Брюксел вдига глобите на България

Новата система за наказания щади най-големите държави в ЕС
21 фев 2019 07:00,
136
Брюксел вдига глобите на България
Снимка: Reuters

България ще плаща по-високи глоби за неспазване на европейското законодателство, след като Европейската комисия смени начина на изчисляването им. Комисията може да предлага финансови санкции на Съда на ЕС, ако държава не прилага европейското законодателство.

Още по темата

Глобите са последния етап от наказателните процедури, които се състоят от две предупреждения и иск пред европейския съд. Ако магистратите отсъдят в полза на Брюксел, комисията предлага размера на финансовото наказание, което постановява съдът.

При изчисляването се вземат предвид три фактора - тежестта и продължителността на нарушението, размерът на икономиката и тежестта на съответната държава в европейските институции.

Сега Еврокомисията променя последната компонента от формулата, като вместо тежестта на страната при вземането на решенията в Съвета на ЕС, ще мери като институционална тежест броят на евродепутатите й. България има тежест от 10 гласа при вземането на решения в Съвета, които се равняват на 1,44% от общата сума на гласовете.  В Европарламента обаче, тежестта й е 2,26 процента от 751-членния състав на парламента и ще нарастне до 2,41% след излизането на Великобритания.

Европейската комисия обясни, че е трябвало да смени методиката след решение на Съда на ЕС, като новите размери на глобите “няма да водят до неоснователни разлики между държавите членки”.

Сметките показват обаче, че най-големите и най-богатите членки на ЕС ще плащат по-малко, и най-вече Германия.Берлин разполага с 16,5% от гласовете в Съвета, но само 14% от евродепутатите. Тежестта на Франция в Съвета е 13%, а на евродепутатите й - 9,8%. След напускането на Великобритания, Париж ще увеличи представителството си с още 5-ма евродепутати и тежестта си на 11 на сто, но това отново ще е по-малко, отколкото плаща сега.
Испания, чиято тежест в Съвета е 9,2%, има 7,1% от депутатите в Европейския парламент, а след изборите те ще станат 8,4%.

Новите правила влизат в сила веднага след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. За България преизчисляване след излизането на Великобритания няма да се прави, тъй като броят на нейните евродепутати не се променя след Brexit.

През 2017 г. Комисията е започнала 716 нови наказателни процедури, 29 срещу България. Общият брой на отворените случаи е 1559.  В крайната фаза на наказателните производства Комисията предлага глоби, ако въпреки решение на Съда на ЕС страната не прилага европейските директиви или пък не е информирала Брюксел, че вече го прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
12
 
! Отговори
Добро утро преди 5 години
Само така се оправят непослушниците и за назидание на останалите. Аааа..*** ха.
55
2
 
22
 
! Отговори
ПИТАЙТЕ преди 5 години
Борисов що има "нови наказателни процедури, 29 срещу България."Борисов и Цацаров да ви отговорят......
54
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румъния и Бг-то са задния двор на ЕС! Господарите от Брюксел се нуждаят от роби които да работят по 12 часа за 50 евро!--------РАБОТЯ в Германия - Плащат ми като на Германец. Пращам половината пари тукза да издържам пенсионери КОИТО ЖИВЯХА ДОБРЕ ПО ВРЕМЕ НА КОМУНИЗМАКак стана това....
53
4
 
13
 
! Отговори
Пашата преди 5 години
Раята ще плаща без да мрънка.
52
12
 
6
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 5 години
тук бърка българската политическа некадърност, С ЕВРОПЕЙСКИ ЗАГОВОРза довеждане на България до просешка тояга.....7 000 000 човека, 111 000 kmxkm площ, И НУЛЕВ ФАКТОР НА СВЕТОВНАТА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА СЦЕНА....И ТВЪРДИТЕ ЧЕ ЕВРОПА ИСКА ДА ВИ СЪСИПЕСМЯХ ОТВСЯКЪДЕ
51
3
 
