13% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза

Подкрепата за ЕС рекордно висока преди изборите за Европарламент
26 апр 2019 07:42, Йовка Димитрова
389
13% от българите биха гласували за излизане от Евросъюза
Снимка: архив, Reuters

13% от българите биха гласували за излизане от ЕС, ако такъв референдум бъде организиран в страната. Това показват данни от социологическо проучване на Европейския парламент, направено през февруари и март и публикувано месец преди евроизборите.

64 на сто биха дали гласа си за оставане, а всеки пети няма мнение. Според изследването през последните 6 месеца у нас желаещите да останем в ЕС се увеличават за сметка на колебаещите се.

Данните подреждат България на 13 място в Европа по нагласи за напускане, но далеч след британците, където Brexit все още има подкрепата на 37% от запитаните. Но дори в Обединеното кралството гласовете за оставане вече са повече - 45%, посочва Европейският парламент.

След британците сериозни нагласи за напускане има още в Чехия, където всеки четвърти е на мнение за излизане, а по-малко от половината са за оставане.

Според проучването въпреки кризите, миграцията и Brexit, подкрепата за ЕС сред европейските граждани е рекордно висока и доближава нивата на евроеуфорията след падането на Берлинската стена през 1989 г. 68 на сто от анкетираните се изказват в полза на членството на техните страни в ЕС.

Под 40% от европейците знаят, че изборите за ЕП са през май

България е се сред държавите, в които по-малко хора подкрепят членството. Въпреки това 53 на сто от българите смятат, че влизането в ЕС е правилно, само 8 на сто го намират за грешка, но за всеки трети то няма значение.

Най-големите еврооптимисти живеят в Люксембург, където 86% харесват ЕС, следвани от Холандия - 84% и Ирландия - 83%. Чехите и италианците са най-скептични - подкрепа за Европа изразяват около 1/3 от анкетираните. Проевропейските настроения са по-разпространени сред по-младите, по-образованите и живеещите в по-големи населени места.

59% от българите виждат ползи от членството, точно колкото и французите. 23 на сто от българите смятат, че не знаем как да се възползваме от присъствието си в ЕС. Най-убедени, че страната им извлича максималното от членството, са малтийците и литовците, където практически цялото население е на това мнение. По-скептични от нас са италианците, австрийците и гърците.

Според половината европейци нещата в ЕС не вървят на добре, като най-критични са французите и гърците. Повече от половината от населението е песимистично настроено и в Чехия, Великобритания, Финландия, Испания и Белгия. За това пък в Люксембург, Дания и Полша възгледът е противоположен.

Сред българите доволен от ЕС е всеки трети, а от нещата у нас - половината анкетирани, твърди Европарламентът.

В България все още има очакване несистемните партии да предложат търсените решения. Само 40 на сто смятат, че те са проблем, докато всеки трети би ги подкрепил, а още толкова се колебаят. Това подрежда България на последно място в ЕС сред страните, които се опасяват от тяхното навлизане в управлението.

По-малко от половината българи (48%) знаят, че предстои да се избират евродепутати. България е сред страните, в които избирателите декларират със средна готовност за участие във вота. Около 40 на сто от анкетираните заявяват, че ще се включат в гласуването при 36% избирателна активност на европейските избори през 2014 г. Подобни са нагласите и в съдените Гърция и Румъния. Всеки трети български избирател е категоричен, че няма да пусне бюлетина.

Гражданският дълг се посочва като основен мотив за гласуване от 41% от българските избиратели. Привичката за участие в изборите и желанието за подкрепа на определена партия се назовават като втори и трети по важност мотиви. Намерението за протестен вот ще заведе пред урните всеки пети българин, който смята да гласува.

Гражданският дълг е водещ мотив за гласуване и в ЕС като цяло, следван от привичката и осъзнатото усещане за принадлежност към Европа. Само 20% от българите ще участват в изборите за Европарламент, защото се възприемат като европейци, показва изследването.

 


389
Още по темата: ЕСизбори за ЕП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
2
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 месец
робче, до 500 коментара бая ще има да покликаш. действай, че утре пак ще се червиш в магазина.
291
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На тоя къс виц се смеят
само неграмотни . Проблемът
е , че Софийският университет
бълва такива в изобилие .
В китайските университети
преподават други науки .
290
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поръчкова статия, фалшива новина и сте забравили една нула след 13...
289
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"То си пише в статията - младите, красивите, образованите и гражданите са за ЕС."

