Тимерманс се съмнява, че мониторинга на България ще спре

Брюксел заплаши Румъния с "незабавни решителни действия"
3 апр 2019 17:00,
31
Тимерманс се съмнява, че мониторинга на България ще спре
Снимка: Reuters, архив

Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази съмнения, че наблюдението на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка върху правосъдието и борбата с корупцията ще може да бъде свалено преди края на мандата на настоящата Европейска комисия, който приключва през ноември.

"Ако препоръките на Европейската комисия бъдат изпълнени от България и от Румъния, бихме могли да приключим наблюдението преди края на мандата на Комисията, макар че става все по-трудно да стигнем до тази точка", заяви днес Тимерманс.
По-рано председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер обеща прекратяване на 12-годишното наблюдение при условие, че страните изпълнят дадените им от Еврокомисията през 2017 г. препоръки.

Още по темата

Днес Тимерманс каза, че очакванията, че механизмът "ще може да реши бързо проблеми, които е трябвало да се разрешат още преди разширяването са се оказали твърде оптимистични" и трябва да служи за урок.

Тимерманс, който отговаря за механизма посочи, че в България "има все още много работа за вършене, но и много беше постигнато".

Той обаче беше силно критичен към Румъния и открито заплаши властите в Букурещ с "незабавни и решителни действия", ако те реализират плановете си да освободят заемащите висши длъжности във властта от отговорност за действията им.

"Румъния спешно трябва да се върне на пътя на реформите и да се въздържа от каквито и да е стъпки, които обръщат посоката на напредъка, постигнат през последните години", заяви Тимерманс.

Първият заместник на Юнкер коментира и че Лаура Кьовеши, която се кандидатира за европейски главен прокурор е прекрасен юрист и куражът й да се бори с корупцията буди възхищение. Тимерманс заяви, че румънските власти трябва да й позволят да вземе участие в процедурата за избор, която продължава, след като тя беше предпочетена за поста от Европейския парламент. Властите обаче й наложиха забрана за пътуване и я разследват за превишаване на правомощията като шеф на румънската служба за борба с корупцията.

Днес Европейската комисия обяви, че започва консултации за цялостна реформа на системата, чрез която следи за спазването на върховенството на правото. Тя иска останалите евроинституции, неправителствените организации и страните членки и гражданското общество да я информират за виждането си как системата да бъде направена по-ефективна. През юни Еврокомисията ще предложи собствената си визия.

Според Комисията се налагат промени в механизмите за ранно предупреждение, както и ефективни начини за санкции, когато възникнат подобни проблеми в Съюза.

В момента Еврокомисията има 7 вида инструменти, за да следи спазването на върховенството на правото, включително наказателни процедури, европейският семестър, процедурата по чл. 7, известна като "ядреното копче", защото може да доведе до лишаване от право за участие при вземането на решения, както и механизма за сътрудничество и проверка, с който се наблюдават България и Румъния.

"Върховенството на правото е част от европейските ценности, от това, което сме", заяви първият зам.-шеф на Комисията Франс Тимерманс.

Той посочи, че спазването на принципите на правовата държава трябва да се следва във всички държави членки.

"Европейските граждани и бизнеса трябва да имат доверие в правосъдните системи, които са ключови за общия пазар, за инвестициите, за правното сътрудничество", каза Тимерманс.

Той предупреди, че се увеличават случаите на нарушения и процедури за отнемане правото на глас при вземането на европейски решения текат срещу Полша и Унгария.

Еврокомисията иска да се обсъди приемането по-ефективни средства, сред които ежегодния мониторинг на всички държави, предложен през март от Белгия и Германия, както и обвързване на европейското финансиране със спазването на законите.

Три години, след като започна диалог с полското правителство заради промените в правосъдната система на страната, Европейската комисия реши да открие наказателна процедура срещу Полша. Причината е закон от 2017 г, който предвижда дисциплинарни разследвания и санкции срещу съдии за издадени от тях присъди. Стъпката се предприема, след като задействаната от Еврокомисията процедура по чл.7 за върховенство на закона е блокирана от почти 2 години в Съвета, където няма единство какво да се прави, а Унгария заплаша да блокира гласуването.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
до ЦК на ГЕРБ преди 5 години
борим корупцията! Кога ще задържите корумпираните депутати? Или се придържате към мохабета за кокошката и милионите?Иванчева, хубаво я натопихте и арестувахте, защото ви пречеше да крадете.Но кога ще арестувате Юрданка, която открадна милиарди?
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога ще кажете какъв е резултатът от този мониторинг, който се точи вече доста време??? Другото е демагогия и отбиване на номера.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи, вместо да се заяждете по форумите, ИЗЛЕЗТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ.Излезте и гласувайте, ако наистина искате крадилвата Шайка да бъде изметена от властта.В противен случай ще продължаваме да си пишем само ...
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и открито заплаши властите в Букурещ с "незабавни и решителни действия", ако те реализират Плановете си да ОСВОБОДЯТ ЗАЕМАЩИТЕ ВИСШИ ДЛЪЖНОСТИ във ВЛАСТТА от ОТГОВОРНОСТ за ДЕЙСТВИЯТА ИМ .Там не само няма борба с корупцията, ами имат намерение официално да освободят корумпирани от отговорност!
23
1
 
