България догонва ЕС, но твърде бавно. Бедността расте!

Европейската комисия оцени реформите и рисковете, остави ни под наблюдение
27 фев 2019 16:05,
202
България догонва ЕС, но твърде бавно. Бедността расте!
Снимка: архив, Булфото

България твърде бавно догонва изоставането си от останалите страни в ЕС, констатира Европейската комисия в годишната си оценка за икономическото и социалното положение в страните от Съюза, публикувана днес.

“Въпреки сравнително доброто си икономическо представяне България е твърде бавна в догонването на останалия ЕС. През 2017 г. БВП е 50% от средноевропейския и от 2011 г. насам се увеличава само малко по-бързо от средния за ЕС”, се казва в 80-страничен анализ на икономическите и социални политики на правителството, които са част от годишния цикъл за координиране на икономическите политики в ЕС, известен още като Европейски семестър.

Според Европейската комисия тъй като растежът се дължи главно на производителността в промишлеността, а не на капитала и труда, българската икономика остава зависима от изтичането на работна ръка.

Брюксел предупреждава, че планираното увеличаване на заплатите в държавната администрация и недостигът на работници ще доведе до изпреварване на заплатите над производителността на труда, което ще намали конкурентноспособността на икономиката.

Броят на хората, живеещи в бедност, е все още твърде висок, а неравенството в доходите расте, отбелязва докладът. Социалните плащания са недостатъчни за преодоляване на бедността. Комисията смята, че бедността се влошава.

Образованието не дава нужните умения, дигиталните умения са много слаби, а ромите и хората с увреждания изпитват “значителни трудности в намирането на работа”.

Докладът препоръчва на правителството насочени политики към рисковите групи и въвеждане на система за индексиране на минималните доходи, така че те да следват поскъпването на живота. Разходите за социални политики и здравеопазване се оценяват като твърде ниски и недаващи възможност за решаване на проблемите.

Еврокомисията коментира като предизвикателство борбата с корупцията, където все още се чакат резултати. Напомня се, че последните промени в европейското законодателство за борбата с прането на пари още не са влезли в българското, заради което Брюксел започна наказателна процедура срещу правителството.

Според Комисията страната се нуждае от структурни реформи особено в обучението на кадри, иновациите и инфраструктурата, от които ще зависи икономическия растеж. Недостатъчните инвестиции в тези области бавят модернизацията на икономиката, казва докладът.

Посочва се, че е отбелязан слаб напредък по дадените преди година препоръки за управлението на държавните предприятия, за лошите кредити, подобряване на достъпа до здравеопазване и премахване на доплащанията за здраве, както и по отношение на въвеждането на прозрачна схема за ревизия на минималния доход. Като недостатъчно се оценява направеното за намаляване на парниковите газове, потреблението на енергия, заетостта и борбата срещу ранното напускане на училище.

Известни успехи се отчитат в събираемостта на данъците, оценка на активите на банките, подобряване на уменията, получавани в училище, с изключение на включването на ромите.

Пет месеца преди очакваната покана за влизане в чакалнята на Еврозоната Комисията смята, че банковият сектор е укрепнал, но някои слабости остават и работата трябва да продължи по укрепването на банките при кризи, както по реформиране на небанковия финансов сектор. Еврокомисията посочва, че трябва да се реши проблемът със зелените карти за автомобилните застраховки. Отбелязва се, че задлъжнялостта на частния сектор остава висока.

Заради икономическите си дисбаланси през ноември 2018 г. България и още 12 страни бяха поставени на задълбочен анализ. Днес Еврокомисията смята, че проблемите не са отстранени и страната ще продължи да бъде наблюдавана по отношение на даваните й препоръки.

