото наказание, което постановява съдът.

При изчисляването се вземат предвид три фактора - тежестта и продължителността на нарушението, размерът на икономиката и тежестта на съответната държава в европейските институции.

Сега Еврокомисията променя последната компонента от формулата, като вместо тежестта на страната при вземането на решенията в Съвета на ЕС, ще мери като институционална тежест броят на евродепутатите й. България има тежест от 10 гласа при вземането на решения в Съвета, които се равняват на 1,44% от общата сума на гласовете.  В Европарламента обаче, тежестта й е 2,26 процента от 751-членния състав на парламента и ще нарастне до 2,41% след излизането на Великобритания.

Европейската комисия обясни, че е трябвало да смени методиката след решение на Съда на ЕС, като новите размери на глобите “няма да водят до неоснователни разлики между държавите членки”.

Сметките показват обаче, че най-големите и най-богатите членки на ЕС ще плащат по-малко, и най-вече Германия.Берлин разполага с 16,5% от гласовете в Съвета, но само 14% от евродепутатите. Тежестта на Франция в Съвета е 13%, а на евродепутатите й - 9,8%. След напускането на Великобритания, Париж ще увеличи представителството си с още 5-ма евродепутати и тежестта си на 11 на сто, но това отново ще е по-малко, отколкото плаща сега.
Испания, чиято тежест в Съвета е 9,2%, има 7,1% от депутатите в Европейския парламент, а след изборите те ще станат 8,4%.

Новите правила влизат в сила веднага след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. За България преизчисляване след излизането на Великобритания няма да се прави, тъй като броят на нейните евродепутати не се променя след Brexit.

През 2017 г. Комисията е започнала 716 нови наказателни процедури, 29 срещу България. Общият брой на отворените случаи е 1559.  В крайната фаза на наказателните производства Комисията предлага глоби, ако въпреки решение на Съда на ЕС страната не прилага европейските директиви или пък не е информирала Брюксел, че вече го прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
0
 
! Отговори
НАПЪЛНО СИ ПРАВ преди 5 години
До Няма да се дамОТЛИЧЕН ИКОНОМИЧЕСКИ АНАЛИЗ !ДРУГИТЕ РЕАЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ СА:1/ КИТАИ: ЮАНИ2/ МОНГОЛИЯ: ТУГРУК3/ ТУРЦИЯ: ЛИРИ4/ РУСИЯ: РУБЛИТА ДРАГИ МЕСТНИ ИКОНОМИСТИ РЕШАВАЙТЕ БЪРЗО С КАКВО ЗАМЕНЯТЕ "ЕВРО"-тоПОБЪРЗАЙТЕ ПОНЕЖЕ ДОКАТО УМУВАТЕ ТУРСКАТА ЛИРА ДЕВАЛВИРА ЗАРАДИ ВАСДА НЕ "УРУЧАСАТЕ" И КИТАЙСКИЯ ЮАН
75
2
 
0
 
! Отговори
ПРОСТО Е.ЛЕСНИ Е ! преди 5 години
До АкоИСКАШ ДА "СЕ ИЗМЪКНЕШ ОТ БРЮКСЕЛ"- ЛЕСНО Е:1/ОТКАЗВАШ СЕ ОТ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО (Молба в Министерство на Правосъдието)2/ ВЗИМАШ РЕИС ДО ТУЦИЯ ПРИ ЕРДОГАН3/ВЕЧЕ СИ " НАВЪН ОТ БРЮКСЕЛ"3/ ПОЖЕЛАНИЕ: "ПРАВ ТИ ПЪТ "НИЕ СИ ОСТАВАМЕ В "Е.С." ПРИ БРЮКСЕЛ
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен777 преди 5 години
Ако Волен беше на власт нямаше да има глоби!!!! Щяхме да се сме част от Русия вече :D
73
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как така ще ни глобяват, това не се ли случваше само при Станишката???
72
5
 
6
 
! Отговори
Ако преди 5 години
Унищожим корупцията. Приложим нови закони и повдигнем икономиката ще успеем да се измъкнем от Брюксел. Но това ще трябва много години. Англия не я гледайте. Нейната икономика е много по добро ниво от нашето. Няма кой знае какви огромни дългове затова могат да се измъкнат от ЕС. А ние едва ли. В тази каша която нашите тпнари политици са направили.
71
4
 
5
 
! Отговори
A преди 5 години
До ЕС! 12Нашите се изучиха точно от ев.западните си колеги - така че не се хадявай на спасение от запад.
70
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Дано се срине тази жалка помийна ямя (изкуствено превърната в такава) наречена "България"!
69
6
 
6
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
Не разбирам защо роптаете срещу решението. България има избор - да прилага европейското законодателство, за чието приемане нейните еврокомисар, евродепутати и министри са гласували в евроинституциите. Ако прилагат собствените си решения, никой няма да ги глобява.
68
3
 
14
 
! Отговори
Нормално преди 5 години
Винаги бедните го отнасят.
67
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добър ден роби, как сте днес?
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ги (го) вдига с какво ги вдика ? Питам от Турция не за приятел, езика не си знаете хей.
65
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така че не ми хвалете Германия и останалите страни в Европа.Същото важи и за бедна България.С две думи....роби сме и това е!--------------Европа да ви даде лигавник, биберон.....Нови Пелени може биСополките да ви обършем
64
6
 
6
 
! Отговори
Еми то преди 5 години
Ако сме роби на Брюксел. Ми то всички да вървим да живеем и работим в Брюксел. И цялата Европа и държавите в нея да се казват Белгия. И така България , Македония , Унгария , Германия и Франция се казват Белгия. И Белгия ще стане толкова мощна дори и Щатите ще ги е страх.
63
8
 
16
 
! Отговори
САМО преди 5 години
глоби..Докато ИЗЧЕЗНЕ КОРУПЦИЯТАКОГАТО ВИ БРЪКНАТ В ДЖОБЧЕТО ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ ДА БЪДЕТЕ НАРОДИ ДА ИМАТЕ ОБЩЕСТВЕНО ОТГОВОРНО СЪЗНАНИЕСАМО ГЛОБИ
62
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее Страната на комисиите. Вся власт комисов. Юнкер, Меркел, Борисов.
61
12
 
21
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
Ханс взима 5000 евро на месец в Германия.Ти за тази сума може само да мечтаеш.Имам приятели работят в Германия от 10 години.И да ти кажа че нито един няма пари.Взимат около 2000 евро на месец и като махнеш наема,храна,цигари и други разходи накрая ти остават няколко гроша у джоба.Така че не ми хвалете Германия и останалите страни в Европа.Същото важи и за бедна България.С две думи....роби сме и това е!
60
3
 
9
 
! Отговори
апрол преди 5 години
Както писах преди че нас ще ни удраи това напускане на Британия ,но ,рИвеха всички медии колко ще им зле на Британия след напускането ,но се оказва ,че и на нас няма да е розово от напусането на Британия и резултата не закъснява.
59
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюкселско робство=КОМУНИСТИЧЕСКА ПРИКАЗКА
58
7
 
21
 
! Отговори
Брюкселско робство преди 5 години
Брюкселско робство
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да започнат и дела в Хага по отнемане на човешки права.