Brexit ни влияе негативно: Българинът вижда пряк риск

"Алфа рисърч" и как ни влияе случващото се във Великобритания
2 апр 2019 08:00, Петя Славова
17
 Brexit ни влияе негативно: Българинът вижда пряк риск
Снимка: БТА

В българското общество доминира очакването за негативно влияние на Brexit - върху самата Великобритания, върху ЕС като цяло и върху България.

Това показват данни от проведеното в периода 22-26 март 2019 г. национално представително проучване на "Алфа рисърч" сред 1011 пълнолетни граждани.

Още по темата

Тази обща оценка, заедно с факта, че всяко пето домакинство вижда пряк риск за себе си, защото има близки в Обединеното кралство, карат 54 на сто от българите да се обявят категорично против напускането на Великобритания. Мнението, че тя трябва да напусне ЕС споделят 15 на сто.

Несъстоялият се на 29 март "развод" между ЕС и Великобритания консолидира проевропейската ориентация на българина, коментират социолозите. За 63 на сто членството ни в ЕС е без алтернатива. На обратната позиция са едва 8 процента.

Проблемите около Брекзит са пример за ползите от членството и мнозинството от 61 на сто подкрепят позицията за повече взаимни отстъпки между държавите в името на по-силен ЕС, срещу 39 на сто, според които националните интереси трябва да бъдат твърдо отстоявани, дори с риск за отслабване на ЕС.

Умерените, системни партии пък се припознават като способни да постигнат по-сплотен Европейски съюз и в съотношение 2:1 са предпочитани от българските избиратели пред популистките и противопоставящите се на политическия елит формации. Така, въпреки някои негативни настроения срещу конкретни решения на ЕС, като т.нар. пакет "Мобилност", например, потенциалният евроскептичен вот остава ограничен и без консолидираща го политическа сила в сравнение с други страни членки, отбелязват анализаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1650 на 50! Има ги тези за които пишеш, вечно дежурят в БГ посолството, вият баници, английски не знаят и са вечно недоволни от английското. Млъкват моментално щом ги подканиш да се върнат обратно в България, "родолюбиво" превърната в ***.Останалите 50% обаче са на мили разтояние от типичния, вечен "обвинител" на околните, селияндурски патър.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите в Англия живеят в една голяма *** от по 7/8 човека , не знаят езика от години престой там , по ниши са от африканците и бачкат за жълти стотинки спрямо стандарта.Мамят се един друг, алкохолици са и са супер мизерници.От къде знам ли ! Бях в Лондон и ги видях що за стока са патроните от UK.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тия извадки от по 1000 души из целия ЕС доказват какво ли не как ли не включително неща който се изключват едно друго.И ако и с България е абсурдно гледайте в Испания и Германия държави с по над 50 милиона население и тук се доказват пак с извадки от по 1000 души всякакви глупости.Само дето тук е направо смешно 1000 души в Испания не е и едно малко село и как това малко село изрази интересите на цяла страна не знам.Пък брекзит ще има не негативен а позитивен ефект за ЕС ще е без копоя на сащ.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1000 човека е една наистина представителна извадка. Браво на Алфа-та. Направо са се счупили от анализ. И това трябва да бъде новина?На всеки е ясно, че единствената заплаха, която ние българите виждаме при Брекзит е ако тръгнем да берем ягоди да не се налага да плащаме за виза.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Greater London 2018 - 8 787 892. Ако включим селата около него идва към 17. Който е гласувал за Брексит има акъл в главата. Не иска да му налагат източно-европейски стандарт на живот - по 3 или 4 легла в стая като хола е преграден на две. Който иска подобен стандарт да си стои в ***!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Откога Лондон е станал 17 милиона? Правиш ли разлика между гласували за Брекзит и населението на Лондон?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аноним 4На нас българите всеки ни има зъб и ни завижда! На практика обаче ние самите се смиламе по "родолюбски" но не сме дорасли да го проумеем! Оа.ани сме до пъпа но душим и сочим ближния че бил се нас....л!
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9"На източноевропейците се дава най-мизерната работа дето мамуни и цигганор не я искат."Ако нашите български "мамуни" научат английския език ще могат да кандидатстват за есякаква работа! За жалост болшинството от оплакващите се нашенци очакват английките работодатели да проговорят български отколкото те английски! Броят на намушканите хич не е малък дори и да вземем под внимание че става въпрос за град със 17 милиона население! За радост полицията получи още правомощия за обиск!
8
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влияе на тези които са там. Да Англия е расистка държава. На източноевропейците се дава най-мизерната работа дето мамуни и цигганор не я искат. Явно им харесва сред мамуни. В такъв случай броя на намушканите е страшно малко. Под 1000 на ден въобще не трябва да ги споменават.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглежда Брюксел от толкова дълго време им решава проблемите на Англия че в момента в които решиха сами да се оправят се оказва че нямат опит в решаване на проблеми.И им е трудно на се научат.Но както казва в българия неволята учи и живота си тече.
6
6
 
8
 
! Отговори
BGexit преди 5 години
Brexit дава надежда, че корумпираният джендърски ЕС скоро ще последва СССР.
5
2
 
5
 
! Отговори
Akud преди 5 години
ХахА да пряката заплаха е. Че няма да.ожем да си пренасяме лютеницата. Ракията и киселото зеле. Както и някой други стоки който са с няколко стогинки по евтини стоки
4
2
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
изобщо не ме интересува вековният терорист англия
3
3
 
13
 
! Отговори
Аноним преди 5 години
И на мен ми е през оная работа за Англия,а това,че не влияе добре за България е ясно.Ние няма как да станем близки с тея.Още в историята от едно време се знае.Убеден съм, че тея ни имат зъб!!!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- В развод ли сте?- В брекзит сме.- Как така?- Ми от две години си е затръгвала и все не си отива...
1
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 5 години
През оная .. ми е за Англия. Да си ходят.