Сиреч купените, аморални кариеристи готови да минат през планини от трупове за сребърници са добре. На тези, на които им пука единствено за собственото им най-долно продължение на гръбнака. За какво им е някаква България, като потъне и ги подгонят има ЮАР и разни други световни убежища на крадци.
288
8
 
8
 
! Отговори
гунчо дърмонски преди 1 месец
кои са тия 13%?
5% мутрогени, олигарси, чепурашки, наркотрафиканти, скинхеди и прочие престъпна ***, които ще се обогатят от тая работа неимоверно
5% старци, които още живеят в соца, не разбират какво е станало през 89 и че сега светът е друг. Имат сантимент към СССР.
3% ***, шизофреници, биполярни, аутисти, хора с деменция, граждани от ромски произход и други хора с интелектуални проблеми
287
12
 
11
 
! Отговори
Млади и красиви преди 1 месец
То си пише в статията - младите, красивите, образованите и гражданите са за ЕС. Останалите - къде се бутате, бе
286
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И да излезем и да не излезем все тая.
От тази тиня в която ни вкараха продажните политици
излизане няма .
285
3
 
9
 
! Отговори
ЦРУ преди 1 месец
До Марсианец...и Крим....и Крим ….и БГ щеше да се напълни със / зелени човечета /
284
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 281

На сутрешната тролска оперативка ли те уведомиха какво обещавал Болсонаро на индианците в джунглата?

"комунист" - най-късият виц!
283
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нато и Ес са фашисти - световни терористи
282
26
 
21
 
! Отговори
Марсианец преди 1 месец
Да погледнем реално на проучването . Тези 13% са нищожно малко и не трябва да им се обръща внимание ! Всеки нормален ,трезвомислещ човек вижда промените ,които настъпват в Бг от както сме член на ЕС. Недоволни и песимисти винаги ще има! Факт е ,че болшинството от хората преценят обективно ситуацията !
Без членството на България в ЕС щяхме да бъдем сравними с Молдова,Грузия,Украйна....
281
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Деумократ Путин не
люби . Все едно да
обича гробокопача
свой .
280
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

"Бразилецът
Болсонаро как стана
президент -- обещавал
на индианците в джунглата
блондинки . "

За бразилеца не знам какво е обещавал, но за Путин знам със сигурност че обеща на руснаците да ги заведе в рая и те го избраха за президент за 4-ти път, белким си изпълни най-сетне обещанието.
279
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За всички български
думократи -- в белене
ви чакат тълпи наточени
блондинки .
278
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е какво се оказа че дeбилите + русофилите не са 80% а само 13%. Трябва да се плати на Стойчо, Кънчо, Андрейчо и Райчо за да оборят тази вражеска статистика.
277
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никаква прошка на
демократи -- мястото
им е в белене . Бразилецът
Болсонаро как стана
президент -- обещавал
на индианците в джунглата
блондинки .
276
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Протихте ли на другарите демократи за ГМО, Шистов газ, Фракинг, продажбата на земя, ИК, арабската имиграция в БГ, закриването на болници и училища, безработица, ниски пенсии, отровни храни, децата ви да слугуват на Запад, престъпност, нищета, мръсен въздух, немити улици, пътища с дупки, липса на правосъдие, Апартаментгейт:

Да (+)

Не (-)
275
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чернобил е диверсия на сащ .
Капитализмът бавно но сигурно
убива човечеството .
Всички високоразвити извънземни
цивилизации живеят в някаква
форма на социализъм .
Защо трябва да слушаме
българските селянндури
по седянките на герп .
274
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Простихте ли на комунистите за Чернобил?

НЕ (+)
да (-)
273
11
 
8
 
! Отговори
пенсионер 76 г. преди 1 месец
ХУБАВО СИ Е В ЕС НО ДА БЕШЕ ДОШЪЛ ОЩЕ 70- 80-ТЕ ГОДИНИ КОГАТО БЯХМЕ МЛАДИ И ДА БЯХА ИЗДУХАЛИ ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛ....