Вратите се отвориха: Швейцария премахва ограничения за българи

От първи юни можем да работим и живеем там
Обновена: 16 май 2019 21:31 | 16 май 2019 19:25,
198
Вратите се отвориха: Швейцария премахва ограничения за българи
Снимка: Reuters
Само след две седмици българите и румънците вече ще имат право на свободно придвижване, работа и усядане в Швейцария, съобщава българската секция на DW.
 
Срокът до досегашната ограничителна клауза изтича в края на май, така че от първи юни тази години гражданите на двете страни ще имат в Швейцария същите права, както и в държавите от ЕС. 
 
Защо досега имаше ограничения
 
Между Швейцария и ЕС са в сила редица двустранни споразумения, които на практика приравняват правата на гражданите им. Когато обаче България и Румъния се присъединиха към съюза, швейцарското правителство реши да ограничи правото на движение, работа и уседналост на жителите на двете страни. Така през 2009 година влезе в сила документ, който уреждаше статута на българите и румънците като граждани на ЕС. Той предвиждаше преходен период от максимум десет години, след който гражданите на двете страни да получат пълни права в Швейцария.
 
На 1 юни 2016 Швейцария премахна всички ограничения за българите и румънците - още преди да е изтекъл 10-годишният период. Тогава обаче Берн обяви следното условие: "Ако имиграцията от Румъния и България превиши с 10% средната стойност от предходната година, на 1 юни 2017 или най-късно на 1 юни 2018 Берн може да въведе нови ограничения за пазара на труда". И тези ограничения наистина бяха въведени от 1 юни 2017 - първоначално за една, а а после за още една година.
 
Пълна свобода на придвижване от 1 юни 
 
Сега обаче 10-годишният срок окончателно изтече. От идния месец българите и румънците ще имат право да усядат в Швейцария - ако са си намерили там работа или пък ако докажат, че разполагат с достатъчно средства. Така Хърватия остава единствената страна-членка на ЕС, чиито граждани все още имат само ограничен достъп до швейцарския трудов пазар.
 
По данни от 2017 година в Швейцария живеят близо 14 400 румънци и около 8 100 българи, като през 2016 миграцията от двете страни е нараснала двойно в сравнение с 2015. Тази страна има население от около 8,5 милиона, като 25% от хората не притежават швейцарски паспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
27
 
! Отговори
Мистириас нърс преди 4 години
Ураа, отивам да работя е Швейцария, като българска медицинска сестра с канадски паспорт! Браво!
62
3
 
33
 
! Отговори
дедо ви преди 4 години
Там живота е такива цифри,че нашенеца ше се ослушва като *** в тръстика и всичко ще смята в левчета и тогава става брутално!
61
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отварят и чакат българи и румънци, нереализиарали се у дома, да отидат и да покажат знания, капацитет и работоспособност. Успех.
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пецатаЕ, не може всички да са собственици на замъци, банки и фабрики за шоколад.
59
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бай Тошо си беше пратил сина, евентуалния бъдещ ГЕНСЕК да учи в Швейцария.Това, когато обикновените българи не можеха да припарят на 30км от вътрешната страна на границата.
58
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен45При бай Тошо даже чистачки за лада нямаше, та ги крадяха.
57
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бъдете патриоти и националисти,не се подавайте за искошенията на запада и сатаната,бачкайте в БГ за петстен лева или отидете в Русия да бичите за рубли,не бъдете ***
56
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен44При тъпия социализъм даже и огризки нямаше в кофите за б.оклук.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен34Да бе.Само селските *** де били обиращи мандри имат потенциал.това го знаем.
54
3
 
30
 
! Отговори
85 преди 4 години
скромно апартаментче под наем по големите градове започва от 2,5к цхф, всичко е рекордно скъпо...... така де- да не се размечтаят някои - бая джобни ще трябват за начало, пък и езици и квалификации... Пък щом отварят пазара на труда за изгладнели като нас - нищо чудно заплатите скоро да тръгнат надолу, а цените - нагоре, като по немско в последните години
53
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живее обединена Европа !!!Това, че на някой му се кара москвич не означава,че България страда по панелките и режима на тока.
52
6
 
24
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Супер новина. Особено като се има предвид, че 2/3 от страната говори немски.Преди години участвах в проект по една българо-швейцарска програма, имах пътуване до Цюрих, имам страхотни впечатления :)
51
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малка подсказка за да е ясно, че от всяко дърво сфирка не става, и всяка жаба да си знае гьола.Швейцарската гвардия пази Ватикана!Швейцария при все, че е в центъра на Европа, през ВСВ, нито участва, нито страда.За това и парите на Райха, и на евреите се загубват някъде из банките и.Нито има море (холандия, англия) нито колонии (ресурси), но това не пречи да има успешна скъпо платена индустрия. В държавата има четири официални езика, и и няма проблеми с граничните и големи държави.парадокс!
50
1
 
1
 
! Отговори
/*_*\ преди 4 години
До БаламаТи си обратното на острото.
49
0
 
19
 
! Отговори
555 преди 4 години
До Анонимен 54"който знае швейцарски".............Моля те, умолявам те да го научиш и да заминеш за Швейцария, билета е от мен.
48
10
 
14
 
! Отговори
Балама преди 4 години
Азсъм патриот и ще отида в Русия да бачкам за РУБЛИ
47
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По Бай Тошово време достъп до Швейцария нямаше! Нито до главния мозък! Сега който знае швейцарски може да се метне там и да захапе солидната заплата!
46
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Срокът до досегашната ограничителна клауза изтича в края на май, така че от първи юни..."---Така, че до 1-ви юни има достатъчно време да се удължи срокът ... :)Смешници надяващи се ... Някой дава ли си сметка, че това 10-годишно ограничение беше, защото швейцарците не искат да "интегрират" едни такива ... с български и румънски паспорти? :)Сега вече знаят, че в страните от ЕС има достатъчно място за "интегрираните", и че няма смисъл и Швейцария да "инегрира". :) :)
45
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При бай Тошо немаше части за голф, а при демокрацията има части за голф.
44
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При демокрацията имаме Делян Пеевски и пенсионерите роват в кофите за огризки от храна.