15
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Не Герб ... не БСП...не ДПС...всичките НАД 300 РЕГИСТРИРАНИ ПАРТИИ У НАС - СА РЕГИСТРИРАНИ С ЕДНИЧКАТА ЦЕЛ - И ТЯ Е КОРУПЦИЯ!У нас - корупцията - е единствената форма на държавно управление!Формулата е проста - намърдваш се във властта ... и крадеш - за лично забогатяване.Щом кметчета в Созопол...Несебър - успяват да сдиплят 2 000 000 ... какво още да коментираме.Баневите - фалирали заводи...крали...и никой не разбрал овремеИ едно корабче - си плува в лявото ми око!
22
7
 
4
 
! Отговори
Не бойте се преди 5 години
Тимерманс е социалист. Юнкер ще ни уреди по линия на ЕНП, нема да се плашите
21
2
 
19
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Нека никой не се заблуждава,че в европейската комисия не знаят за нашенските далаверки.Та нали те са писали учебника,по който нашичките доморасли усвоители сега сричат.Колкото и папи на галят по *** една персона,каквито и бравурни обещания да се дават,онези при голямата "кесия" много добре знаят при кого,колко и кога са отишли паричките.Много добре знаят,че реално се разпределят не повече от 30%, а останалите потъват в банкови сметки.Не,че и от тези 30% не се заделя още по нещичко
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само мониторинг, а Кьовеши да дойде в България и да се заема за работа.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези номера,с това една от двете държави е по-напред(в неопределеното "по-добре"),а другата,по-назад,след което си сменят местата,мисля,че аборигените от двете еврокшари отдавна са го разбрали!Въпросът е,докога аборигените ще продължат да си траят,докато се топят,като августовски сняг, а не вземат и теглят една майна на скапаната джендерастияЕС си дигнат чукалата!!!То все едно,както върви,или аборигените ще изчезнат от териториите,или трябва да си спретнат по един "екзит" и тегят една майна
18
3
 
22
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
""Тимерманс, който отговаря за механизма посочи, че в България "има все още много работа за вършене, но и много беше постигнато".""Това е израз на куртоазия и от него се разбира,че България е затънала в корупция,което ние си го знаем.Ей така на първо четене ,имаме един много свеж пример наречен "Апартамент гейт",но той е една малка трохичка,ами ремонта на Графа,ами течащото метро,ами продънващите се магистрали,ами матрата "и след ремонта,пак ремонт".Това е една нескончаема въртележка.
17
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, мониторинг до дупка на крадливите гербаджии.Защото тук вътре в БГ няма нито кой да ги контролира, нито кой да ги накаже.Превзели са цялата власт, включително и медиите.
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой вярва на държава в която власт имащите са се снабдили с евтини апартаменти получени по всяка вероятност срещу задължения.
15
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мониторинга не само, че не трябва да спре, а трябва да се засили !Кой вярва на държава-троянски кон, която руски шпиони са я превърнали в авгиев обор ?
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с мониторинга е Кервна си върви ,кучето си лае ! И накрая оецрте плащат глобите в Страсбург !
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мониторингът е лош за Боко и ГЕРБ, но добър за народа.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Тая новина е стара :) Чак сега ли я изрови?!
11
2
 
28
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Любопитен съм как ЕС прилагат мониторинг в България и как си правят заключенията при положение, че ГЕРБавата глутница вече не се крият при извършването на далавери и как това се отразява в докладите им след това? Явно Вожда еднокнижник от там се е научил на формално прилагане на законите особено към съпартийците си. Оставка, съд, затвор и конфискация !!!
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се засили !!Кой говори за спиране ??
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите не се интересуват от мониторинга.Според тях всичко в Бг е точно.Стабилност.
8
2
 
25
 
! Отговори
Логично е преди 5 години
От както сме в ЕС, ни управлява само една партия ГерБ и те не са вкарали политик в затвора от прехода или някакви мерки с корупцията, те самите копуват апартаменти с пари от неясен произход и са заменени в десетки корупционни сделки, като Ало Банови и много други, които знаете.