1
 
! Отговори
До 55 преди 5 години
Понеже си от такова потекло как знаеш
50
4
 
12
 
! Отговори
Оппа преди 5 години
Румъния и Бг-то са задния двор на ЕС! Господарите от Брюксел се нуждаят от роби които да работят по 12 часа за 50 евро!
49
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Брюксел да ни контролира чрез въвеждането на евротоДОБРЕ ЧЕ ВЪВЕДОХМЕ ВАЛУТЕН ФОНД И ЩЕ ВЪВЕДЕМ ЕВРОТОПРЕДИ ТОВА БЕШЕ КОШМАР
48
5
 
22
 
! Отговори
Всичко въри по план преди 5 години
Еми нарочно Бойко и ГЕРБ и другите партии са направили такива заеми. За да не може да напуснем ЕС. И Брюксел да ни контролира чрез въвеждането на еврото. Край вече сме роби на Брюксел. Неизбежно е въвеждането и прилагането на еврото. С такъв дълг едва ли се отървем от ЕС и Брюксел. Безплатен дълг няма.
47
4
 
6
 
! Отговори
Да го духат бедните преди 5 години
Юлий Цезар
46
22
 
10
 
! Отговори
ИЗВИНЕТЕ преди 5 години
Драги комунисти, заради факта че докарахте България до просешка тоягакато преди това си поживяхте 45 ГОДИНИ ДОБРЕИзвинете че сега сме крайния квартал в ЕВРОПА и тя ни дава фондове за данапреднем...
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Копиран текст от кой знае кой български сайт за Новини а снимка от ройтерс и накрая не става ясно за какво са тези глоби , са това че България не интегрира Ромите ли или че краде пари от Фонд Земеделие тра ла ла............
44
8
 
23
 
! Отговори
Свършиха парите преди 5 години
Свършиха парите на Брюксел за партита, шампанско, *** и черна кампания срещу Путин. България бързо да направи няколко превода.
43
8
 
19
 
! Отговори
Олеле преди 5 години
Македонците не знаят какво ги чака. По добре ние да излезем от ЕС и НАТО и САЩ и да гледаме какво ще стане с Македония. Те ще умрат.
42
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брюксел вдига глобите на БългарияИ МНОГО ПРАВИЛНО ГО ПРАВИ - НЯМАШ ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА, ИМАШ КОРУПЦИЯПЛАЩАШ ГЛОБИ И НЯМА ЕВРОФОНДОВЕ
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Либералнсот и равенство :)
40
23
 
9
 
! Отговори
МРЗ 1000 лв. преди 5 години
ЕС не е перфектен, но е най-голямото постижение на Европа - мир, благоденствие и просперитет. Не бяха отдавна времената, когато пътувахме с визи, а сега учим, работим и живеем в целия ЕС. Великобритания и Полша са използвани от САЩ, за да саботират създаването на европейска федерация и армия. Европа трябва да има собствена армия както САЩ, Русия и Китай и независима политика. За европейска федерация и единна европейска нация с общ език английски като втори за всяка държава, обща валута Евро!
39
7
 
26
 
! Отговори
ФАКЕ НЮЗ преди 5 години
Прочети повече момче. Това е ДЕЙСТВАЩА ДИРЕКТИВА. Същото важи и за големината на черешите и колко са прави краставиците. Ако не знаеш ПАРИЖ има изискване зеленчуците да се доставят от разстояние по-малко от 200 км. Т.е. само местни. А БЕЗУМИЕТО ,наречено за краткост СЛУЧАЯ ПЕНКА - кравата минала в Сърбия....ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ Е ВРЕДЕН ЗА НАС
38
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни трябва изобщо ЕС, идете сами там, и се уверете какво представлява - африкано ориенталска, гейска ***. Никога не съм, и няма да гласувам на европейски избори, защото чувствам ЕС - чужд и враждебен на нашите интереси. Полезен е само за предателските НПО-та, които се борят срещу всичко българско.
37
5
 
20
 
! Отговори
ВРЕДЕН преди 5 години
за България е само БОРИСОВ