В ЕК готови за Brexit без сделка, но се надяват да го избегнат

Мей пък готова да подаде оставка, ако подкрепят сделката й
25 мар 2019 14:52,
8
В ЕК готови за Brexit без сделка, но се надяват да го избегнат
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия е готова за сценарий, при който Великобритания ще излезе от ЕС без сделка, съобщи Франс прес. В изявление на ЕК, което се посочва, че възможността за напускане на Великобритания без споразумение на 12 април става все по-вероятна.

Комисията направи това си изявление в началото на една решаваща седмица за британския премиер Тереза Мей, която успя миналата седмица да се договори с ЕС за краткосрочно отлагане на Брекзит за 12 април, отбелязва агенцията.

Днес еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси заяви днес, че Великобритания все още може да избегне Brexit без сделка, предаде Ройтерс.

Още по темата

На срещата си в Брюксел в петък лидерите на Европейския съюз дадоха на британския премиер Тереза Мей последен шанс да избегне хаотичния Brexit, но в Консервативната партия и британския парламент все още има дълбоки разделения по отношение на договореното от Мей с ЕС споразумение.

"Убеден съм, че можем да избегнем Brexit без сделка и съм на мнение, че така и ще стане", каза Московиси пред радио RTL.

Междувременно стана ясно, че Тереза Мей е заявила вчера, че ще подаде оставка, ако привържениците на твърдия Brexit подкрепят сделката й с Европейския съюз.

"Получих информация от надежден източник, че Тереза Мей е заявила пред Борис Джонсън, Иън Дънкан Смит, Стив Бейкър, Джейкъб Рийс-Мог и Дейвид Дейвис в премиерската резиденция в Чекърс, че ще подаде оставка, ако те подкрепят сделката й с ЕС, включително и предпазния механизъм, който те ненавиждат. Мей обаче не е дала никакви детайли и по тази причина няма голямо доверие към думите й, че ще се оттегли", посочва политическият редактор на ITV Робърт Пестън.

Британският министър на международната търговия Лиъм Фокс заяви днес, че има вероятност Великобритания да не напусне Европейския съюз, ако сделката на премиера Тереза Мей не бъде одобрена от парламента.

"Или ще напуснем Европейския съюз със сделка, или ще го напуснем без сделка, или въобще няма да го напуснем, което ще провокира демократична и конституционна криза", изтъкна Фокс пред BBC.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе на хората им писна вече с този Брекзит. Ситуацията е малко смешна като между учител и разглезено детенце.
4
4
 
6
 
! Отговори
Дедо поп преди 5 години
На 12.04. Денят на космонавтика Ингилизия излита в хаоса
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да ... така е със слаби министри. Предният мноо приказва, ама гат стаа лошото си фана парташти и забегна!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дъртата вещица Тереза Мей напълно се е побъркала!!!
1
3
 
8
 
! Отговори
ингилизин преди 5 години
тука има тука нема 1431 епизод от семеиния исторически сериал Велика Британия