Германия още 6 месеца няма да продава оръжие на Саудитска Арабия

Причината е конфликтът в Йемен
29 мар 2019 07:41,
10
Германия още 6 месеца няма да продава оръжие на Саудитска Арабия
Снимка: Reuters

Германия удължи с още шест месеца забраната си за износ на оръжие в Саудитска Арабия - до 30 септември, съобщи правителственият говорител Щефен Зайберт, цитиран от ДПА. В този период няма да бъдат одобрявани нови договори, каза той след среща на ресорните министри и германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Още по темата

След идването си на власт през март миналата година германското правителство постигна съгласие да забрани продажбата на оръжие на страните, участващи в конфликта в Йемен (довел до хуманитарна криза в крайно бедната страна), но разреши вече договорените поръчки да бъдат изпълнени, пише БТА.

Консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел и неговия баварски съюзник - Християнсоциалният съюз (ХСС) - настояваха за отменяне на забраната с аргумента, че тя създава трудности в отношенията с важни съюзници, докато по-малките коалиционни партньори - социалдемократите - искаха удължаване на забраната.

ООН призова международната общност да се въздържа от доставки на оръжия, които биха могли да се използват в йеменския конфликт.

В отговор на въпрос от депутат от Зелената партия, германското правителство вчера каза, че през първата си година на власт е одобрило доставка на оръжия за Саудитска Арабия и съюзниците й на стойност 400 милиона евро въпреки забраната, което дало възможност да бъдат изпълнени вече приети поръчки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Леле преди 5 години
То това си е споразумение с Тъмп! Да не му подбиват цените още малко! А и ако сносна сделка за оръжие се прави за 6 месеца.....
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като не им продава оръжие какво? Ще се промени ли нещо? Просто ще купуват от другаде, а швaбите ще си загубят пазарите.
7
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Какви 10 милиарда избити евреи бе Додо? (номер 1). Реалната цифра е 2-3 МИЛИОНА предимно полски евреи. Корегирай представите си, момченце. Не се излагай. Германия е загубила две войни и трябва да плаща за всичко и за всички, тука си прав.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛапнипушковКакво ли ще е ако никъде по света няма война? Десетки страни ще се чудят как да запълват дупката в бюджета, в това число и нашата родина!Ама навремето точехте сополи, че оръжейната индустрия е в упадък.Сега когато отново произвежда и печели пак точите сополи понеже вече БКП го няма и заводите работят без братска Русия да казва кое и как.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Снощи цяла отановска ескадра, ... влезе в акваторията на Черно море и се насочи към Одеса."----------------------------------Няма спор. Ще помогнат за осигуряването на "демократични" избори в Укропия.
4
1
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
И ??? Рижко им продава оръжие за 105 000 000 000$...
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като заговорихме за оръжие, по-интересно е какво се случва около нашите брегове.Снощи цяла отановска ескадра, съставена от фрегатите Торонто, Санта Мария, Гелиболу и разрушителят Евертсен, влезе в акваторията на Черно море и се насочи към Одеса.
2
3
 
6
 
! Отговори
Лапнипушков преди 5 години
Какво ли ще е ако никъде по света няма война? Десетки страни ще се чудят как да запълват дупката в бюджета, в това число и нашата родина!
1
5
 
6
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Ще продава, ще продава, къде ще ходи! Саудия е съюзник на Израел, а и Германия има още 5,000,000 години занапред да плаща на Израел и цялото световно еврейство обезщетение за 10-те милиарда евреи и Холокоста!