Комисията ще прати чиновници и комисари в София да обсъдят заключенията на доклада и дадените препоръки. През април се очаква правителството да даде програма за отстраняване на проблемите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
14
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
България свърши вече,каквото било-било. 50-60 годишните скоро ще излязат от пазара на труда и кой ще дойде да робува за едно ядене на ден? Отговор няма...
184
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ни минават официално в третия свят! Заплатите, корупцията, престъпността, смъртността итн са абсолютно на нивел трети свят! Просто целият преход беше един провал и България е провалена неуспяла страна! Манталитета на продажните и корумпирани мафиот/управници, заблуденият заспал народ, външните натиски, Сорос и много други, докараха една горе долу нормална страна, на един разграден двор, с наведени глави, на колене и смачкани от всякъде! България вече я няма! Само името и остана!
183
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казаха ли ви го??? Спрете изкуствено да надувате СРЗ и повишете МРЗ!Тръгнаха да вдигат заплатите на чиновниците пак, а работещите в реалния сектор си остават на 430 лв. нето.
182
1
 
11
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
Много се успокоих като прочетох статията, разбрах че догонваме Европейския съюз. Това ми подейства изключително оптимистично. Аз все си мислех че догонваме африканските държави.
181
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Догонва некому дедова......
180
1
 
15
 
! Отговори
USA преди 5 години
Как така ги догонваме ? По бедност отдавна сме ги изпреварили. Направо ни дишат праха !
179
2
 
2
 
! Отговори
България над всичко преди 5 години
България е вечна..................можем и без организации като ЕС и НАТО!!!
178
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС и НАТО са организации, вреди за България!!!
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До диснохвъргач коринт Сещаш ли се, че хората на север с изложени на много по-малко слънчева светлина, а тогава тъмната кожи пречи, а не помага, защото имаме нужда от слънцe?
176
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да уеее....Ше ви бачкам, аз тука, за 1200 лева. Аре!
175
1
 
8
 
! Отговори
Млада България преди 5 години
По бавно с догонването да не се спънем.
174
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ще ги стигнем и надминем.. като вдигнем 10 м. стена и си ползваме сами ресурсите. никой няма да ни помогне, какво очаквахме от ес, а докъде ни докараха
173
2
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Как догонваме:Дания има 54000$ БНП на глава от населението. Да си представим, че това са тикви (за по-просто).България има 8000$ брутен национален продукт (БНП) на глава от населението.Дания има ръст 2% (примерно) следователно догодина ще има 54108 тикви на човек.Ние ще имаме 3% ръст на БНП (така обещава Горанов). Значи догодина ще имаме по 8024 тикви. Следователно тиквите на датчанина при 2% ръст са се увеличили със 108, а на българина, при 3% ръст - само с 24. Е, кога ще ги стигнем?
172
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо са се объркали - в БГ взимам повече пари от Дания...
171
1
 
9
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 5 години
Преди години , всички ку"""и , които познавах , бяха Дановистки ...!Влачеха се по планининските курорти , облечени в бяло и голи отдолу.После разбрах , че били все партийни другарки ...с освободено мислене!
170
5
 
4
 
! Отговори
Дракон преди 5 години
Преди 70 г. Петър Дънов предсказва нова голяма война в Средиземноморието, при развихрянето на хаоса, в края на която Южното царство ще нападне Европа през Италия. Тогава всички германци ще захвърлят работата си и ще отидат да се бият. И ще ги спрат при Алпите, като Рим и Ватикана ще бъдат унищожени. После от юг ще изстрелят ракети с ядрено оръжие - голяма част от Западна и част от Централна Европа ще бъдат изпепелени. Народите, които мразят бежанците, сами ще станат бежанци.Накрая французите ще
169
1
 
24
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 5 години
Догонваме ЕС пък сме по-бедни .....Брей....С всяка година съм все по-беден въпреки че ми е по-голяма заплатата.
168
3
 
16
 
! Отговори
Brei преди 5 години
Сърбите поне имат спорт, ние и това нямаме...Икономически сигурно и от тях изоставаме.Не съм ходил там и не знам....
167
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти ако слушаш Аристоте...далеч няма да стигнеш.
166
0
 
9
 
! Отговори
Вилислав преди 5 години
До Дискохвъргач Коринт-Да още малко и швебс те за това северните народи са най-богати и южняците бедняци да си стоят печките в Африка и да няма проблеми..Европа на и за европейците!