Стотици български превозвачи на протест в Страсбург

Шествие ще затвори и центъра на София
Обновена: 27 мар 2019 07:01 | 27 мар 2019 07:00, Елка Василева
20
Стотици български превозвачи на протест в Страсбург
Снимка: архив, БТА

Български превозвачи излизат на протест на площада пред Европейския парламент в Страсбург. Днес парламентът би трябвало да гласува пакета “Мобилност”, след като в понеделник евродепутатите решиха точката да влезе в пленарна зала на 27 март.

Очаква се 700 души да дойдат на площада, каза Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

От София със самолет пътуват 110 души, много колеги тръгнаха с личните си автомобили. Имаме уверения от български шофьори, които са във Франция и Германия, че ще се присъединят към нас. Очакваме и сериозна подкрепа от колегите от Румъния, посочи Арабаджиев пред „Труд“.

Още по темата

Протест ще има и в София, като в него ще се включат и таксиметровите шофьори, и вносителите на камиони, обясни зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. Превозвачите се събират в 12 часа пред храм-паметника “Св. Александър Невски”, след което шествието ще се отправи към сградата на представителството на ЕК у нас на ул. “Граф Игнатиев”.

Пакетът „Мобилност” има вече над 2000 поправки. Предложението за гласуването му беше прието „на косъм“ с 156 срещу 154 гласа в понеделник при трима отсъстващи от зала български евродепутати - Неджми Али, Светослав Малинов и Николай Бареков.

Европейският парламент отново ще гласува днес дали пакетът "Мобилност" да остане в дневния ред на тази пленарна сесия.

"Днес писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на партии от ЕНП от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета “Мобилност”. Това написа вчера във Facebook премиерът Бойко Борисов.

Той отправи благодарност към председателя на Европейския парламент, с когото разговаря миналата седмица по темата, че е взел предвид аргументите срещу настоящите текстове, които са му изложили и евродепутатите от България, Унгария, Полша, Латвия и Литва.

"Таяни обяви, че има правна неяснота, след като 2/3 от текстовете са отхвърлени от транспортната комисия и Европейският парламент утре отново ще гласува дали пакетът да остане в дневния ред на тази пленарна сесия", допълва още Борисов.

Председателят на ЕП Антонио Таяни съобщи, че преди гласуването на промените в правилата за международните пътни превози ще подложи на гласуване допустимостта на процедурата.

Това се налага, след като през януари парламентарната комисия по транспорта отхвърли два от трите доклада с предложените промени. Ако днес се стигне до гласуване по същество, евродепутатите ще трябва да се произнесат по докладите и по около 2000 предложения за допълнения.

В случай, че ЕП успее да приеме решение, то ще очертае становището на институцията в преговорите със Съвета на ЕС и с Европейската комисия. Днешното решение по процедура представлява гласуване на първо четене. Евродепутатите разполагат с още само една сесия през април до разпускането си за изборите през май, на която биха могли да приемат решение и на второ четене. Това ще зависи също от изхода на преговорите с останалите институции на ЕС.
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
8
 
! Отговори
До ЕС преди 2 месеца
Българския народ се дистанцира от този комунистически протест на олигарси.Българския народ застава зад пакета мерки на Макрон:
За по-добри условия на труд и по-добро заплащане на шофьорите!!!!!!!!!!
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДА СЕ НАПРАВИ СПРАВКА НА„ПРЕОЗВАЧИТЕ” ФИРМИ И ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ СА НА ОЛИГАРСИ,КОИТО МАЧКАТ БЪЛГАРСКИЯ РАБОТНИК ОТ 30 ГОДИНИ!!!!!
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само някой журналист да каже все пак, кой организира и плати полетите на тези хора, защото уверявам ви не са техни парите за полета...
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно обратното, трябва да приемат този закон за да има бъдеще за професията на шофьора в България. Работодателите в този бранш трябва да бъдат скъсани от глоби и проверки заради варварски си отношения към работниците
13
3
 
30
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Аз не чух мнението на работниците ( в случая - на шофьорите ) , шум вдигат и пищят само работодателите - превозвачи !!! Сигурен съм , че шофьорите искат европейски заплати , регламентирани почивки като бели хора , свободно време и т. н. !
12
7
 
12
 
! Отговори
ined преди 2 месеца
Въпросните български евродепутати досега свършили ли са нещо полезно за България или ходят в Европейската Парлама само за да си получат неприлично голямата заплата
11
4
 
35
 
! Отговори
koko преди 2 месеца
Протестират шефовете ни ! Ние искаме да се прибираме и да спим като хора в хотели а не като утепляци из камионите , щот началниците си карат Х 6 ците и спят по хотели а не като нас ! Ние искаме закона но колегите са принудени да протестират
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вчера профсъюзите показаха информация , че за десет години Гербавия Бойчо няма и една защита на работниците ! Това сега е за .... превозвачи !
9
3
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 2 месеца
Честит Международен Ден на Театъра !!

Омръзна ни от герберски политтеатър,
всичкото ивмм е мъгла и вятър.
8
3
 
3
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 2 месеца
Мойта- песен, свърши,...

Остава, да- звучи, вашата....
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А нещо за член 13, който приеха вчера, няма ли да напишете?
6
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И за какво реват транспортните босове? Че трябва да плащат по-големи заплати на шофьорите, че трябва да им дават пари за хотели, за паркинги, че трябва да им осигурят почивка, а не да ги оставят да живят като скoтoве в кабината на камиона...И ние кого подкрепяме? Мутрите, които станаха милионери, а подхвърлят трохички на работниците си?!
5
3
 
15
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 2 месеца
Със самолет?! Кой плаща?
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стотици без две нули.
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
търсете сметка от бг-депутатите, които се скатаха, за да не гласуват! явно рушвет под някаква форма е играл!
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едва ли са стотици. Има тридесетина крадливи некадърника от Пловдив предимно. Като онзи дето даде на московски шейната, да си убие детето пиян.
1
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
RIP бг транспортната мафия.Долу бг робовладелците.Запада ще победи.